İttifak, CHP’den bakın kaç vekil götürdü?

CHP’nin oy oranı, bir önceki seçime göre yüzde 3’e yakın bir oranda arttı, vekil sayısı 146’dan 169’a çıktı ancak CHP listesinden TBMM’ye giren ittifak ortağı partilerin ayrılmasıyla CHP’nin vekil sayısı bir önceki seçimde kazandığı vekil sayısının da altına düşecek

İttifak, CHP’den bakın kaç vekil götürdü?

Cumhuriyet Halk Partisi 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde yüzde 22,65 oranında oy alarak 146 milletvekili çıkarmıştı. 14 Mayıs 2023 seçimlerinde listesini Saadet Partisi, DEVA, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti ile paylaşan CHP, oy oranını yüzde 25,37’ye çıkardı ve 169 sandalye kazandı ancak CHP’yi temsil edecek vekil sayısı 2018 seçimlerine göre düştü.

33 VEKİL GİDİCİ

Millet İttifakı’nda yer alan DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin milletvekili adayları, CHP listesinden aday gösterildi. DEVA Partisi’nden 25, Gelecek Partisi’nden 19, Saadet Partisi’nden 24, Demokrat Parti’den ise 3 aday CHP listelerinde yer aldı. Yani ittifaklardan 33’ü seçilebilir sırada olan 71 isme CHP listelerinde kontenjan verildi. Ve o 33 isim, kesinleşmeyen sonuçlara göre TBMM’ye girmeyi başardı.

İŞTE İTTİFAKLARIN VEKİLLERİ

Resmi olmayan sonuçlara göre CHP, geçen seçimlere göre milletvekili sayısını 23 artırdı. Ancak DEVA 13, Gelecek 10 ve SP 10 olmak üzere CHP listelerinden toplam 33 vekil çıkardı. Bu isimler ayrıldığında CHP’nin sandalye sayısı 136’ya düşecek. Yani CHP, 2018 seçimlerine 10 sandalye eksilmiş durumda.

KOCAELİ’DE SAYI 3’E DÜŞECEK

Kocaeli’de CHP listelerinden seçime Saadet Partisi ve Gelecek Partisi adayları dahil edilmişti. Üçüncü sıradan listeye giren Saadet Partili Hasan Bitmez, vekil seçilirken beşinci sırada yer alan Gelecek Partili Serap Çakır, TBMM’ye gitmeye hak kazanamadı. 2018 seçimlerinde CHP’nin 3 vekili vardı, 2023 seçimlerinde bu sayı 4’e çıkmış gibi görünse de SP’li Hasan Bitmez ayrılınca 3’e düşecek. Yani geçen seçimlerle kıyaslandığında CHP’nin Kocaeli’deki vekil sayısının değişmediği görülüyor.

SAADET’İN OYU YRP’YE Mİ GİTTİ?

Peki, 2018 yılında bu yana yaşanan pandemi süreci, ekonomik kriz ve Kahramanmaraş merkezli depremler ile Z kuşağı diye tabir edilen genç seçmen sayısının artmasının mı etkisiyle CHP oy oranını artırdı, yoksa ittifak ortağı partilerin varlığı mı CHP’nin oy oranında yükselişe neden oldu? Mesela Hasan Bitmez, Saadet Partisi’nin varlığı ile mi TBMM’de yer aldı, yoksa CHP’nin oylarıyla sandalye mi kaptı? Yeniden Refah Partisi’nin Kocaeli’de 1 vekil çıkarması, Milli Görüşçülerin oylarını nereye kaydırdığının aslında ipucunu veriyor.

GEÇEN SEÇİMLERE GÖRE AZALDI

Malumunuz CHP’li seçmen, içinde ittifak ortaklarının yer aldığı listelere pek çok ide tepkiliydi. Ülkedeki gidişata ve AKP’nin oy oranlarındaki düşüşe bakıldığında ittifaklar, CHP’ye ekstra bir getiri sağlamamış, aksine CHP’den pek çok ilde vekillik alarak CHP’nin sandalye sayısını geçen seçimlere göre azalmasına neden olmuş gibi görünüyor.