"İnternetten araştırarak ilaç kullanarak hayati risklere yol açabilirsiniz"
Bilinçsiz ilaç tedavisi ciddi riskler oluşturabilecek İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytan Gulmammadova, “Bilinçsiz ilaç kullanımı, genellikle şikayeti olan hastalarda internetten tedavia veya çevrelerinden beslenenna dayanarak, hekimine reçeteden ve ilgili uzman tarafından tedaviden ilaç kullanmalarıyla ortaya çıkar"

Bilinçsiz ilaç tedavisi ciddi riskler oluşturabilecek İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytan Gulmammadova, “Bilinçsiz ilaç kullanımı, genellikle şikayeti olan hastalarda internetten tedavia veya çevrelerinden beslenenna dayanarak, hekimine reçeteden ve ilgili uzman tarafından tedaviden ilaç kullanmalarıyla ortaya çıkar. Özellikle son yıllarda ağrı kesiciler, antibiyotikler, vitamin ve takviyeler, zayıflama ilaçları, antidepresanlar, tansiyonu düşürücüler, diyabet değişimi gibi bilinçsiz ve yoğun bir şekilde kullanılması ciddi riskler olacaktı” dedi.
VM Medical Park Maltepe Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytan Gulmammadova, bilinçsiz ilaç kullanımı hakkında açıklamalarda bulundu. Bilinçsiz ilaçlamanın bir gözde olumsuz etkilerinin olabileceğine değinen Uzm. Gulmammadova, “Bilinçsiz ilaç kullanımı, genellikle şikayeti olan hastalarda internetten incelemelere veya çevrelerden dinlenmeye dayanarak, hekime Özellikle son yıllarda ağrı kesiciler, antibiyotikler, vitamin ve takviyeler, zayıflama ilaçları, antidepresanlar, tansiyon düşürücüler, diyabet önleyici gibi bilinçsiz ve yoğun bir şekilde kullanılması ciddi riskler altındaydı. Bu tür tedavi reçetesi olmadan önce tedavi şikayetlerini, klinik klinikleri, fizik muayene bulgularını, gereklilik halinde laboratuvar testlerini sonlandırarak değerlendirerek karar veriyoruz. Ancak bu gibi fikirsizce kullanımı hafif yan etkilerden, hayatı tehdit eden ciddi zorluklara ve hatta ölüme kadar çeşitli riskler doğurabiliyor” diye konuştu.
'Farklı hastalıklara neden olabilir'
Bilinçsiz ilaç tedavisinin farklı hastalıkların ortaya çıkabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Gulmammadova, “Doktor kontrolü olmadan kullanılan sistemler; Hastalığa bağlı olarak -böbrek bağışıklığı, kalp yaralanması, akut pankreatit, vitamin intoksikasyonu, kan basıncı disregülasyonu, kan şeker disregülasyonu gibi hayati risk teşkil eden durumları ortaya çıkarabilir” dedi.
'Kontrolsüz antibiyotik kullanımı artıyor'
Havaların soğumaya başladığı mevsim geçişlerinde, artan yaygınlığa bağlı olarak maalesef antibiyotik kullanımında kontrolsüz bir yükseliş gözlemlendiği dile gelen Uzm. Gulmammadova, “Antibiyotik kullanımında öncelikle dikkat edilmesi gereken şey hastada antibiyotik kullanma endikasyonunun olup olmadığıdır. Yani hastada yaşanan bir enfeksiyonun olup olmadığı belirlenmelidir. Eğer antibiyotik kullanımı gerekli görülürse, enfeksiyonun olduğu bölge, enfeksiyon enfeksiyonu ve hastanın seyri göz önüne alınarak uygun antibiyotik seçimi yapılır. Sebep olan enfeksiyon tespitinden, kesin olarak Şifre tanımadan başladık ve bu tedavi ampirik antibiyotik tedavisi tedavisine başladı. Hastanın belirtilerine ve muayene işlemlerine dayanarak, büyük organizmalara karşı sorumlu olan mikroorganizmaya karşı etkili bir ilaçla tedavi başlar” şeklinde konuştu.
'Daha dirençli enfeksiyonlara sebep olabilir'
Antibiyotik değişimini değişkenlik göstererek gösterebilir Uzm. Gulmammadova “Ancak bazen antibiyotik tedavisi yeterli şekilde alınmazsa, şikayetlerde ve laboratuvar testlerinde gerileme olmadan antibiyotik değişimi yapılabilir. Bu durumda kan, kas, balgam ve diğer vücut sıvılarından veya dokularından alınan örnekler kültüre dayalı olarak, saptanan bakteriye ve hassas olan antibiyotik tedavisine devam edilir. İlk ampirik tedavi öncesi bile bu kültürlerin alınması gereken durumlar olabilir. Bu nedenle bilinçsiz antibiyotik kullanımı bu kültürlerde mevcut olabilir, daha farklı coğrafyalara sebep olabilir veya bazen merkezi bakım aralığında ağır iklim tablolarına yol açılabilir” dedi.
'Antibiyotikler belirlenen doz ve sürelerde kullanılmalı'
Gereksiz antibiyotiklerin etkilerinden bahseden Uzm. Gulmammadova, “Gereksiz antibiyotik kullanımı veya hekimin önerisi antibiyotiğin birkaç gün kullanıldıktan sonra hafifle edildiğinde kesilmesi veya antibiyotiklerin belirtilen dozlarda ve sürelerde alınmaması hem çalıştırılmasına, hem de ciddi antibiyotik direncine neden olduğuna” açıklamada bulundu.
'İlaç kullanımı tedavi tamamlanmadan bırakılmamalı'
Sadece antibiyotiklerde değil, bazı tedavinin tamamlanmasından ani kesilmesinin, doktora danışılmasından yarım bırakılmasının da hayati risk taşıyan durumları neden olabileceğini anlatan Uzm. Dr. Gulmammadova, “Bu durum kan basıncı regülasyonunun dozajı, kalp ritmi aralıkları gibi ciddi sorunlarla neden birlikte, birbirimize bağlı gelişebileceklerin beslendiklerina da zemin hazırlıyorlar” dedi.
'Rastgele soğuk algınlığı ilacı alınmamalı'
Soğuk havaların gelmesiyle birlikte hem yaygınlaşmasının arttığı, hem de çeşitli hastalıklardan muzdarip kişilerin şikayetlerinin çoğaldığına dikkat çeken Uzm. Dr. Bu durumların devamı, çalışma süresini uzatarak ve sistemlerin eklenmesine yol açma durumu daha ciddi hale gelir. Yanlış ilaç kullanımı, virüslerin ve bitkilerin ilaçlara karşı direnç kazanmasına, bu da bireysel klinik gidişi değiştirme sürecinin iyileştirilmesine, mevcut sık sık tekrarlanmasına, hatta hayati risk ve ölüm nedeni yetmesine olanak sağlar. Bu nedenle kullanırız, ilaç kullanmadan önce mutlaka hekimlerine bağlıdırlar. Sağlıklı kalmak için doğru tedavi ve tedavide ilaç kullanımı çok önemlidir” diyerek belirtileri sonlandırdı.
Kaynak: DHA