Sokakta aşısız kediler nasıl yaşar?
Evcil hayvanlarımızı tanıdıkça onlara daha çok değer veriyor ve zarar gelmesini istemiyoruz. Onları korumak için Veteriner hekimlerimize danışıyor adeta teslim oluyoruz. Ama internetti tanıdık hayvansahipleri, bir eski toprak büyüklerimizi dinlerken aklımıza geliyor. Bu kadar aşıya gerek var mı? Sokaktaki kediler nasıl yaşıyor?
Kedilerde Aşı Programı Nasıl?
Kedilerde aşı ve parazit ilaçlarının uygulanma programını size özetleyelim ve hangi uygulamanın ne kadar önemi var anlamaya çalışalım. Kedilerde aşı programı karma aşı ile başlar ve 21 gün ara ile mutlaka 2 kez tekrar edilmelidir. Kedilerde karma aşı başlangıç zamanı 60. Gündür. Karma aşı yapılmadığı zaman kediler bulaşıcı ve ölümcül olan panleukopeni, herpesvirüs, calicivirüs ve bazı aşıların içinde etken maddesi olan klamidya enfeksiyonlarına karşı korumasız olur.
İç parazit uygulamaları Ne zaman Başlar?
Karma aşı öncesi immun sistem hazırlanmalı iç parazit ilaçları uygulanmalı, paraziter temizlik yapılmalıdır. Yeterli bağışıklık durumunda olmayan bir kedi direkt karma aşı yapıldığı zaman kuluçka evresinde bekleyen bir hastalığı uyandırabilir ve tedavisi oldukça zor olur. İç parazit uygulaması kedilerde 40-50. gün aralığında yapılabilir. Hekiminizin belirleyeceği duruma göre şurup, tablet veya enjeksiyon şeklinde iç parazit ilaçları uygulanır. Bu uygulamaları hekiminiz kedimizin sağlık durumuna, yaşına kilosuna ve stres durumuna göre değitirebilir.
Bağışıklık Güçlendiricinin Önemi nedir?
İç parazitler uygulaması ile birlikte karma aşı günü gelene kadar boş beklenmemeli bağışıklık güçlendirici enjeksiyon, tablet yada jeller kullanılabilir. Bu dönem yavru kedilerin en çok sıkıntı çektiği dönemdir. Bu nedenle koruma en iyi düzeyde olmalı.
Önemli Aşılar Hangisi?
40 ve 50. Günlerde yapılan iç parazit uygulamaları ve bağışıklık güçlendiriciler sonrası 60. gün karma aşı zamanıdır. Karma aşıları belirtilen programda uygulanır ve programa uygun olarak hekiminizin belirleyeceği şekilde leusemi, kuduz ve mantar aşıları uygulanır.
Lösemi aşısı gerekli mi?
FeLV kısa ismi ile de anılan lösemi virüsün bilinen 3 türü vardır. Bağışıklık sistemine direkt etki eden ve kemik iliğini baskılayan bu hastalık ölümcül olabilmektedir. Bu aşının yapılıp yapılmaması ile ilgili karar bu hastalığın Türkiye'de görülüp görülmedi ile ilgilidir. Yapılan araştırmalar Türkiye'de bu hastalığın varlığını gösteriyor. Başka hastalıklar ile karışma ihtimali yüksek, teşhisi de zor olan FeLV Karma aşıya göre tehlikesi düşük olsa da kedilerimize çocuk gibi baktığımız için uygulanmasında fayda var diyoruz.
Parazit Evdeki Kediye Nerden Bulaşır?
İç ve dış parazit (bit pire kene) uygulamaları ayda 1 tekrarlamasi önerilir. Halk arsında 2 ayda bir uygulma yaygın olsa da litaratürler parazit döngüsünün 15 güne kadar düştüğünü ayda 1 uygulamanın daha doğru olacağını belirtir. Bir kedinin iç parazit alma riski eve giren bir sinek ile oynama riski kadardır. Pire yumurtalarını balkona gelen bir güvercinden, rüzgar ile taşınması ile veya ayakkabılarımız ile taşıyarak alma ihtimali vardır. 2 aydan küçük kedilerde uygulama hekiminizin karar vereceği onlara özel toz ve spreyler ile yapılır. Yetişkin ilaçları kullanılmaz. Çok küçük yavrularda bitkisel bazı ürünlerden de yardım alınabilir.
Fiyatlar Ne durumda?
İç ve dış parazit ilaçları etken madde, marka, etken madde sayısı, üretim yeri, orjinal yada muadil ürün olup olmamasına göre uygulama fiyatlarınını üzerinde fiyatlandırmaları değişmektedir. Aşı fiyatlandırmaları ve parazit ilaç uygulamaları o bölgenin veteriner hekimler oda tarifesi baz alınır. Aşı satışı yasaktır. Hekim kontrolünde muayene sonrası uygulanmalıdır.
Sokataki Kedilerin Yaşam Formülü nedir?
Malesef aynı kurallar sokaktaki kediler için de geçerli. Malesef ortalıkta gördüğümüz kediler sadece yaşama tutunanlar. Bir anneden 4-5 yavru doğduğunu düşünür isek hepsi yaşama tutunsaydı yürüyecek yer bulamazdık. Malesef aşıları olmayan kediler bulaşıcı hastalıklara yakalanıyor ve atlatanlar bağışıklık kazanabiliyor. Covid dönemi bulaşıcı hastalıklardan korunma ve yayılma şeklini daha iyi anlamamıza neden oldu. Bu dünyanın yaşam ortakları olan hayvanlarımızla sağlıklı günler dileriz.