Biz bu ilacı arkamızdan ağlamasın diye mi kullandık?
Öyle basite alınacak bir mesele değil bu. Sorulması ve cevap bulması gereken bazı sorular var. Ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın bu sorulara acilen cevap vermesi gerekiyor.
Hidroksiklorokin, yani sıtma tedavisinde kullanılan ilaç, dün itibariyle Covid-19 tedavi rehberinden çıkarıldı.
Bu ilacın belli başlı yan etkileri mevcuttu. Koronavirüs tedavisinde kullanılan bazı ilaçlarla birlikte kullanıldığında, kalp ritmini bozması gibi mesela…
Bu ilacı diğer ülkeler, geçtiğimiz yılın mayıs ayına kadar ağır corona hastalarında kullanıyordu. Türkiye’de ise bu ilaç, koronavirüs teşhisi konulan herkese veriliyordu, 8 ilaçtan biriydi!
Türkiye’deki kimi bilim insanları, doktorlar, bu ilacın kullanılması gerektiğini savunuyordu, kullanmamanın hata olacağını söylüyordu. Kimileri ise karşı çıkıyordu.
Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca, 15 Nisan 2020 tarihinde yaptığı basın toplantısında hidroksiklorokini dünyada en yaygın kullanan ülkenin Türkiye olduğunu söylemişti. Koca, “Türkiye tedavide farklı bir yaklaşıma sahip. Hiçbir ülke pozitif, şüpheli tüm vakalarda Hidroksiklorokin ilacını erken dönemde kullanmadı. Biz bu ilaçtan daha vaka görülmeden 1 milyon kutu alıp depoladık. Çin’den getirilen Favipiravir’ini de bizdeki yaklaşımla kullanan ülke yok” demişti.
Demişti demesine de 22 Mayıs 2020 tarihinde Lancet’te yayımlanan bir araştırmayla hem hidroksiklorokinin yan etkilerine hem de Covid-19 tedavisinde herhangi bir etkinliğinin olmadığına ilişkin sonuçlar duyuruldu. Araştırma 100 bin hastayı içeriyordu. Dünya Sağlık Örgütü, 26 Mayıs 2020 tarihinde, yürüttüğü ilaç araştırmalarında hidroksiklorokin kullanımını durdurma kararı almıştı.
Hayda, 1 milyon kutu ilaç almışız, depoyu fullemişiz, basmışız gaza, dünyanın ağır hastalarda kullandığı ilacı biz erken tedavide uygulamışız, hastaların iyileşmesini de buna bağlamışız, DSÖ’nün kararı olacak iş miydi şimdi?
Sağlık Bakanlığımız olacak iş olarak görmemiş olacak ki ne Dünya Sağlık Örgütü’nün bu kararını dikkate aldı ne de Türkiye Tabipler Birliğinin defalarca yaptığı uyarıları tınladı! Belli ki Dünya Sağlık Örgütü’nden ve Türk Tabipler Birliğinden, pek çok bilim insanından çok daha iyi biliyordu Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı(!) “Bu ilaçtan 1 milyon kutu aldık ziyan etmeyelim” mantığı ile hareket edecek halleri yok ya!
Ama ne olduysa işte dün DSÖ’nün ve TTB’nin dediğine gelindi, Sağlık Bakanlığı bu ilacı DSÖ’nün kararından 1 yıl sonra Covid-19 tedavi rehberinden çıkardı!
Yazımın başında da dedim ya “Bu öyle basite alınacak bir konu değil. Sorulması ve cevap bulması gereken bazı sorular var” diye, şimdi o soruları soralım Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya…
-Bu ilacı hangi bilimsel araştırma neticesinde, Çin’den 1 milyon kutu aldınız? Bu ilaca ne kadar para ödediniz?
-1 milyon kutu alım sonrası bir daha alım yapıldı mı? Yapıldıysa neden yapıldı, yapılmadıysa neden yapılmadı?
-Dünya Sağlık Örgütü ve Türk Tabipler Birliğinin bu ilaçla ilgili uyarıları neden zamanında dikkate alınmadı? Bu ilaç neden kullanılmaya devam edildi?
-DSÖ ve TTB’nin ilaç konusunda yanıldığını düşündüyseniz, dün itibariyle bu ilacı neden Covid-19 tedavi rehberinden çıkardınız? Hani derler ya çocuklara ardında yemek, ekmek bırakma, sonra arkandan ağlar diye; 1 milyon kutu ilaca da bu mantıkla mı baktınız yoksa, bu ilacın bitmesini mi beklediniz? Hakikaten bu ilaçtan elinizde kaldı mı ya da ne kadar kaldı?
-Sıtma ilacı olarak da bilinen bu ilacın yan etkileri nedeniyle Covid-19 tedavisi sırasında ya da sonrasında can kayıpları yaşandı mı? Covid-19 tedavisini atlatıp da kalbine yenilen insanlar haberlere yansımıştı, bu vatandaşların ölümünde bu ilacın bir etkisi var mı, yok mu?
Yani uzun lafın kısası siz bu ilacın kullanımını neden DSÖ’nün kararı sonrası değil de dün durdurdunuz? Bu ilaç corona tedavisinde yarar sağladıysa neden devam etmediniz, sağlamadıysa bunu yeni mi fark ettiniz?
Tüm bu sorulara verecek mantıklı bir cevabınız yok mu? Varsa buyurun, aydınlatın kamuoyunu…
TÜRKİYE TEDAVİDE FARKLI BİR YAKLAŞIMA SAHİP. Hiçbir ülke pozitif, şüpheli tüm vakalarda Hidroksiklorokin ilacını erken dönemde kullanmadı. Biz bu ilaçtan daha vaka görülmeden 1 milyon kutu alıp depoladık. Çin’den getirilen Favipiravir’ini de bizdeki yaklaşımla kullanan ülke yok. pic.twitter.com/AlCO3hrQ0T
— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) April 15, 2020