Özüpak'tan iddialı açıklamalar: Hedefin katbekat üzerine çıkacağız
EYT SYDD Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak ile Kilim Cafe ev sahipliğinde keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Oldukça önemli açıklamalarda ve çağrılarda bulunan Özüpak, EYT çözülmezse İstanbul seçimlerine EYT’nin etkisinin daha fazla olacağını dile getirdi. Özüpak, 26 Mayıs’taki mitingle ilgili ise “Hedefin katbekat üzerine çıkacağız” dedi

Emeklilikte yaşa takılan vatandaşların tüm Türkiye’nin duyduğu ancak hükümetin kulak tıkadığı mağduriyeti malumunuz… Kazanılmış hakları, yasalar geriye işletilerek ellerinden alınan milyonlarca insan, Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EYT SYDD) çatısı altında bir mücadele yürütüyor. 2015 yılında kurulan ancak çeşitli sebeplerden dolayı yıllarca pasif durumda kalan ve 2018 yılı başlarında Gönül Boran Özüpak’ın tekrar derneğin başına geçmesi ile güçlü bir mücadeleye koyulan dernek, yaptığı toplantılar, topladığı imzalar, TBMM gündemine verilen soru önergeleri ve gerçekleştirdiği 2 milyon katılımlı İstanbul Maltepe mitingi ile adından sıkça söz ettirdi. Sosyal paylaşım sayfalarında dahi milyonları aşan EYT, ne yaptı ne ettiyse 31 Mart 2019 yerel seçim sürecinde hükümetin gündemine giremedi ve seçimde gücünü bir kez daha göstermek adına Cumhur ittifakına rey vermedi. AKP’nin İstanbul, Ankara, Antalya, Mersin ve benzeri büyükşehirleri kaybetmesinde ve pek çok yerde seçimin bıçak sırtı olmasında ekonomik kriz ve EYT’nin etkisi Kızılcahamam Kampı’nda AKP tarafından da kabul edildi.
Şimdi önümüzde bir seçim daha var çünkü AKP’nin itirazı ile YSK, İstanbul seçimlerini iptal etti ve EYT, İstanbul’da oldukça yoğun bir nüfusa sahip. Federasyon olma yolunda ilerleyen ve mücadeleden “Hak verilmez, alınır” mantığı ile vazgeçmeyen EYT’nin İstanbul’daki etkisinin farkında olan hükümetin bu konuda geri adım atacağı düşünülüyordu ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde umut kıran bir açıklamayla “EYT gündemimizde yok” dedi.
***
Geçtiğimiz cumartesi günü İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’e hayırlı olsun dileklerini iletmek üzere ilimize gelen EYT SYDD Genel Başkanı Gönül Boran Özüpak ile söyleşi yapıp, tüm bu konuları ve bundan sonra neler yapacaklarıyla ilgili eylem planını konuşma fırsatımız oldu.
Ziyaret sonrası belediyenin yanı başında bulunan Belsa Plaza’nın üst katında yer alan Orhan Yılmaz’ın işletmeciliğini yaptığı, Kilim Cafe’nin antika eşyalarla kaplı etkileyici bölümünde gerçekleştirdik söyleşimizi. Kilim Cafe’ye ilgi ve alakasından dolayı teşekkür ettikten sonra gelelim söyleşimize…
***
Özüpak’ın tavrı netti, “Cumhurbaşkanı yanlış bilgilendiriliyor” söylemini yineledi. Özüpak, seçime kadar çözüm sağlanmaması durumunda ellerindeki tek yaptırım gücü olan oyu kendilerini görmeyenlerin aleyhlerine kullanacaklarını aktardı.
Özüpak, EYT üzerinde yürütülen “FETÖ projesi”, “Muhalefete çalışıyorlar”, “38 yaşında emekli olacaklar”, “Erken emeklilik istiyorlar” ve benzeri algılara da cevap verdi.
Kıdem tazminatında yapılmak istenilen değişikliğe, ABO sorununa ve benzeri pek çok meseleye de değinen Özüpak, kurulacak olan federasyonla ilgili de bilgi aktardı.
Özüpak’ın hem Kocaelililere hem de tüm Türkiye’deki hak mağduriyeti yaşayan vatandaşlara çağrısı ise 26 Mayıs Pazar günü İstanbul Yenikapı’da gerçekleştirilecek olan mitinge katılım göstermeleri yönündeydi.
Özüpak, 2 milyon olan miting hedefini katbekat katlayacaklarını da sözlerine ekleyerek iddialı bir çıkış yaptı.
Özüpak ile gerçekleştirdiğimiz, önemli açıklamaların olduğu söyleşimizle sizleri baş başa bırakıyoruz…
HABERİM OLMADAN TEKRAR BAŞKAN YAPILDIM
***Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği 2015 yılında kuruldu ancak yıllardır süregelen etkili bir mücadele göremedik, son 1 yıldır EYT’nin sesini duymaya başladık… Neden?
-Biz İzmit platformu olarak, bu mücadeleyi sürdüren arkadaşlarla en son İzmir’de bir miting yapma kararı almıştık ve tüm Türkiye’den katılımla gerçekleşen bir basın açıklaması olmuştu. Sonrasında dedik ki ‘Platformla grupları resmi anlamda birleştirelim ve dernekleşme yoluna gidelim.’ Devlet nezdinde, yasalara göre kurulmuş olan bu derneğin kararı İzmir’de alındı. 2015 yılında kurduk, kurucu dernek başkanıydım, sonrasında biraz yönetimsel olarak bazı sıkıntılar çıktı ve ben ayrılmak durumunda kaldım. Dernek pasif duruma geçti. Sonrasında 2018 yılının başında arkadaşlarımız tarafından haberim olmadan tekrar derneğin başına getirildim. Gönüllülük ile başlayan bu mücadele şu an en üst seviyede. Bu kararlı mücadelenin sonunda sonuç alma çabamız var. Umuyoruz ki bu örgütlü mücadelemizle de istediğimiz sonucu alacağız.
1 İLE 17 YIL ARASI YAŞ MAĞDURİYETİ
***EYT mağduriyeti, hangi yıllarda işe başlayanları kapsıyor? Cumhurbaşkanı’nın iddia ettiği gibi 38 yaşında emeklilik bekleyenler var mı?
-1976 yılından 1 yıllık mağduriyetle başlıyor, 1999 yılına kadar 17 yıllık bir yaş mağduriyetiyle sürüyor. Yani, 1 ile 17 yıl arasında yaş mağduriyetine tabii olmuş oluyoruz. 38 yaş konusuna gelecek olursak, 38 yaşında bir tane EYT’li yok aramızda. Bizler 45-50 yaş aralığındayız. 38 yaşında, en verimli çağımızda emekli olmayı zaten istemez hiçbir arkadaşımız.
60 YAŞINI BEKLEYECEK OLANLAR VAR
***Peki, 45-50 yaşın üzerinde mağduriyet yaşayan yok mu?
-Var, 52 yaşında olan arkadaşlarımız var. Bu mağduriyet 60 yaşına kadar uzanacak. En son işe giren arkadaşımız, 60 yaşına kadar bekleyecek. 58 yaşında da kadınlar emekli olmuş olacak.
HASTALIKLA BOĞUŞAN ARKADAŞLAR VAR
***60 yaşına kadar beklemek zorunda kalacak insanlar olduğunu söylediniz, peki bu mağduriyet çözülmezse ne olacak, bu insanlar 60 yaşına kadar bu şartlara nasıl dayanacak?
-Bu mağduriyet devam edemeyecek safhada çünkü hep bahsediyoruz 45-50 yaş aralığında işsiz arkadaşlarımız var ya da yıllarını 30 yıla dayandırmış arkadaşlarımız var. Hastalıklarla boğuşuyorlar. İşsizlikle, çocuklarını okutamamakla boğuşuyorlar. Aileler, parçalanma durumuna geldi. Bu yaş aralığında bizlerin iş bulma olasılığı çok zayıf, bulanları şanslı arkadaşlar olarak nitelendirmeye başladık.
30 YILIN KARŞILIĞI BU OLAMAZ
***Siz emekli olmak için mücadele veriyorsunuz ve bunun yanı sıra aylık bağlama oranının (ABO) düzenlenmesi için de çabalıyorsunuz. Seçim öncesi ‘EYT’yi çözüyoruz ama ABO’yla ilgili bir düzenleme yok’ denirse ne yapacaksınız?
-Onun mücadelesini de vereceğiz, veriyoruz da. O kabul edilebilecek bir şey değil, çünkü asgari ücret 2020 lira, ABO düzenlemesi yapılmazsa şu an emekli olsa pek çok arkadaşımıza bağlanacak aylık maaş 1000-1200 lira civarında. Sosyal yardım niteliğinde bir maaş. 30 yılın karşılığı olamaz bu.
HİÇ BİR YAKIŞTIRMAYI KABUL ETMİYORUZ
***Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 31 Mart yerel seçimlerinden sonra da ‘Gündemimizde yok’ açıklaması yapmasına gazetemiz aracılığıyla cevap verdiniz, Erdoğan’ın yanlış bilgilendirildiğini düşündüğünüzü belirttiniz. Peki sizinle ilgili bir randevuyu Cumhurbaşkanı, neden kabul etmiyor? EYT için ‘FETÖ projesi’ diyenler var, siyasi bir oluşum diyenler var… Belli ki bir algı yürütülmek isteniyor. Erdoğan, bu algıdan kaynaklı mı sizi dinlemiyor?
¬-Bizim üzerimizde ‘erken emekli olmak istiyor’ algısı var, ’38 yaşında emekli olmak istiyor’ algısı var, ‘bütçeye yük olacaklar algısı var’, ‘FETÖ terör örgütüyle bağlantılı ya da bir parti ile bağlantılı’ algısı var. Biz bunların hiçbirini kabul etmiyoruz. Kazanılmış bir hak var ortada, hukukun geriye doğru işletilmesiyle yaşanılan bir mağduriyet var. Bizim haklılığımız burada. Muhalefet partilerinin hepsi ‘evet siz haklısınız’ derken hükümetin ve Cumhur ittifakında olan partinin bizim haklılığımızı görmemesi üzücü bir durum. Biz Cumhurbaşkanı’mızın hakikaten danışmanları tarafından yanlış bilgilerle yönlendirildiğini düşünüyoruz. Kanun ortada, yaşanan mağduriyet ortada, bunun algı yürütülerek lanse edilmesi bizim Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak kabul ettiğimiz bir tutum değil. Hiçbir yakıştırmayı istemiyoruz, kabul de etmiyoruz. Amacımız erken emeklilik değil.
EYT Derneği Genel Başkanı Gönül Boran Özupak ile söyleşimize İllerden Sorumlu Başkan Alper Özupak, EYT Kocaeli Temsilcisi Erkan Çetinkaya, il yöneticileri; Recep Doğan, Zekeriya Akbulut, Yavuz Gültekin, Savaş Atay, Mehmet Zinhar, Ayhan Kocatürk, Mehmet Zengin ve Necati Özdemir de eşlik etti.
SEÇİME ETKİMİZ ÇOK DAHA FAZLA OLACAK
***23 Haziran’da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi tekrarlanacak. EYT’nin bu seçime etkisi ne?
-Oldukça fazla. Bu ikinci bir seçim kararına rağmen hala bizleri görmeyip, bizleri duymayıp, bizleri anlamayacaklarsa bunun etkisi çok daha fazla olacaktır.
***EYT’nin sorunlarınızın çözülmemesi durumunda iktidar partisinin rakiplerine oy verme kararı alması, siyasi bir hamle olarak lanse ediliyor… EYT, bu hamleyi neden yapıyor?
-Bizim elimizde yaptırım gücümüz ‘oy’… Meclis’teki milletvekillerimizi de Cumhurbaşkanımızı da biz seçiyoruz. Bizim başka yaptırım gücümüz yok elimizde. Biz bugüne kadar Cumhurbaşkanımıza da ulaşmak istedik, hükümetten yetkililere de ulaşmak istedik. Biz istiyoruz ki onlar da sahiplensin de muhalefetle birlikte bir çözüm yolu üretilsin ama oluşturulmak istenilen algı, ‘muhalefet bize destek veriyor, bu oluşuma katılanlar falanca partiyle beraber.’ Hayır efendim. Siz de bizi görün, bizi dinleyin, inanın ki bizim haklılığımıza katkı sunacaksınız, diyeceksiniz ki ‘haklısınız.’ ‘Haklısınız’ diyen yok. Biz çözüleceğini düşünüyoruz, toplumsal bir sorun haline geldik.
İSİM DEĞİL, TÜZÜK VE KAPSAM DEĞİŞECEK
***Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak federasyon olma yolunda hızla ilerliyorsunuz. Bu kapsamda illerde dernekler kuracaksınız ki bunlardan ikisi Kocaeli. Federasyon olunca isim değişikliğine gidecek misiniz?
-Federasyonda isim değişikliği olmayacak, tüzük değişikliğine gideceğiz. Mücadelemizdeki kapsamı biraz daha genişleteceğiz. Aylık bağlanma oranları, kıdem tazminatı, staj mağduriyeti, yasaların getirdiği mağduriyetler diyelim; kapsam bu noktada genişleyecek. Çözümünü istediğimiz konular şimdilik bunlar. İlerleyen süreçte bizden sonrakilerin de mücadele edebileceği daha geniş kapsamlı bir federasyon kuracağız.
KIDEM TAZMİNATIMA DOKUNMA
***Ekonomik paketin açıklanması sonrası sizler ve sendikalar ‘Kıdemime dokunma’ sloganı ile tepkinizi dile getirdiniz. Kıdemde hükümetin yapmak istediği, sizlerin de tepki gösterdiğiniz değişiklik tam olarak ne?
-Kıdem bizim alın terimizin, yıllarımızın, yıpranmışlığımızın karşılığı. Hükümet ne yapmak istiyor? Şu anki sistemde; kıdem tazminatı; her yıla bir brüt ücret karşılığı kıdeminizi oluşturan rakamla hesaplanıyor. Aldığımız bilgilere göre hükümet, sizin bir aylık çalışmanız değil, 13-15 güne denk gelebilecek bir çalışmayı baz alan bir değişiklik yapmayı düşünüyor. Bu işçinin aleyhinedir, yine alın terinin bir hak gaspıdır. İşçinin artısı olacak bir şey değil. Normalde şu anda sizin bir aylık brüt ücretiniz 1 yıla tekabül ediyor. Kaç yılınız varsa ona göre hesaplanacak ama burada 15-17 günü yok sayabiliyorlar. Artı, fona aktarıldığı zaman buradaki amaç iş verenlerin yarın bir gün iflas etmesi durumunda tasarrufu devlet elinde olsun deniliyor ama biz ‘kıdem tazminatına dokunma’ diyoruz.
SEÇİME KADAR OLMAZSA SEÇİMDEN SONRA…
***Seçimlere kadar çözüm sağlanmazsa sizi gündeminize yine almazlarsa mesajınız ne olacak?
- Bu seçimlerde de hakkım diyen arkadaşlarla gücümüzü sandıkta yine gösteririz.
***Velev ki sandıkta tepkinizi ortaya koydunuz ve İstanbul’da seçimi kaybettirdiniz, seçim sonrasında ne yapacaksınız?
-Mücadeleyi bırakmayacağız. Hak verilmez, alınır. Sonuna kadar da bu mücadelenin arkasında olacağız. Yine Meclis görüşmelerinde gündeme getirileceğiz, yine Cumhurbaşkanı’mızla ısrarla görüşme talebimizi yineleyeceğiz. Milletvekilleri ile görüşmelerimiz sürecek. Toplantılarımız Edirne’den Kars’a kadar sürecek. Kars’a kadar gitmeyi planlıyoruz. Kazanan biz olacağız. Her ne kadar gündemde yok denilse de biz gündemiz, her gün gündemiz. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Kızılcahamam toplantısında EYT ve ekonomi, İstanbul ve diğer seçimlerin kaybedilmesindeki en büyük etken olarak gösterildi. Görülmemiz mümkün değil, biz buradayız yani. Ulaşamadığımız arkadaşlarımız da çok esasında, toplantıları bu yüzden farklı farklı illerde gerçekleştireceğiz.
YENİKAPI MİTİNGİNDE HEDEF KATBEKAT KATLANACAK
***31 Mart yerel seçim sürecinde 17 Mart’ta 1 milyon katılım hedefiyle İstanbul Maltepe’de bir miting gerçekleştirdiniz ve hedefinizi neredeyse ikiye katladınız. Şimdi de 23 Haziran İstanbul seçimleri sürecinde 26 Mayıs’ta İstanbul Yenikapı’da bir miting gerçekleştirmeyi düşünüyorsunuz ve hedefiniz 2 milyon… Bu mitingin de hedefi aşacağını düşünüyor musunuz? En başta Maltepe olarak belirlediğiniz alanı neden Yenikapı’ya taşıdınız?
-Maltepe’deki miting alanının, Ramazan etkinlikleri nedeniyle 26 Mayıs’ta müsait olmadığı bilgisi verildi İstanbul Valiliği tarafından. Yenikapı’nın müsait olduğunu öğrendik ve orada miting yapma kararı alıp, başvurumuzu gerçekleştirdik. 17 Mart’ta hedef 1 milyon demiştik; 1 milyonu geçtik, 2 milyona dayandık. Burada da hedef 2 milyon dedik ama burada da hedefi katbekat katlayacağız.
***Malumunuz daha önceki mitinge 3 gün kala onay çıkmıştı ancak siz daha önce hazırlıklarınızı tamamlamıştınız. 26 Mayıs Yenikapı mitingiyle ilgili hazırlıklar ne durumda?
-Hazırlıklarımız tamam. Tek eksik olan tüm Türkiye’deki hak mağduru arkadaşlarımızın ve yakınlarının orada var olması. Eminim ki halk buna sahip çıkacak, destek verecek; 26 Mayıs’ta Yenikapı miting alanında olacak.
KEŞKE MÜCADELEYE O ZAMAN KATILSAYDIK
*** İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet ile ziyaretiniz sırasında sohbetinize şahit oldum, ‘20’li yaşlardaydık, keşke bu yasa çıkarken sendikaların mücadelesine katılsaydık’ dediniz. Şu an en güçlü mücadeleyi veriyorsunuz… Yeni neslin aynı pişmanlığı yaşamaması adına bir mesajını var mı?
-Mücadeleyi veren sendikalar oldu. 1992 girişliyim, 1999 yılında aldık, yasayı inceledim. Daha yaşımız genç, o zamana kadar ne yasalar değişir dedim. Keşke sendikaların mücadelesine katılsaydık, sesimizi o genç yaşlarda çıkarsaydık. Benzer bir pişmanlık yaşamamak adına gençleri de mücadelemize, dolayısı ile de kendi geleceklerine sahip çıkmaya davet ediyorum.
Gönül Boran Özüpak, Kilim Cafe'nin işletmecisi Orhan Yılmaz'a misafirperverliği için teşekkür etti.
KOCAELİ’DE 200 BİNİN ÜZERİNDE EYT VAR
***Kocaeli bir sanayi kenti, bu şehirde emeklilikte yaşa takılanların nüfusu tahmini nedir?
İl temsilciliğimiz 200 binin üzerinde bir sayıdan bahsediyor.
***Kocaeli’deki EYT’lilere bir çağrınız var mı?
-Mücadelemize destek versinler, haklarına sahip çıksınlar. Mitinge katılmalarını özellikle istiyorum. ‘Ben’ değil, ‘biz’ mücadelesi bu. Herkesi desteğe davet ediyoruz.
***Peki, Kocaeli’de bir miting düşünceniz var mı?
-Mitinglere, toplantılara imkanlarımız el verdiği sürece devam edeceğiz. Yapılmayan yerlerde yapmaya çalışacağız. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da bilgilendirme toplantılarımızı gerçekleştireceğiz. Oralara uzanamadık çünkü. Bir ayda 4 yere gittiğimiz oldu.
***Federasyon olma noktasında il dernekleri açılacak, Kocaeli’de de İzmit ve Gebze’de olmak üzere iki temsilcilik derneğe dönüşecek. Açılışlarda bulunacak mısınız?
-13 dernek açacağız ilk aşamada tümünün açılış törenine bizzat katılacağım. Kocaeli’ye de bu anlamda geleceğim. Derneğimize yer bulursak Kocaeli, öncelikli iller arasında.
GÖNÜL BORAN ÖZÜPAK KİMDİR?
1974 İstanbul doğumlu, aslen Tokatlı. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi İktisat Bölümü mezunu. Özel bir şirkette 26 yıldır pazarlama sorumlusu. EYT SYDD İllerden sorumlu başkan (il koordinatörü) Alper Özüpak ile evli, 2 çocuk annesi.