Hayvanlara yanıkta ilk müdahale

Bu yangınlarda bir çok canlı zarar gördü. Türkiye'nin her yerinden sivil toplum örgütleri ve bölgedeki veteriner klinikleri yangında zarar gören canlara gönüllü tedaviler yapıyorlar. Bazı canlarımız şanslı mı desem bileniyorum ama yangından yaralı bir şekilde kurtuluyor. Peki bu yaralı kurtulan canlılara ilk müdale olarak ne yapmalıyız.

Yangın bölgesinden uzaklaştıralan canlı (Tavşan, kedi, köpek, kaplumbağa, kuş, sığır) ilk önce yoğun duman altında oksijensiz kaldığı düşünülüp oksijeni bir şekilde rahat alması sağlanmalıdır. İmlan var ise oksijen tüpü ile destek olunmalıdır. İmkan yok ise ferah bir alana çıkarılmalıdır.

Yanık bölgesine hemen buz koymak olayı daha da kötü hale getirebilir. Isının çok hızlı bir şekilde düşmesi soğuk yanıklarına da sebebiyet verebilir. Buz veya soğuk kullanılırken dikkatli olunmalıdır. Bu durumda soğuksu ile temizlemek daha doğru olur.

Yangında ulaştığımız canlıları taşırken imkanımız var ise nemli havlu kullanabiliriz. Deri ve tüyler üzerinde ateşin etkisi ile yapışmış kaba nesneler (Naylon, ot, dal vs.) uzaklaştırılmalıdır.

Yara bölgesi imkan var ise eczane ve veteriner kliniklerinden kolayca elde edebileceğiniz hipokloröz asit sıvısı ile temizlemek çok daha olumlu olacaktır. Tabiki doğa şartlarında su bile bulmak zor olabilir.

Yanık Merhemleri de bölgede rahatlatıcı olarak kullanılır. Kaba temizlik yapıldıktan sonra yara bölgesine temas eden tüyler kısaltılabilir.

İleri derece yanıklarda müdale oldukça zor olacaktır. Temizlemek dahi büyük acı verebilir. Bu nedenle kendimizi de korumamız ısırılma ve travma alma riskimizi de unutmamalı güvenliği sağlamalıyız.

Profosyonel bir müdalede, vucuttaki sıvı kaybı da düşünülüp derialtı veya damar içi sıvı uygulamalrı yapılır. Ağrı çok olabileceği için uygun ağrı kesiciler hekimleriniz tarafından seçilecektir. Bir ateş yarasının iyileşmesi en az bir aylık bir süreyi kapsar. Bu nedenle mikrop bulaştırılmayacak uygun ortamlarda tedavilerine devam edilebilir.