Esnaf, bunu yaparsa “ZİNCİR”i kırar!
Fatih Sultan Mehmed Han, İstanbul’u fethetmeye hazırlandığı sıralarda halkının durumunu görme maksatlı tebdili kıyafetle çarşıya iner. Sabah erken saatlerde yanına aldığı veziriyle çarşıda olan Fatih, girdiği ilk dükkandan birkaç şey ister. Dükkan sahibi kendisini tanımamakla beraber, arzu ettiği şeylerden sadece birini hazırlayıp verir. Bunun üzerine Sultan diğer istediği şeylerinde hazırlanmasını söyler. Dükkan sahibi: “Efendim ben sabah siftahımı yaptım, komşumda henüz dükkanını yeni açmıştır. Diğer isteklerinizi de ondan alınız” der. Sultan, yan dükkana girer, istediklerinden yine biri hazırlanır. Bu esnaf da Fatih’e yan dükkana gitmesini, çünkü komşusunun bu sabah siftah yapmadığını, diğer alacaklarını da ondan almasını söyler. Bu durum böyle devam eder. Alışverişi bitiren Sultan’ın ağzından şu cümle dökülür: “Allah’ım, değil bu milletle İstanbul’u, dünyayı bile fethederim…”
Şimdi cımbızla arayıp da zor buluyoruz o esnafları…
Cımbızla arasak, zor buluyoruz bu güzelliği…
Haber oluyor artık böyle esnaflar…
“Vefalı esnaf” diyoruz, “Örnek esnaf” diyoruz, “Helal olsun” diyoruz.
Pek görülmeyen, sıradan olmayan şeyler dikkat çekiyor çünkü, şaşırtıyor.
Sıradanlıklarımız değişmiş Fatih’den bu yana…
Kiralar yüksek, rekabet yüksek, giderler yüksek.
Şartlar da Fatih dönemindeki gibi değil.
İnternet mağazaları, AVM’ler, zincir mağazalar, şu bu derken herkes kendi derdine düşmüş.
Ama esnafın derdini esnaf anlamalı yine de…
Tatlı bir rekabet olmalı ancak bir olmalı esnaf, birbirine tutunarak ayakta kalmalı…
Bu konuda kazan-kazandır mantığı güdecek projeler yapılabilir.
İlgililerin dikkatini çeker mi bilmem ama bana mantıklı gelen bir fikri paylaşmak istiyorum sizlerle…
Bu fikir “hep bana” değil; “hem bana hem sana” mantığını içeriyor…
Sende pişen, komşuya düşüyor, sonra komşuda pişen sana da düşüyor!
Tek kişi değil, çok kişi kazanıyor.
Şöyle ki:
A mağazasından, şu kadarlık bir ya da birkaç ürün alana, B ya da B, C, D mağazalarından alacağı şu, şu, şu ürünlerde yüzde X indirim uygulanacak. Böylece bir mağazadan bir ürün alınca, indirimden yararlanmak için diğer mağazaya da gidip alışveriş yapacak vatandaş. Mağazalar karşılıklı bunu uygulayacak ve hepsi kazanacak. Verilecek olan indirim kuponu gidilen diğer mağazada “görüldü” kaşesi ile kaşelenecek, üçüncü bir dükkanda kullanılmayacak.
Ham bir proje, bir fikir bu…
Eksikleri olabilir…
Üzerinde çalışılarak böylesi bir fikirle esnafların kapısı çalınabilir.
İndirim kuponu yerine, bir para puan kartı da kullanılabilir.
Esnaflar bu fikre sıcak bakar ise tam olarak Fatih’in dönemindeki gibi olmasa da benzer bir durum hayata geçebilir, dayanışma örneği göstererek esnaflar hem kazanır hem kazandırır hem de “ZİNCİR” mağazalar, AVM’ler ve internet mağazaları ile rekabet edebilir.
Sohbet esnasında bu fikir çıktı ortaya, paylaşmak istedim.
Esnaf kazanacak, diğer esnafa da kazandıracak, sonra diğer esnaf ona kazandıracak. Oluşturulacak bu zincirler, “Zincir”ler kırılacak. Tabii indirim olduğu için vatandaş da kazanacak. Şimdi Kocaeli’den, Kocaeli’nin kalbi İzmit’ten başlasa böyle bir proje, örnek olsa tüm yurda fena mı olur?
Değerli Kocaeli Barış Gazetesi okurları,
Kocaeli Barış Gazetesi ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da Kocaeli Barış Gazetesi sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar Kocaeli Barış Gazetesi yorum alanında paylaşılamaz.
Kocaeli Barış Gazetesi yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, Kocaeli Barış Gazetesi bu sorumluluğu üstlenmez.
Kocaeli Barış Gazetesi'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.