Bulunamayan kaçağın faturası 450 haneye böyle kesildi! 11 yıllık sitede tesisat nasıl eskir?

Kocaeli’nin İzmit ilçesi Çayırköy mevkiinde bulunan Kent Konut tarafından 11 yıl önce yaptırılan Gölkent Turkuaz Evleri’nde meydana gelen ve 6 aya yakın bir süredir süren su kaçağı bulunamadı. Yönetimin iddiasına göre İSU ekipleri, ‘Tesisat eskimiş’ dedi, sızıntının faturası 450 haneye kesildi. Site yönetiminin site sakinlerinden faturalarına ek olarak 455 lira ödeme talep etti, site sakinleri isyanda

Bulunamayan kaçağın faturası 450 haneye böyle kesildi! 11 yıllık sitede tesisat nasıl eskir?

Kocaeli’nin İzmit ilçesi Çayırköy mevkiinde yer alan Gölkent Turkuaz Evleri’nde bulunan 450 haneden su faturalarına ek olarak istenen 455’er lira, site sakinlerini şok etti. Alınan bilgilere göre sitenin ana su sayacından geçen suyun, dairelerin su sayaçlarından geçen toplam sudan fazla olması, 6 ay gibi bir sürede site yönetimine 209 bin 300 lira fatura çıkardı. Eskimiş olan su tesisatı nedeniyle sitede su kaçağı olduğu bu nedenle de site yönetiminin karşısına birikmiş halde bu faturanın çıktığı bilgisine ulaşıldı. 6 aya yakın süredir kaçağın tespiti için uğraşan site yönetiminin, defalarca İSU ekiplerine kaçağı buldurtmaya çalıştığı ancak ekiplerin kaçağı bulamadığı, kaçak su nedeniyle siteye kesilen faturaların birikmesi neticesinde de 209 bin 300 lira fatura çıktığı, bu faturanın, site sakinlerine eşit şekilde 455’er lira olarak yansıtıldığı öğrenildi.

TOPLAM BEDEL 209 BİN 300 TL
Bugün site sakinlerine gelen mesajda, “İSU’ya ait site ana bağlantı sayacımız ile tüm dairelere giden daire saatleri arasında çıkan farktan dolayı, İSKİ’ye kayıp kacak bedeli adi altında site olarak fatura ödemekteyiz. Site yönetimi ve İSU yetkilileri olarak yapılan tüm inceleme ve araştırmalar neticesi kayıp kaçağın tespiti mümkün olmamıştır. Eskimiş olan su tesisatı ile ilgili olduğu yetkililer tarafından bildirilmiştir. Bu sebeple yapılan ödemelerin iadesi İSU tarafından yapılmamaktadır. Bu sebeple site kasasından açıktan şu ana kadar ödenen ve nisan 2023 dahil ödenecek olan 209 bin 300 TL tüm bağımsız bölümlere eşit 455 TLL İSU kayıp kaçak su bedeli olarak yansıtılmıştır. Son ödeme tarihiniz 30 Nisan 2023’tür. Bundan sonra İSU’dan yeni gelecek kayıp kaçak faturası olursa onlar da aynı şekilde cari hesaplarınıza yüklenecektir. Bilgilerinize” ifadeleri yer aldı.

KENT KONUT’UN YAPTIRDIĞI SİTEDE TESİSAT ESKİMİŞ
Gazetemize ulaşan bir site sakini, sitenin WhatsApp grubunda atılan bu mesaj sonrası yoğun tepki oluştuğunu belirterek, “Madem böyle bir kaçak vardı, neden şu ana kadar biz site sakinlerine bildirmediler, neden bu kayıp kaçak bedelini biriktirip de bizden toplu tahsil etmeye kalkıyorlar? Zaten aylık aidat olarak 268 lira ödüyor her bir daire. Üstüne bir de 12 yıl önce Kocaeli Büyükşehir Belediyesine bağlı Kent Konut tarafından yaptırılan bu evlerin tesisatlarının eski olduğunu yine Büyükşehir Belediyesine bağlı İSU ekipleri tespit ediyor lakin faturası bize kesiliyor. Bu evler eylül 2012 tarihinde teslim edildi. Büyükşehir Belediyesine bağlı Kent Konut tarafından yaptırılan bu evlerin tesisatları 11 yılda nasıl olur da eskir? Site yönetiminin attığı mesajda, tesisatın eski olduğunu İSU ekiplerinin kendilerine bildirdiğini belirtiyor. Bu doğru ise kayıp kaçak tesisatın eskimesinden kaynaklıysa burada sorumluluk Büyükşehir Belediyesine bağlı Kent Konut’ta değil mi? 455 liralık bedel, bir defaya mahsus da değil, kaçak tespit edilmemiş, yani görünen o ki kaçak sürdükçe bizim faturalarımıza eki bir maaliyet yansımaya devam edecek. Site yönetiminin bir şekilde bu kaçağı tespit ettirmesini, kısa sürede eskidiği söylenen tesisatı da Kent Konut’a yaptırmak için gerekli yasal süreci başlatmasını bekliyoruz” dedi.

“KAÇAĞI BULDURMAK YÖNETİMİN İŞİ”
Vatandaşın bu serzenişi sonrası ulaştığımız İSU Genel Müdürü Ali Sağlık ise sitelerin ana vanalarının olduğunu, olası kaçaklarda bunun faturasının siteye kesileceğini, kaçağı buldurup gidermenin site yönetiminin sorumluluğunda olduğunu, bunu özel tesisatçı tutarak da yaptırsa İSU ekiplerine de yaptırsa maddi bir karşılığı olacağını ifade etti. Sağlık, bu durumun tüm siteler için geçerli olduğunu da sözlerine ekledi. Peki, site yönetiminin vatandaşa attığı mesajda olduğu gibi sitedeki su tesisat gerçekten eskidi mi? Yani 11 yıl gibi bir sürede 450 haneli bir sitenin tesisatları eskiyebilir mi? Tesisatlar gerçekten eski ise bu, binalar yapılırken eski, sıfır olmayan boruların inşaatta kullanıldığı anlamına gelmez mi? Kent Konut güvencesiyle buradan daire satın alanlara, gerçekten su tesisatı eskiyse bunun faturasını yansıtmak doğru mu? Kent Konut’un işi verdiği firma, tesisatı ayıplı yapmışsa, bunun faturasının hane sakinlerine kesilmemesi gerekiyor. Yetkililer kurumların bu durumu araştırması ve vatandaşın mağduriyetini gidermesi bekleniyor.