Yeni otobüs hatlarına ihtiyacımız var
İzmit’te yaşamanın en zorlu yanı ne deseniz, sanırım ilk sıraya ulaşımı derim. Bu şehrin toplu taşıma mantığını bir türlü oturtamadım. Fakat bir semtten otogara giden otobüsün bulunmaması artık başka bir seviye.
Bağçeşme’de yaygın bir Kocaeli Üniversitesi nüfusu var. Umuttepe’ye yakınlığı bunun en önemli sebebi. Bu düşünülmüş ve Umuttepe’ye giden hat var. Tren garına gidebiliyorsunuz doğrudan, hastaneye ve çarşıya gitmek istediğinizde de problem yok, eğer otobüs güzergahlarını ve yolların durumunu görmezden gelirsek. Fakat bu semtten otogara toplu taşıma kullanarak tek seferde otobüsle gidemiyorsunuz. Umuttepe’den otogara giden hatlar geçmiyor. Ya önce Umuttepe’ye gidip oradan binmeniz gerekiyor ya da aşağı inip tramvaya binmeniz gerekiyor.
Otogara gitmek için tramvay ya da başka bir aktarma yapmanız gerekiyor fakat Kentkart’ınız aktarma yapmıyor. Daha doğrusu bazı hatlarda sadece aktarma özelliği var. 53’le veya 33’le Umuttepe’den otogara giden otobüsler arasına aktarma yapılmıyor. Ters geliyor diye düşünebilirsiniz. Tramvayda da benzer bir durum söz konusu. 54 veya 16 ile inerseniz tramvay aktarma veriyor, ancak 53 ile inerseniz yine aktarma yok.
Sorun sadece otogarda değil. Şehrin bir noktasından başka bir noktasına gitmek çoğu zaman eziyet haline geliyor. Geçen hafta sitemizde de haber olan Şehir Hastanesi ulaşım meselesi de aynı. Kocaeli Şehir Hastanesi’nde çalışan bir sağlık görevlisi her gün Gölcük'ten iki araçla geliyor. Şehir hastanesi dün kurulmadı. Bir yere hastane kurarken ulaşımının çok önceden planlanması gerekmez mi? Sağlık çalışanları olsun, hastalar olsun, mademki bu hastane var, ulaşımını daha konforlu hale getirmek gerekmez mi?
Şehir büyüdükçe ki Umuttepe çevresinde sürekli yeni bir inşaat söz konusu, ulaşım hatlarının da gelişmesi gerekiyor. Her yeni site veya aparman veya yurt ulaşım için de yeni bir aşama demek. Yeni hatlar koymak veya zaman zaman güzergâh değişiklikleri yapılması gerekiyor. İki tepede başına konmuş iki semt arasında ulaşım için bütün İzmit’i gezmek zorunda kalabiliyorsunuz. Amaç daha az araçla daha fazla yolcu taşımak gibi duruyor ama bir büyükşehire yakışmıyor.
Deprem tehlikesi sebebiyle şehrin zorlu bir yapısı var. Özellikle yeni yerleşim noktaları tepelerde dağlık bölgelere kurulmuş halde. Bu da ulaşımı daha zorlu bir hale getirdiği kesin. Kocaeli’nde bir günde yaklaşık 2 buçuk milyon yolculuk yapılıyor. Yolculukların %21.47’si ise toplu taşıma araçları ile gerçekleştiriliyor. Resmi rakamlara göre, 2 milyonluk bir büyükşehir, daha iyi bir toplu taşıma yönetimini hak ediyor.