KOÜ’lü doktor geliştirdiği ürünle dünyada çığır açacak!
Kocaeli Üniversitesi Ortopedi Servisi’nde görev yapan Öğretim Görevlisi Dr. Emre Karadeniz, kırıkların tespiti noktasında yaranın daha az açılmasını ve iyileşme sürecinin kısalmasını sağlayacak, Türkiye, Avrupa ve Amerika’da çığır açacak bir ürün geliştirdi

Kocaeli Üniversitesi Ortopedi Servisi’nde pek çok kesim tarafından tanınan Cumhur Kesemenli’nin ekibinde yer alan Omurga CerrahıEmre Karadeniz, ortopediye büyük katma değer sağlayacak, çok daha ufak kesiklerle iyileşme süresini kısaltacak bir kırık tespit ürünü geliştirdi. 1976 doğumlu olan, son olarak İstanbul’da görev yapan ve 3 yıl önce Kocaeli Üniversitesine transfer olan Emre Karadeniz’in bu ürünle ilgili serüveni 2010 yılına dayanıyor. Ürünün adı EFECE Tel Tutucu Sistemleri… Bu ürün Avrupa’dan sonra Amerika Birleşik Devletleri’nde de patentli bir ürün artık. KOÜ işbirliğiyle firma kuruluş aşamasında. Firma KOÜ Teknopark’ta kurulduktan sonra yaklaşık 6 ay içinde CE belgesini alacak ve Sağlık Bakanlığı onaylı bir ürün haline dönüşecek. Akabinde de ürün önce Türkiye iç pazarına, ardından da Avrupa ve Amerika’ya açılacak. Bu ürün hem doktorların işini kolaylaştıracak hem de onların maddi kazancını artıracak.
EFECE TEL TUTUCU SİSTEMLERİ
EFECE Tel Tutucu Sistemleri, ortopedide kırıkların tespitinde yepyeni bir yaklaşım. Günümüze kadar tanımlanan vida, plak-vida, çivi ve eksternal tespit yöntemlerine alternatif olabilecek yeni bir felsefe vaat ediyor. Kocaeli Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Emre Karadeniz tarafından tasarlanan EFECE Tel Tutucu Sistemleri, 2010 yılında Türkiye patentini aldı. EFECE Sistemlerinin, dünyada ilk cerrahi seti geliştirildi ve kullanıma hazır hale getirildi. 2013 yılında Dünya Inavasyon Fuarı’nda Türkiye’yi temsil eden EFECE Sistemleri, gümüş madalya ve İran delegasyonu tarafından en iyi buluş ödülüne layık görüldü. 2016 yılında Türkiye’de düzenlenen ilk ISIF Fuarı’nda ise EFECE altın madalya, Türk Patent Enstitüsü tarafından ‘en iyi yerli buluş’ ve Hırvatistan Inavasyon Derneği tarafından ‘en iyi buluş’ ödüllerine layık görüldü. Sonrasında ürün skalası geliştirilen EFECE Sistemleri, 2018 yılında Avrupa Patentini almaya hak kazandı. Ve içinde bulunduğumuz 2020 yılının şubat ayı itibariyle EFECE Sistemleri Amerika Birleşik Devletleri’nde de patentli bir ürün haline geldi.
KOCAELİ’DEN DÜNYAYA
EFECE Sistemlerinin şu an Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nde işlemleri yapılıyor. KOÜ Teknopark’ta firma kurulmak üzere. Firma kurulduktan sonra CE belgesi alınacak ve Sağlık Bakanlığının da onay vermesiyle patentli bu sistem Türkiye pazarına inecek. Akabinde de Avrupa ve Amerika pazarına da ithal edilecek. Gazetemize konuşan Dr. Emre Karadeniz, EFECE Sistemlerini halkın anlayabileceği şekilde anlatarak, “Kırıkların tespitinde yepyeni bir yöntem geliştirdik. EFECE Sistemleri ile yara çok daha az açılacak. Ufak deliklerle işlem yapılacak. Böylece iyileşme süreci de hızlanacak. En büyük dileğim, dünya devlerinin en önemli rekabet silahı olan patent güvencesi ile EFECE Sistemleri’nin ülkemiz ekonomisine katkı ve prestij sağlaması” dedi. İstanbul’dan böyle bir ismin Kocaeli Üniversitesine kazandırılmasında Cumhur Kesemenli’nin katkısı büyük. Böyle bir ürün Kocaeli’den dünyaya açılacak. Kocaeli Barış gazetesi olarak Emre Karadeniz’i tebrik ediyor, kendisine başarılar diliyoruz.