Aralarına kara kedi mi girdi?

Yılmaz Karabıyık

Yılmaz Karabıyık

Tüm Yazıları

Adalet ve Kalkınma Partisi Kocaeli Teşkilatı, ilk kez bir seçime patronsuz girdi diyebiliriz… Aslına bakarsanız bir partinin illerdeki patronu il başkanıdır ancak uzun yıllardır teşkilatı çekip çeviren, adayların belirlenmesinde etkili olan patronlar başka…

Bir dönem Nihat Ergün’dü, sonrasında ise bu görevi Fikri Işık yürüttü. Özellikle Fikri Işık, teşkilatın bel kemiği sayılabilecek duruma getirdi kendini. Teşkilatta önemli ve tecrübeli bir kitle topladı çevresine.

Bakanlık, Başbakan Yardımcılığı gibi görevlere gelmeden önce dahi teşkilatta ön plana çıkan gerek genel merkez gerekse Kocaeli teşkilatında dikkate alınan bir durumdaydı. Kabinede yer almasıyla birlikte saygınlığı ve sözünün geçerliği de o denli arttı. Ta ki 31 Mart 2019 yerel seçimlerine kadar…

Başbakan Yardımcılığı görevinin, sistem değişikliğiyle noktalanması sonrası kendisine kabinede tekrar yer verilmemişti, artık düz milletvekiliydi Fikri Işık. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın A Takımı’nda da yer bulamamıştı kendine.

Çiçeği burnunda milletvekili olmasına rağmen Emine Macit Zeybek, oluşturulan algı ile Kocaeli’nin yeni patronu gibi gösterilmeye başlanmıştı ancak 31 Mart yerel seçimleri sürecinde onun da patron olmadığı ortaya çıktı. Zeybek’in istediği isimler aday yapılmadı. Fikri Işık’ın ise listeler hazırlanırken sürece müdahil olmadığı konuşuldu durdu.

Yani öyle ya da böyle, Kocaeli teşkilatı bir şekilde çok patronlu görünen ama hiçbir patronu olmayan bir duruma büründü. Çok sesli, dağınık bir şekilde seçime girildi ve Kocaeli’nin kalbi olan İzmit kaybedildi, Derince ve Darıca’da ise mağlubiyetin kıyısından dönüldü.

***

Seçim sürecinde en kabul gören isim ise Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan adayı yapılan Tahir Büyükakın’dı. Yani görünürde öyleydi…

Üç dönem Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunda oturduktan sonra 31 Mart yerel seçimlerinde tekrar aday yapılmayacağı netleşen İbrahim Karaosmanoğlu’nun Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görmek istediği isim aslında eski Genel Sekreteri, şu anki Antalya Valisi Münir Karaloğlu idi.

O dönem, “Büyükşehir’de Fikri Işık’ın istediği oldu” şeklinde yorum yapanlar da oldu, Işık’ın, Emine Macit Zeybek’e karşı önemli bir başarı sağladığı da söylendi…

***

Ancak süreç 31 Mart’tan sonra çok daha farklı yorumlanabilir bir duruma geldi. Asıl patronun Büyükakın olduğu, bu patronu Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat atadığı, kentteki en güvendiği isim olarak onu gördüğü anlaşılıyor…

Ve AKP kulislerinde; eski il başkanları Mahmut Civelek ve Şemsettin Ceyhan ile Milletvekili Fikri Işık’ın; Tahir Büyükakın’a karşı cephe aldığı, Büyükakın’ın da teşkilata karşı mesafeli durduğu konuşuluyor şu sıra…

Bu isimler neden Büyükakın’a tavır alsın ya da Büyükakın neden teşkilata karşı mesafeli dursun; gerekçe ne olabilir bilmiyorum ancak dikkatimi çeken bir durum var ki o da Tahir Büyükakın’ın AKP milletvekilleri ile pek bir araya gelmediği.

Göreve geldiği günden bu yana, Büyükakın’ın AKP’li milletvekilleri ile çok iç içe olduğuna şahit olmadı kamuoyu. Hele ki Fikri Işık ile yan yana çekilmiş bir fotoğrafını dahi görmedi. Keza Fikri Işık, geçmiş dönemde Büyükşehir ile ilgili en ufak eleştiride savunmaya geçen bir isimken bu dönem çok suskun hareket ediyor.

Evet, kafama takılan şu; Büyükakın ile AKP’li vekiller ayda bir de olsa neden bir araya gelmiyor? Aralarına kara kedi mi girdi? Kim, kime neden kırgın?

Gerekçe ne?

-----------------------

Gazi Lisesi için tedirgin bekleyiş!

İzmit İlçe Milli Eğitim yönetimi ve personeli beklemede…

Esnaflar merakta…

Resmi açıklama olmadan Gazi Lisesi’nden boşalan binaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün taşınacağının kamuoyuna sızması, basında yer alması sonrası hem İlçe Milli Eğitim personeli hem de çevredeki esnaflar heyecanlanmıştı ancak ortada bir belirsizlik var ki bu da tedirginlik yaratıyor…

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, İzmit İnönü Caddesi esnafı ile bir araya geldiğinde, Gazi Lisesi’nden boşalan binayla ilgili kafasındaki düşünceyi açıklamış, burayı çarşıya gelen vatandaşların çocuğunu bırakabileceği bir çocuk eğlence merkezine dönüşebileceğini söylemişti.

Bu durum esnafların bir kısmı tarafından olumlu karşılanmış ancak çoğunluk İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün gelişinin kendileri için daha iyi olacağını savunmuştu. Büyükakın’ın bu düşüncesi en çok da müdürlük personelini üzmüştü.

Bu talebi sizlerle paylaşmıştım ki basında müdürlüğün Gazi Lisesi’nden boşalan binaya taşınacağı haberleştirildi.

Bu haberler hem esnafı hem de müdürlük personelini mutlu etmişti.

Esnaflar, buraya bir devlet kurumunun gelmesiyle işlerinin açılacağını düşünüyordu çünkü… Milli Eğitim Personeli ise İzmit Tren Garı ile Orduevi arasında kalan mevcut hasarlı olduğu söylenen binadan kurtulacaktı, şehrin ortasında tarihi bir binada çalışma imkanı bulacaktı.

Kurban Bayramı öncesi, Gazi Lisesi’ne taşınılacağı konuşuluyordu ancak müdürlük o gün, bugündür bir türlü taşınamadı. Ortada resmi bir açıklama da yok.

Kulislerde konuşulan, eski Başbakan Yardımcısı ve AKP Kocaeli Milletvekili Fikri Işık’ın burayla ilgili başka planları olduğu yönünde…

Bir başka iddia ise Büyükakın’ın, burayı kafasındaki düşünce çerçevesinde değerlendirmek istediği… Yani, çocuklar için eğlence merkezi düşüncesinde vazgeçmiş değil…

Ancak esnaf da müdürlük personeli de Gazi Lisesi’ne İlçe Milli Eğitim’in taşınmasını istiyor.

***

Müdürlüğün buraya taşınacağına dair haberlere yalanlama gelmiş değil… Yani buranın İlçe Milli Eğitim’e verilmesi belli ki kararlaştırıldı ancak birileri devreye girmiş gibi görünüyor. Bunca zaman resmi açıklamanın yapılmaması buna işaret ediyor.

Esnaf istiyor, müdürlük personeli istiyor; peki resmi açıklama için ne bekleniyor? Burası İzmit İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün kullanımına verildi mi, verilmedi mi? Verilmediyse basında çıkan haberler neden yalanlanmadı? Verildiyse, okulların açılmasına kısa bir süre kalmasına rağmen ne bekleniyor? Sorun ne?

Tüm bu sorular cevap bekliyor…

Esnafın ve müdürlük personelinin merakını giderin…

Bu tedirgin bekleyişi bitirin…