Nasıl Başlar?
SilvanaTavano’nun kaleme aldığı ve Elma’nın resimlediği kitap Filiz Özdem tarafından Türkçe’ye çevriliyor. Yapı Kredi Yayınları’nın basımını üstlendiği kitap oldukça keyifli bir anlatıma sahip. Hayatı sorgulama üzerine oldukça duru bir anlatımla aslında çocuklarla felsefe yapıyor “Nasıl Başlar?” kitabı.
Hayatın bir başlangıcı olduğu kadar sonu da olacağını, bazen son gibi görünenin aslında yeni bir başlangıç olabileceğini anlatıyor kitap ve bunu çocukların göz hizasından yapıyor. Doğanın dönüşümü, bazı başlangıçların farklı yerlere gidebileceği, bir tırtılın kelebeğe, bir yumurtanın civcive dönüşmesi gibi örneklerle aktarılıyor minik okurlara. Sorgulatan, soran ve düşündüren bir kitap aynı zamanda elimdeki. Okurun alışık olduğu bir tarzı yok yani. Resimler harika ve sözün görevini çok güzel bir şekilde omuzlarında taşıyor. Oldukça iyi bir işbirliği izleniyor yazar ve çizer arasında. Hayal etmenin önemine de vurgu yapılıyor ve karmaşık görünen şeylerin aslında çok kolay olabileceği işaret ediliyor. Çocuk gözünden bakılınca zor kavramını da böylece tekrar düşündürtüyor yazar. Kitabın kulağıma en hoş gelen cümlesi dostluk tanımlaması yapılan kısmıydı. Burada “Neyse ki pek çok şey sadece bir arzuyla başlar: Bir sır hiçbir şey anlatmamayı seçtiğimizde başlar… Bir dostluksa, her şeyi anlatmak istediğimizde” diyor. Bu kısmı okuyunca dostluk kelimesinin nasıl da güzel ve özel olduğunu düşündüm. Yine hayata dair hemen her şeyin paylaşılabileceği o değerli insanların hayatlarımızda olmasının nasıl da zenginleştirici, iyileştirici ve çoğaltıcı olduğunu. Çocuklukta kurulan dostluklar ise çok daha büyük bir zenginlik. Bir cümle ile çok şey anlatıyor yazar ve bunu ustalıkla yapıyor.
Son olarak en vurucu cümle ise yaşam döngüsüne dair yapılan yorumla ilgili. Bu kısımda da “Her şeyin bir sonu olduğunu anlamanın tek yolu vardır: BAŞLAMAK…” diyor yazar. Sizi bilmem ama bir yetişkin olarak kitap bana çok iyi geldi. Yanımdaki miniğe okumak niyetiyle değil; açık açık kendi merakıma yenik düşerek sipariş verip de aldığım ve hevesle okuduğum bir kitaptı. Yazar hayal kırıklığına uğratmadı ve oldukça keyifli bir zaman verdi okur olarak bana. Az sözle çok şey anlatmayı ve çocuklarla hayata dair her türlü sohbete girebileceğimizi de fısıldadı kitabında. Oldukça güzel bir anlatım ve resimlerin eşliğinde sizler de belki yeni başlangıçlara yelken açabilirsiniz. Bu yazıyı tamamlarken yazarın sosyal medya hesaplarına göz attım ve içimden “Keşke daha fazla kitabı Türkçe’ye çevrilse” diye geçirdim. Kim bilir belki yayınevleri duyar sesimi. Tavsiye ile…