KEDİM ELİMİ ISIRIYOR

Yavru kedimiz anneden ayrıldı ve büyümeye başladı. 60 günlük oldu ve aşılarını yapmaya başladık. Karnı doyuyor, oldukça keyifliler oyunlar başladı. Oyun oynarken yumuşak hamleler ile ellerimize atlıyor. Bizi gıdıklarcasına ısırıklar atıyor. Bizi patiliyor. Ama 70-80 günlük olmaya başlayınca şakanın tadı kaçtı. Bu kedi beni ısırıyor, canım acıyor, nasıl kurtulacağım?

Aynen şımarık ve hiparaktif çocuklar ile başa çıkamayan veliler gibi kliniğimize başvuran kedi sahipleri kollarına atılmış jilet izlerini, pardon kedi tırmak izlerini gösteriyor. Bilmeyen biri olsa kendini mi jiletliyorsun diyecek.

Olaylar bu hale gelmeden yapılması gerekenleri öğrenmekte fayda var. Yavru kediler anneden ayrıldıktan sonra bizleri aile olarak hatta kedi olarak görüyorular. Haliyle bizimle oynamaya başlıyorlar. Kendi aralarında kovalamalı tırmalamalı ısırmalı oyunlar bir çok kez zararsız geçse de çıplak tenli olan bizlerle oyunlardan yarılı ayrılıyoruz.

Ellerimiz ve ayaklarımız kedimize sunabileceğimiz en kolay ulaşılabilir oyuncak. Fakat bu hareketli, kaçan, yakalanabilen el/ayak oyuncağı doğru bir fikir değil. Ne zaman elimizi hedef aldıysa yapacaklarımızı şöyle sıralayalım;

-Elimiz/ayağımız sanki ölmüş gibi hareketsiz kalsın
-Hareketsiz bir objeyi yakalamak hiç zevkli değildir.
-Hareketsizlik için sabredin. 3-4 seferde vazgeçecektir.
-Çok inatçı ise sevmediği bir koku sürün
-Kolonya, mentol, amonyak, limon kedilerin sevmediği kokulardan
-Yada kolay yol olarak bir Veteriner Kliniğinden kovucu siprey satın alın.
-Diş kaşınmalarına yönelik petshop ve veteriner kliniklerinden önerilen ürünleri alın.
-Onun ilgisini dağıtıp farklı oyunlar ile yorun.
-Bir tepki sesi belirleyin. Kediler tiz sesleri sevmezler. Sadece yanlış yaptığında kullanın. Örneğin şşşt veya pissst.

Kedimizin ilgisini bu durumlarda dağırmak gerekir. Onu oyunsuz da bırakmayacağız. Çok aktif bir kedi ise iyice yormalıyızki gece olabildiğince rahat edelim. Malum gece avcısı olan bu kediler bizi gece uykusuz bırakmasın.

Kedi ısırığını oyun dışında gerçek agresyondan da ayırmak gerekir. Kedimizi sevmek için elimizi uzattığımızda yada kendi kendine birden kulaklarını kısyor, gözleri büyüyor ve kafasını yatırıyor saklanma gereği duyuyor aynı zamanda shshshs sesi size cevap veriyor ise gerçek bir saldırı ile karşı karşıya olabiliriz. Bu durum tamamen ayrı incelenmesi gereken psikolojik sebepleri olan bir durumdur. Buradaki yaralanmalar oldukça ciddidir.

Kedilerimiz 15. günden sonra insan ile mutlaka sosyalleştirilmelidir. Bu çağdan itibaren insan kokusuna alışmalı ona uzanan başını seven eller olmalı. 15. gün ile 45. gün arasında sosyalleşmeyen kediler savunma ihtiyacı ile agresif hareketler sergilemektedirler.

Günümüz teknoloji imkanlarından faydalanalım, kedilerin nası eğitileceğine dair kurumsal ve referansları oaln noktalardan internet üzerinden de bilgiler alabiliriz. Her zaman hekiminizi doğru bilgiyi nereden alableceğinize dair bir danışman olarak kullanmaktan da çekinmeyin.

Yorumlar (1 yorum) Yorum yapmak için tıklayınız
İso 007
Harikasınız hocam wallaha ya aynen dediklerinizi yaptım kurtuldum Isırılmaktan bi gün yiyecek diye korkuyordum iyi ki varsınız
0 Cevapla