Kocaeli’de kiralık ev arayanlara büyük ŞOK!
Pandemi nedeniyle uzun süre Kocaeli’den uzak kalan ya da yeni kayıt yaptıran KOÜ öğrencilerini, tayini kentimize çıkacak memurları ve kentsel dönüşüm projesi nedeniyle evlerini boşaltarak kiraya çıkacak olan Cedit Mahallesi sakinlerini büyük bir şok bekliyor. Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu açıkladı: “Kocaeli’de kiralık ev yok”

Pandemi nedeniyle uzun süredir yüz yüze eğitim göremeyen öğrenciler, 2021-2022 eğitim öğretim döneminde benzer bir durumla karşılaşmayacak gibi görünüyor. Aşılamanın hızlanması ve yapılan açıklamalara baktığımızda yüz yüze eğitimin gerekli tedbirlerle başlaması bekleniyor. İlkokul, ortaokul ve liselerin yanı sıra üniversiteler de uzun süre yüz yüze eğitime ara vermişti. Bu durum, kiralık evlerde oturan öğrencileri bir hayli sıkıntıya soktu. Kimi öğrenciler ikamet etmedikleri halde kira ödemeyi sürdürürken kimi öğrenciler ise evlerini boşaltarak kira sözleşmelerini sonlandırdı. Yüz yüze eğitimin başlayacağı kesinleşirse bu öğrenciler okudukları kentlere geri dönecek. Bir de öğrenci nüfusuna yeni kayıt yaptıranlar da eklendiğinde emlak piyasası bir hayli hareketlenecek. Bunun yanı sıra memur tayin dönemi ve benzeri durumlar da söz konusu olacak. Bu durum Kocaeli için de geçerli. Peki, öğrenci ve memur nüfusunu karşılayacak kadar kiralık ev var mı kentimizde?
ÖĞRECİLER YOK, MEMUR TAYİN DÖNEMİ DEĞİL
Hem normalleşme sürecinde Kocaeli’deki emlak piyasasını konuşmak hem de kentimizdeki kiralık ev kapasitesiyle ilgili merak edilenleri sormak için aradığımız Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu, kiralık ev arayışına girecek olan öğrenci ve memurları şok edecek bilgiler verdi. Hacıoğlu, Kocaeli’de kiralık ev ilanı verenlerin yok denecek kadar az olduğunu, kiralık ev bulunamadığını söyledi. Hacıoğlu, öğrenciler yüz yüze eğitime başlamamışken ve memur tayinleri yokken kiralık ev kalmamasına anlam vermekte zorlandıklarını dile getirerek, ülkemize giriş yapan Afganların kiralık evleri tüketmiş olabileceğini kaydetti. Kocaeli’nin istihdam anlamında Afganların tercihi olduğunu, küçük sanayide ve benzeri yerlerde Afgan işçilere sıklıkla rastladıklarını ifade eden Hacıoğlu, “Kalabalık aileler halinde ülkemize gelen bu vatandaşlar, sanayi gibi yerlerde iş bulabiliyor ve aynı aileden çok kişi çalışıyor. Normalde 1000 lira olan kiralık bir eve atıyorum 1200-1500 lira teklif edip, 3-5 aylık kirayı da peşin ödediklerinde ev sahiplerini cezbedebiliyorlar” dedi.
“İLK KEZ BÖYLE BİR ŞEYLE KARŞILAŞIYORUZ”
Hacıoğlu, şunları kaydetti: “Emlak piyasası pek çok ilde olduğu gibi Kocaeli’de de agresif bir durumda. Kocaeli’de resmen kiralık daire yok. Resmen kiralık ev arayan vatandaşlardan ‘Ver numaranı, bütçeni, nerede aradığını söyle, kiralık ev ilanı gelirse sizi ararız’ diye talep topluyoruz. Memur tayin dönemi değil, üniversitede yüz yüze eğitim dönemi henüz gelmedi. Buna rağmen kiralık ev yok. Okulların açılacağı söyleniyor, açılırsa bu çocuklar nerede kalacak? Yurtlar kalabalık, pandemi döneminde ebeveynler de yurtları istemeyecek. Dolayısı ile sıkıntı büyük olacak. Bakın cadde cadde sokak sokak geziyoruz işimiz gereği, sahibinden kiralık ev ilanı dahi göremiyoruz. Çok garip bir durum bu, ilk kez böyle bir şeyle karşılaşıyoruz.
“AFGANLAR KİRALIYOR”
Kiralık ev bulunamamasının sebebi büyük olasılıkla ülkemize yönelik Afgan göçü. Afganlar bir hayli çoğaldı. Afganlar, çok kalabalık aileler halinde geliyor, sanayide şurada burada iş buluyorlar, aynı ailede birkaç kişi çalışınca ev kiralamaları da rahat oluyor. Atıyorum normalde 1000 lira olan kiralık bir eve 1200-1500 lira teklif edip, 3-5 aylık kirayı da peşin ödediklerinde ev sahiplerini cezbedebiliyorlar. Yahya Kaptan, Başiskele Bahçecik ve benzeri muhitlerde siteli, havuzlu evleri değil ama Yenişehir, Alikahya, Gölcük, Derince ve benzeri yerlerde ev kiraladıklarını görüyoruz Afganların. Kocaeli’de irili ufaklı fabrikalar, KOBİ’ler, yan sanayiler, küçük sanayiler derken ciddi bir iş hacmi dönüyor. Bu yüzden kentimizi tercih ediyorlar. Lastikçiye gidiyorsunuz, sanayideki diğer dükkanlara gidiyorsunuz hep Afganlı, Suriyeli işçiler var. Bu insanlar burada çalışıyorsa illa ki bir yerde oturacak, bunun için ev kiralıyorlar. Kiralık ev bulunamamasının sebebi olarak tahminimiz Afgan göçü bu yüzden.
FAİZLER DÜŞMEDİĞİ İÇİN SATILMIYOR
Yüksek faiz oranları nedeniyle konut satışlarının durduğunu daha önce dile getirmiştik, kiralardan da iş yapamıyoruz şimdi. Emlak piyasası çok agresif, çok sıkıntılı bu yüzden. Faiz oranları düşmüştü 1-2 yıl önceye kadar. İnsanlar 0.64 ile konut kredisi çekip ev alabilmiş, bu durum hem müteahhitleri, hem ev almak isteyen vatandaşları hem de biz emlakçıları mutlu etmişti. Lakin sonrasında artan faizler, bir daha düşürülmedi, insanlar kredi çekemedi, müteahhitler de bu durumda artan maliyetler ve faizlerin yüksek olması nedeniyle konut yapma cesareti gösteremedi. Uzun süredir satılık durumunda olan mevcut evlerde de fiyatlar gerilemeyince emlak piyasası neredeyse tamamen durdu. İnsanları yüzde 1’in üzerindeki hiçbir faiz indirimi kesmez çünkü 0,64’e kadar düşürülmüş faiz oranlarını gördüler. Devlet özel bankalara müdahale edemez belki ama devlet bankalarına talimat vererek faiz oranlarını tekrardan 0.64 seviyelerine çekmeli, piyasayı hareketlendirmeli. Tabii, daha önceki faiz düşüşünde olduğu gibi mülk sahiplerinin fırsatçılık yapması da engellenebilmeli. Faiz düştü diye satamadıkları evlerinin fiyatını yine artıranlar olacaksa faizin düşmesi de bir işe yaramaz.”
CEDİT HALKI NE YAPACAK?
Evet, Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu’nun aktardıkları bunlar. Hükümetin bir an önce hem emlakçılar hem inşaat sektörü hem bu sektöre iş yapan yan dallar hem evlerini satamayan vatandaşlar hem de ev satın almak isteyenler için piyasayı hareketlendirmek, daha doğrusu sektörleri kurtarmak adına faiz indirime aciliyetle gitmesi gerekiyor. Öte yandan Afganlardan dolayı kiralık ev bulunamaması sorunu sadece öğrencileri ve tayini kentimize çıkacak olan memurları değil, yakın bir zamanda başlaması beklenen Cedit Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi’ne tabii olan ve kira yardımı alarak evlerini boşaltacak olan hak sahiplerini de etkileyecek gibi görünüyor. Bu konuda yetkililerden çözüm bekleniyor.