Büyükşehir’den balıkçılara destek! “Kenti bana emanet ettiniz”
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın bugün balıkçıların desteklenmesi projesi kapsamında balıkçılarla bir araya geldi. Başkan Büyükakın yaptığı konuşmada kentin kendisine emanet edildiğini söyledi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi küçük ölçekli balıkçıların desteklenmesi projesi kapsamında bugün SEKA Deniz Restoran’da 2’inci Geleneksel Malzeme Dağıtım Töreni gerçekleştirdi. Programda sözü alan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın şunları söyledi: “En başından beri yola çıkarken size söz vermiştik. Yönetimler merkezi yönetim olsun yerel olsun halk için vardır. Bizim pusulamız size hizmet etmektir. Sizin için bu kentin insanı için çalışacağız. Biz mutlu şehir dedikçe bu eleştirilecekti biliyoruz. Mutlu şehir diyorsunuz ama bak şurada mutsuz bir insan var Evet aslında tam da istediğim şey buydu. Gerçek ölçüt ne? Mutlu olmak. Yola çıkarsınız yılın başında bir bütçe yaparsınız, ondan sonra işe koyulursunuz.
“ YOL KÖPRÜ YAPMAYIZ KOCAELİ’DEKİ İNSANLARA HARCARIZ”
Karşınıza daha önce olmayan bir şey çıkar pandemi mesela hesaplarımızı yeniden değerlendirdik. Döndük kentimize dedik ki ‘Hiç kimse merak etmesin gerekirse yol köprü yapmayız Kocaeli’deki insanlar için harcarız’ bu kentin kaynakları bu kentin insanının mutlu olması içindir. Bir sıralama işidir belediyecilik. Bunları başkan yapacak. Müsilaj odu sonra sıkıntılar başladı, gübre fiyatları arttı, tarım işçisi sıkıntı yaşadı onlara yardım edelim dedik. Sizler de sıkıntı yaşadınız size de yardım edelim dedik bu çalışmalar o şekilde başladı.
“KENTİ BANA EMANET ETTİNİZ”
Kulak sürekli vatandaşta olmalı gözünün içine bakılmalı. Varlık sebebimiz sizsiniz biz emanetçiyiz. Siz bu kenti bana emanet ettiniz. Bizde bunları yapıyoruz. Memnun kalırsanız bize tekrar devam edin diyeceksiniz, kalmazsanız seni gönderir başkasını getiririz diyeceksiniz. Biz bunu hiç unutmadık. 23 arıtma tesisi çalıştırıyoruz. Ama Yıllardır Körfez’in ucunda birikmiş bir çamur vardı. Biriken o çamur’u oradan almanız lazım dedi TÜBİTAK. Bu kadar bariz bir müsilaj yoktu. Siz onu görüyordunuz balık çekerken ama bu kadar dert değildi. Bunu temizlemek için denize arıtma yapmadan atığı salmamalıyız. Şu anda bir damla suyu bile arıtma yapmadan geçirmiyoruz. Toplam 4,5 milyon su girişi var bunun yüzde 53’ü ön arıtmadan geçilerek su salınıyor. Evsel atık dediğimiz şey tuvaletten gelen yüzde 53’ü kabası kenara çekilip sıvısı bırakılan.
TOPLAM BÜTÇESİ 2,5 MİLYAR TL
Bu çamurun alınması müsilaj açısından da çok önemli Marmara’da oksijen 8’in altına inerse tehlike başlıyor demek. Aslında bu çamur temizleme işi Marmara’nın tekrar hayata dönmesi için tarihi bir çalışma. 2 Mayıs 2023’ü not edin. Marmara denizin hayata tutunması için yapılan bir çalışmadır. Dünyada bu ölçekte yapılan çalışma çok az var. Toplam bütçesi 2,5 milyar TL. Şöyle bir zamanda yüz yirmi milyon dolarlık bir çevre projesini hayata geçirmek hem Kocaeli için Hem Türkiye için bir gururdur. “