Çayırova’da büyük yolsuzluk!
CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Çayırova Belediyesi’nde, belediye başkan yardımcısı eliyle gerçekleştirilen yolsuzluğu anlattı. Akar, başkan yardımcısının aylık 41 bin lira taksit ödediğini söyledi

Kocaeli’de yaşanan çok büyük bir yolsuzluk TBMM’ye taşındı. Çayırova Belediye Başkan Yardımcısı Refik Tartar’ın yetkilerini kullanarak edindiği arsaları CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar anlattı. Akar, yolsuzluğu bütün ayrıntılarıyla gözler önüne serdi, şu ifadeleri kullandı; “Defalarca kürsüde, burada Kocaeli'nin nasıl mağdur edildiğini anlattım ama Kocaeli'nin vergiden nasıl hakkını alamadığını anlatmayacağım. Kocaeli kentinde 12 ilçe var ve 12 ilçeden bir tanesi de İstanbul'a sınırı olan Çayırova ilçesi. Çayırova ilçesinin belediyesi iktidar partisi yani AKP belediyesi.
BELGESİ DE VAR
Şimdi, bu belediyeye, Çayırova'ya baktığınızda belki de Türkiye'nin en çok göç alan ilçelerden bir tanesi ve 128 bin nüfusu var. Sanayiye açık alanları da çok, sürekli de sanayi gelen bir belediye. Şimdi, buradaki belediye yaptığı hizmetleriyle konuşulmuyor. Buradaki belediyeyi vatandaşların konuşma nedenleri usulsüzlükler ve yolsuzluklarla ilgili. Diyeceksiniz ki: "Nereden çıkardınız?" Şimdi belgeleriyle bunu sunacağım. Belediye bir imar tadilatı yapıyor, imar planı hazırlanıyor. Çayırova'da, 5'inci Bölge denen, daha önce imarı yapılmamış bir alanı imara açıyor. İmarın başında da 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi bir Belediye Başkan Yardımcısı var, adı da Refik Tartar, bu arkadaşların adı Refik Tartar. Buraya kadar her şey normal, bütün belediyelerde böyle yapılıyor. Yalnız, bu Refik Tartar incelendiğinde, Refik Tartar adına kayıtlı çok sayıda tapu olduğu görülüyor. Bu da doğal, olabilir, herkes mal mülk edinebilir. Yalnız, Refik Tartar'ın bu çok sayıda mal mülk edinimlerinden sadece 15 tanesi 2017 yılında ve bu 5'inci Bölge'deki imar değişikliğinden sonra yapılmış. Bülent Bey bana sık sık sorar ‘Belgeniz var mı?’ diye. Evet, belge elimde. Bakmak isteyen bütün arkadaşlar tapu kayıtlarını elimde görebilirler.
NASIL YAPIYORLAR?
Burada da bitmiyor. Nasıl yapıyorlar, onu bir kısaca anlatmak istiyorum. Şimdi, 5 no.lu Bölge'de bu arkadaş gidiyor, ufak ufak, 3 metrekare, 5 metrekare, 50 metrekare yerler alıyor. Bu yerleri daha sonra eder olarak veya kentin içinde daha önemli olduğunu kabul ettiğimiz yerlere taşıyorlar imar değişikliğiyle ve o yerlerin hepsi de belediye hisseli, belediyenin payı var. Sonra, bu belediye payı bu arkadaşa satılıyor, bu Başkan Yardımcısına satılıyor ve bu Başkan Yardımcısı böyle birçok mal ediniyor. Bir tanesinin ben size yine resimlerini de göstermek istiyorum şurada hemen. Bakın nasıl yapmışlar. Hastane var, hastanenin karşısında bir arsa var, belediyenin hisselerinin olduğu arsa var. Sayın Bakan, Bakanlar Kurulunda anlatırsınız, bakın, buralardan, şuralardan, buralardan bu arkadaş, Belediye Başkan Yardımcısı yerler alıyor. Hastanenin karşısına taşınıyor. Belediyenin payı var orada. Bu belediye payı encümen kararıyla bu arkadaşa satılıyor ve 12 taksitle satılıyor. Bu arkadaşın aylık ödemeleri ne kadar biliyor musunuz? Tam 41 bin lira, bu arkadaşın aylık ödemeleri 41 bin lira. Bu arkadaşın yaptıkları bunlar.
22 YAŞINDA BÜYÜK VURGUN
Bir de özel kalem müdürü var belediyenin. Özel kalem müdürü arkadaşın 22 yaşındaki bir yeğeni, başka bir ilçede oturuyor, Kocaeli'de oturmuyor, hiçbir vergi kaydı yok, ticari kaydı da yok bu arkadaşın. Bu arkadaş geliyor, 22 yaşındaki arkadaş, yine aynı yöntemle, belediyeye ait, daha önce bizim Meclis üyelerinin de onay verdiği belediye yerine, akaryakıt istasyonuna çevirmesiyle ilgili onay verdiği bir yere bir başkasının hissesini taşıyarak ortak ediyorlar. Daha sonra o hisseyi bu 22 yaşındaki zeki çocuk satın alıyor ve belediye payını da encümen kararıyla belediyeden alıyor, 2.147 metrekare arazi ve bu belediye payını 700 TL'den alıyor. Metrekaresi kaç para biliyor musunuz arsanın? 5.000 TL. Yaklaşık 8 milyon parayı cebine indiriyor 22 yaşındaki bu zeki çocuk.
Peki bu zeki çocuk bunu yapıyor da babası boş durur mu? Oğlunu geçmesi lazım. Baba, özel kalem müdürünün eniştesi. Aynı biraz evvel anlattığım yöntemlerle yine kabul edilebilir bir yere, rantı yüksek bir yere payları taşıyorlar, encümen kararıyla satın alıyorlar belediye paylarını, tüm arsayı. Ortağı kim biliyor musunuz? İşte biraz evvel bahsettiğim belediye başkan yardımcısı. Sayısız değişiklik var Hepsini vereceğiz.”