İnsanlık yerlerde!

Yılmaz Karabıyık

Yılmaz Karabıyık

Tüm Yazıları

Kalp krizi geçiren bir insan en kısa sürede müdahale edilmediği sürece yaşamını yitirir. Dakikalar içinde beyin ölümü gerçekleşir çünkü.

Bu nedenle kalp krizi geçirdiğinizi bilincinizi kaybetmeden fark edip, en yakın sağlık kuruluşuna yetişemediyseniz ya da yetiştirilmediyseniz sonuç; ölüm…

Hastanede ya da hastaneye çok yakın bir noktada kalp krizi geçirirseniz, kurtarılma şansınız yüksek… Yani bu böyle bilinir. O sıra ilk yardım eğitimi almış bir vatandaş ya da bir doktor var ise yakınınızda yine şanslısınızdır. Tabii bu doktor ya da vatandaş, vicdanlı, merhametli biriyse… Hele ki hastane önünde geçirirseniz kalp krizini, yaşama şansınız bir hayli yüksek!

Yani Gebze’de 28 Eylül 2020 tarihinde yaşanan olaya kadar bunu, böyle bilirdik.

Hakan Höbek’in sahibi olduğu Özel Merkez Hastanesi önünde Sebahattin Duru isimli vatandaş, kalp krizi geçirene kadar, düşüncem bu yöndeydi. Çevredeki vatandaşların hastaneye girip görevlilere durumu defalarca bildirmesine rağmen Sebahattin Duru’ya, hiçbir sağlıkçı müdahale etmemiş, Duru göz göre göre yaşamını yitirmişti.

Sonunda bir müdahale olmuştu aslında ama şahsın yaşama dönme ihtimali kalmadıktan sonra! Başka hastaneden acil sağlık ekibi gönderilmiş, ambulans gelene kadar Duru’ya kimse müdahale etmemiş, ambulans geldikten sonra Duru, Özel Merkez Hastanesi’ne alınmış, buradaki tüm çabalara rağmen hayata döndürülememişti.

Hastane hakkında soruşturma başlatmıştı İl Sağlık Müdürlüğü…

Duru’nun ailesi de konuyu yargıya taşımıştı.

Ve İl Sağlık Müdürlüğünün soruşturması tamamlandı. Hastane yönetimini ve şahsa müdahale etmeyen görevlileri, “Hastane sınırları dışında” gerekçesiyle suçsuz buldu İl Sağlık Müdürlüğü…

İl Sağlık Müdürü Yüksel Pehlevan’ın imzasını taşıyan kararda; “Özel Hastaneler Yönetmeliği Madde 39 gereği özel hastanelerin kendilerine acilen başvuran hastalara müdahale etme sorumluluğu var. Olay hastane sınırları dışında olmuştur. Özel Gebze Merkez Hastanesi idaresinin kusuru saptanmamıştır” ifadelerine yer verildi.

Toplamda 3 dakikaya yakın süre çekilen video görüntüleri vardı oysa… Vatandaşların, hastaneden kimsenin çıkıp müdahale etmemesine yönelik tepkisini içeriyordu bu videolar. 10 dakikadır müdahale olmadığı dillendiriliyordu görüntülerde. Videoya yansıyan tek bir sağlık görevlisi yoktu. Yani Sebahattin Duru, göz göre göre can vermişti hastane önünde.

İşte bu suç değilmiş! Kusur değilmiş! Biz yanlış biliyormuşuz, doktorların yakınlarındaki acil vakalara müdahale etme mecburiyeti olduğunu sanıyormuşuz! İl Sağlık Müdürlüğü, bu noktada son noktayı koymuş oldu! Açılan davayı da etkileyecek bu karar muhtemelen!

Uzun lafın kısası, bir hastane önünde kalp krizi geçirirseniz o hastanedeki doktorların, sağlık görevlilerinin can verişinizi elleri kolları bağlı bir şekilde izleme hakkı varmış! Çünkü, hastanenin önü, hastane sınırı olarak sayılmıyormuş! Merhameti, vicdanı olan sağlıkçılara denk gelirseniz ne ala, yoksa sonuç bu! İnsanlık yine yerlerde kaldı, sözün bittiği yer, gerçekten üzücü.

***

Hastane önünde kalp krizi