Ahmet Çalık: Tahir Bey, Karamürsel Belediyesine daire başkanı atasın
CHP Karamürsel Belediye Başkan Adayı Ahmet Çalık, gazetemize verdiği söyleşide Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım’ın ‘kendi bütçemle yaptım’ dediği bir tane yatırımı olmadığını, yapılan projelerin Büyükşehir’e ait olduğunu belirterek “Bu haliyle Karamürsel Belediyesine, belediye başkanı lazım değildir. Tahir Bey, bir tane daire müdürü atasa Karamürsel’e, aynı işleri yapar” dedi
.jpg)
Cumhuriyet Halk Partisi Karamürsel Belediye Başkan Adayı Ahmet Çalık, Karamürsel Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Orhan Tanış ile birlikte gazetemizi ziyaret etti.
CHP’nin Kocaeli’de ilk açıkladığı adaylardan biri olan Ahmet Çalık ile ziyareti sırasında mini bir söyleşi gerçekleştirdik. 2019 yerel seçimlerini 1427 oy farkla elinden kaçıran Çalık, 31 Mart 2024 yerel seçimleriyle ilgili çok daha iddialı ve umutlu.
Çalık, Karamürsel’de seçimin AKP ile CHP’nin adayları arasında geçeceğini belirterek, karşısına çıkacak aday kim olursa olsun seçimi alacağını söyledi. Çalık, başkanlık koltuğuna oturursa bir dahaki dönem de aday olacağını ancak üçüncü dönemi düşünmediğini sözlerine ekledi.
Karamürsel’in sıkıntılarının saymakla bitmeyeceğini ifade eden Çalık, Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım’ın bütçeden tasarruf ederek ‘kendi bütçemle yaptım’ dediği bir tane yatırımı olmadığını, projeleri Büyükşehir’in yaptığını kaydetti, “Çok iddialı bir şey söyleyeyim; bu haliyle Karamürsel Belediyesine, belediye başkanı lazım değildir. Tahir Bey ( Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı), bir tane daire müdürü atasa Karamürsel’e, aynı işleri yapar” dedi.
Çalık, sahildeki tuvalet sorunuyla ilgili sorumuzu da yanıtlayarak, “İşte bakın biz ne anlatalım daha, görüyorsunuz; Karamürsel’deki WC sorununu çözememiş bir belediye ile karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.
İnsanların Karamürsel Belediyesine ürkerek girdiğini iddia eden Çalık, Karamürselliyi bu durumdan kurtaracağını söyledi.
Pek çok konuda dikkat çeken açıklamalarda bulunan Çalık ile gerçekleştirdiğimiz söyleşimizle sizleri baş başa bırakıyoruz…

SAHADAN ÇEKİLMEDİM
***Kocaeli’de ilk açıklanan adaylar arasında yer aldınız, diğer ilçeler için uzun süre beklenirken sizin adaylığınız çok önce netleşti, neden?
-Diğer ilçelerle ilgili yorum yapmayacağım. 2019 yerel seçimlerinden sonra niyetini çok net bir şekilde ortaya koymuş, hiçbir zaman gizlememiş ve bu niyetle de hareket etmiş bir adamım. Benim adaylığımın ilanı, malumun ilanı olmuştur. Sağ olsun Karamürsel İlçe Örgütü’müz, İl Örgütü’müz, milletvekillerimiz üzerimde uzlaştı. İlçe örgütümüzde başka aday adayı da çıkmadı. Ben de bugüne kadar elimden geldiği kadar sahadan çekilmedim, vatandaşla irtibatım devam etti. O yüzden benimki malumun ilanı gibi oldu.
***2019 yerel seçimlerinde karşınızda Demokrat Parti’deyken seçim kazanmış, sonrasında AKP’ye geçmiş ve tekrar seçim kazanmış, uzun yıllardır belediye başkanlığı yapan İsmail Yıldırım vardı. Buna rağmen 1427 oy gibi düşük bir farkla seçimi kaybettiniz. Yıldırım ya da başka bir adaya karşı, bu dönem kendinizi ne kadar şanslı görüyorsunuz?
-Bu dönem seçimi kazanacağız. Bizim için adayın kim olacağının bir önemi yok. Biz kendimize, örgütümüze ve Karamürsel halkına güvenerek yola çıktık.
***2019 yerel seçimlerinin ardından siyasette ne kadar aktif oldunuz, sahada ne kadar bulundunuz?
-CHP Karamürsel Belediye Meclisi Grup Başkanı iken örgüt, aday olarak beni işaret etmişti. Çekincelerim vardı, belediye başkanlığını zor bir şey zannederdim ama arkadaşlarımızın bu işi nasıl yaptığını görünce ben bunların yaptığı işi türkü söyleye söyleye yaparım dedim. İddialı bir söz ama gerçekten öyle. Ben Karamürsel’de esnaflık yapan, ticaretle uğraşan biriyim, insanlar tanır, sever bizi. İyi günlerinde, kötü günlerinde yanlarında olurum. Bunu insani olarak yaparım. İnsanlar, bu nedenle 2019 yerel seçimlerinde Ahmet Çalık ismine teveccüh gösterdi. Yüzde 45’e yakın oy aldık, bu halkta karşılığımız olduğunu gösterdi. 2019 seçimlerini az bir oy farkıyla kaybettim, sonrasında Sayın Harun Özgür Yıldızlı, beni il yönetim listesine dahil etmek için davette bulundu. Örgütlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı oldum, Karamürsel ve Gölcük’ten sorumluydum, sahadan hiç çekilmedim. Karamürsel’de nerede sıkıntı varsa çözüm bulunması için biz orada olduk. Toplumda bize ulaşan ne dert varsa ilgilendim. Bizim kapımızı çalan kimse, başından savdı diyemez.
AK PARTİ İLE CHP’NİN ADAYININ YARIŞI
***2024 yerel seçimlerini kazanma noktasında iddianız nedir?
-2019 yerel seçim sürecinde Ak Parti’ye ve Belediye Başkanı’na kırgın olanlar, bizim bu işi yapabileceğimizi fark edememişler. Sandığa gitmeyen seçmen sayısı bir hayli fazlaydı bu yüzden. Normalde Karamürsel’de sandığa gitme oranı yüzde 85-86 ama 2019 yerel seçimlerinde yüzde 82’de kaldı. Zaten seçimlerde yüzde 100 sandığa gitme olayı olmaz ama 2019 yerel seçimlerinde Karamürsel’de ekstra 2 bin 200 kişi sandığa gitmedi. Seçim bitip, bu sonuç ortaya çıktığında ‘Keşke biz de sandığa gidip size oy verseydik’ diyenler oldu. Karamürsel’de Cumhuriyet Halk Partisi’nin belediyeyi alabilecek olduğunu düşünmüyorlardı çünkü. Bizim bu çıkışımızla birlikte CHP’nin Karamürsel’i alabileceği ortaya çıktı. Partimizin, örgütümüzün de çalışmalarıyla bu 5 senede hiç boş durmadık. Toplumla daha haşır neşir, iç içe olduk. Karamürsel’de seçimi kazanmaya en yakın partinin Cumhuriyet Halk Partisi olduğunu herkes hissediyor artık. Ben tanınırlığımın yüzde 100 olduğunu düşünüyorum.
***İyi Parti, bu seçimde ittifakta değil ve Karamürsel’de aday çıkardı, bu sizin kazanma şansınızı düşürmez mi?
-Toplum şunun farkında, Karamürsel’de seçim Cumhuriyet Halk Partisi’nin adayı ile Ak Parti’nin adayı arasında geçecek. Rekabet ikisi arasında olacak. İyi Parti’nin adayı da bizim ağabeyimiz, tanıdığımız bir isim. Aday olduğuna göre herkes bir iddia taşır, diğer partilerin adayları da aynı şekilde. Ama gerçeklik Ak Parti ile CHP’nin adayının yarışacağıdır. Halk da buna göre oyunu kullanacaktır.
İSMAİL BEY’E FAZLA YÜKLENMİŞ BİR ALGI VAR
***İsmail Yıldırım, Demokrat Parti’nin adayı olarak girdiği seçimi kazandı, AKP’nin adayı olarak girdiği seçimleri de kazandı. Yani seçmen Yıldırım’a mı, yoksa AKP’ye mi oy veriyor Karamürsel’de bu bilinmiyor. Yıldırım aday yapılmazsa şansınızın yükseleceğine inanıyor musunuz?
-Şimdi orada yanlış bir algı var, İsmail Bey’e fazla yüklenmiş bir algı var. 2004 ve 2009’da İsmail Yıldırım seçimi kazanırken CHP’nin oy yapısını iyi incelemek lazım. 2004 yerel seçimleri öncesi bizim genel seçimde aldığımız oy 4 bin civarındaydı, yerel seçimlerde adayımızın aldığı oy 458’di. 3 bin 500 oy nereye gitti? Cumhuriyet Halk Partisi seçmeninin şöyle bir yapısı var, adayını beğenmişse adayının bir iddiası varsa arkasında durur, eğer beğenmemişse adayının iddia ortaya koyamayacak olduğunu fark etmişse hangi partinin gelmesini istemiyorsa onun karşısındaki en güçlü adaya oy verir. Seçmen tavrıdır bu. 2004 yılında CHP’nin adayının bir iddia ortaya koyamadığını gördü CHP seçmeni, belediyenin de AKP’ye geçmesini arzu etmedi ve Demokrat Partili İsmail Yıldırım’a oy verdi. İsmail Bey’in kendi oyu değildi o. 2009’da da aynı şey oldu. Genel seçimlerde 5000 civarı oyumuz vardı, yerel seçimde adayımız 2400 oy aldı. 600 oyla kazandı 2009 seçimini İsmail Yıldırım. 2014’te İsmail Bey, Ak Parti’ye geçince CHP, ilk defa oylarını tutabildi, bütün CHP seçmeni kendi içinden çıkan adayını sahiplendi. Uzun yıllar sonra CHP’nin genel seçimdeki oyu ile yerel seçimdeki oyu birbirine çok yaklaştı.

BU HALİYLE BELEDİYE BAŞKANI LAZIM DEĞİL
***Karamürsel’in ne gibi sıkıntıları var?
-Karamürsel’i nereden tutsanız elinizde kalır. Karamürsel’in sıkıntılarını anlatmaya kalksak sabahlarız burada. Ben size bugüne kadar ne yapıldı deseniz, 5-6 tane sayarım. Yani yapılmayanları sayamam çok uzun. Yapılanları sayayım ki gerisi yapılmayanlar olsun. Karamürsel’de ekonomik maaliyeti yüksek 6 tane yatırım yapıldı. Birincisi Karamürsel battı çıktısı, ikincisi yüzme havuzu, üçüncüsü belediye binası, dördüncüsü Karamürsel Altınkemer Kültür Merkezi, düğün salonu demek daha doğru olur, beşincisi Karamürsel Ereğli Sahil düzenlemesi ve altıncısı Karamürsel Dereköy sahil düzenlemesi, bitti. Bunların hepsini Büyükşehir Belediyesi yapmıştır. Karamürsel Belediyesinin kendi bütçesinden tasarruf ederek, ‘kendi bütçemle yaptım’ dediği bir tane yatırım yoktur. Çok iddialı bir şey söyleyeyim; bu haliyle Karamürsel Belediyesine, belediye başkanı lazım değildir. Tahir Bey (Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı), bir tane daire müdürü atasa Karamürsel’e, aynı işleri yapar. Karamürsel’de vizyon yok, yatırım yok, adalet yok, liyakat yok. Kocaeli’den Karamürsel, böyle görünmüyor olabilir ama orada yaşayan için farklı. Vatandaşla konuşsanız aslında her şey daha net görülebilir. Karamürsel, çok değerli bir lokasyonda, çok kıymetli lokasyonda. Karamürsel’in bugün Türkiye’de tanınan bir yer haline gelmesi gerekiyor. Sapanca’dan nesi eksik? Bugün gençlerin vakit geçirebileceği hiçbir yer yok Karamürsel’de. Yalova’ya, Değirmendere’ye, İzmit’e gidiyor vakit geçirmeye Karamürselli, ne yapsın?
MÜTEAHHİTLER BELEDİYEYE ÜRKEREK GİRİYOR
***Peki siz Karamürsel için ne vaat ediyorsunuz?
-Projelerimizi mart ayında açıklayacağız. Ama neler yapacağımızı şöyle anlatayım; birincisi biz Karamürsel’e adalet getireceğiz. Karamürsel Belediyesine, insanların ürkerek girmesini önleyeceğiz. Şu an insanlar, belediyeye ürkerek giriyorlar. Çünkü başlarına ne gelecek bilemiyorlar. Müteahhitler ürkerek gidiyor belediyeye. Köylerde bağı bahçesi olanlar ürkerek gidiyor. Bağ bahçeye müştemilat yapmanıza izin verilmiyor. Konteyner koyacaksınız izin verilmiyor. Keyfe keder. Kocaeli’nin hiçbir ilçesinde çiftçinin, köylünün bağ bahçesine müştemilat, konteyner koymasına izin vermeyen belediye yok. Evine teras yapmaya izin vermeyen belediye yok. Sadece Karamürsel Belediyesi var. Tüm bunları düzelteceğiz.
GÖRÜYORSUNUZ, WC SORUNUNU ÇÖZEMEMİŞ BİR BELEDİYE
***Karamürsel’de sık sık bizlere kadar ulaştırılan şikayet, tuvalet meselesi. Sahilde umumi tuvalet yok, insanlar kafelere yönlendiriliyor. İddialara göre kafelere tuvaleti halka kullandırmak zorunlu tutuluyor. Bu konuyla ilgili düşünceniz nedir?
-İşte bakın biz ne anlatalım daha, görüyorsunuz; Karamürsel’deki WC sorununu çözememiş bir belediye ile karşı karşıyayız. Uzun yıllardır, bu sorun çözülmüyor. Gündeme getirdiğimizde İsmail Bey, tiye alıyor, ‘her şey bitti, WC sorunu kaldı, vizyonları bu kadar’ diyor. Ama toplumun bu talebi devam ediyor yani. Cuma günü pazar kuruluyor, pazarcı esnafı geliyor, pazar müşterisi geliyor, tuvalet doğal bir ihtiyaç, ne yapacaklar? Kafeye neden girilsin, adam neden izin versin onlarca kişiye? Kafeler bu konuda zorlanabilir mi? Zorlanıyor. İşte ne dedik, adalet sağlayacağız dedik.
MUHALEFETİN İLK SEÇİLMİŞ BELEDİYE BAŞKANI DEĞİL
***Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım, Demokrat Parti’den AKP’ye geçerken hizmet üretmek için gerekli desteği göremediğini öne sürmüş, bu nedenle de iktidar partisine geçtiğini belirtmişti. Peki siz seçimi kazanırsanız, Karamürsel’e nasıl hizmet üretmeyi düşünüyorsunuz?
-Şimdi, İsmail Bey, 2004’te seçildi, bu dönemde 2 tane belediye kaybetti Ak Parti; birisi Karamürsel, diğeri Kandıra. İsmail Bey, ‘Ben hizmet alamıyorum’ derken, CHP’li başkanın olduğu Kandıra cayır cayır hizmet alıyordu. Şimdi siyaseti bir hırsla, bir egoyla bir didişme vesilesi olarak kullanırsanız sıkıntılarla karşılaşabilirsiniz. Siyaseti hizmet aracı, icraat aracı olarak kullanırsanız, bunu yerine getirirsiniz. Muhalefetin ilk seçilmiş belediye başkanı değil İsmail Bey. Kocaeli bunun örneğini çok gördü. Hikmet ağabey (Erenkaya), Sefa ağabey (Sirmen) iktidarın belediye başkanı mıydı? Yılmaz Büyükerşen, iktidarın belediye başkanı mı? Şunu demek istiyorum, Büyükşehir’de Cumhuriyet Halk Partisi adayımızın kazanmasını isteriz ama şu andaki mevcut durum devam etti diyelim ki hizmet etmek için mücadele ederiz, hizmet etmek isteyen insana herkes yardımcı oluyor kardeşim. Ben Karamürsel’e hizmet vermek istedikten sonra Büyükşehir Belediye Başkanı’nın yanına gitsem, ‘Başkanım, ilçede şu sıkıntı var, sizden rica ediyorum, bunu gelin birlikte çözelim’ dedikten sonra bunun karşısına çıkacak kimsenin olduğunu düşünmüyorum. Hepimiz insanız. Hepimiz bu görevlere belirli bir süreyle geliyoruz. 30 sene de otursak, eninde sonunda bizi bu koltuklardan kaldırıyorlar. Kubbede hoş bir seda bırakmamız lazım. Biz hizmet alınacak noktaları biliriz, hizmet alınacak noktalarda önümüze geçen olursa onu aşmasını da biliriz. Bu anlamda sıkıntımız yok. Yeter ki toplum bize güvensin, bu görevi bize tebliğ etsin, biz ilçemiz için gövdemizi taşın altına koyarız.

SÖZÜMÜ TUTMAZSAM BU KAPIDAN İÇERİ SOKMAYIN
***İsmail Yıldırım, Karamürsel’de 5 dönemdir belediye başkanı, siz başkanlık koltuğuna oturursanız kaç dönem başkanlık düşünürsünüz?
-Ben bu seçimi kazanırsam bir dönem daha aday olmayı düşünüyorum, üçüncü dönemde aday olmam. Çünkü yapmak istediklerim 2 dönemde bitebilecek ciddi projeler. Başkanlık görevim bittiğinde arkamdan ‘Allah razı olsun bu adamdan’ dedirtmek istiyorum. Eğer üçüncü kez başkan olmaya kalkarsam, sözümü tutmazsam beni bu kapıdan bir daha içeri sokmayın.