Gizemli Mona Lisa

Saadet Sevinç Doğan

Saadet Sevinç Doğan

Tüm Yazıları

Adı kadar kapağındaki çizimle de dikkat çeken “Gizemli Mona Lisa” kitabı Evrensel Çocuk Kitaplığı’ndan çıkmış. Tevfik Taş’ın yazıp, Sahar Bardaie’nin çizimlerini yaptığı kitap oldukça keyifli bir okuma sağlıyor.

Kitap, Paris’te yaşayan İpek’in, arkadaşı Dora’ya 8. yaş doğum günü hediyesi olarak gönderdiği, üzerinde bir kadın resmi olan takı kutusu ile başlıyor. Kadının resmi Mona Lisa’nın elbette. İpek bir de not bırakıyor arkadaşına. Hem onun doğum gününü kutluyor hem de herkesin sorduğu soruyu Dora’ya yöneltiyor; Mona Lisa gülüyor mu, yoksa düşünüyor mu? Aslına bakarsanız sekiz yaşına giren bir çocuğa bu konuyu açmak ve soruyu tartışmak bile oldukça güzel bir adım bence. Üstelik hediye olarak verdiğiniz şeyin sevdiğiniz kişiyi yeni bilgi ve meraklara sürüklemesi de öyle. Sadece bilgi ve merak değil, bir konuyu tartışmaya/konuşmaya/sohbete açması da bence oldukça kıymetli. İpek de bunu yapıyor işte.

Dora baktığı resme dalıp hayal alemine girerken biz de onunla beraber bu keyifli yolculuğa çıkıyoruz. Kendisine Azteklerin Sanat Tanrısı Hoşipilli eşlik ediyor ve arkadaşı Demir Ayak. Böylece Dora ve biz kendimizi Mona Lisa tablosunun karşısında buluyoruz. Sanatsever çocukları gezdiren Hoşipilli sadece çocukları değil, onlara kitap okuyan büyüklerini de gezdiriyor farkında olmadan. Louvre Müzesi’ne gidiyoruz biz de yazar ve çizerin isteği ile böylece. Sonra da Dora ve Mona Lisa’nın sohbetine dahil oluyoruz. Elbette sadece sohbetleri değil, aynı zamanda tablonun kendisi ve ressam hakkında da bilgi alıyoruz. Dora merak ettiği her şeyi soruyor Mona Lisa’ya. Farkında mısınız bilmiyorum ama bir kitap üzerine yazarken dayanamayıp tüm detaylara giriyorum. Aynen şu an yaptığım gibi. Bunda bana iyi geleni paylaşma isteği baskın çıkıyor ama şimdi frenliyorum kendimi; çünkü alıp tam da çocuklara okunası diye aklımdan geçirdiğim kitaplardan bir tanesi elimdeki kitap. Üstelik ben bunu çocuk kütüphanesinden aldım. Bunu da özellikle ekliyorum çünkü bu mekanların olması bile mutlu ediyor beni. Aynen çocuklara sanat ile ilgili bu keyifli hikayeyi oluşturanların varlığı gibi.

Elimdeki kitap aslında bir seriye ait. Resmin Baş Yapıtlarına Yolculuk serisinden sadece bir tanesi. Yani çocuklara anlatacak çokça hikaye var sanat dair. Her yazarın bir niyeti var elbette. Herkesin çocuk dünyasından beslendiği ve orayı beslemek gibi bir derdi de var. Anlattığı veya paylaştığı her şeyde yaşamdan kesitler de var illa ki. İşte, güzel olan onları evrensel değerlerde birleştirmek. Duyguların, sanatın, tarihin, sporun kısacası hayatın hangi alanında olursa olsun çocukların iyi ve olumlu evrensel değerlerle ve bağnaz olan her şeyin uzağında büyümeleri dileğiyle.