Büyükakın “Kocaeli’nin bu projeden haberi yoktur”
Hedef: Sağlıklı Bir Deniz Ekosistemi panelinde konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli’deki 1 milyon 900 bin kişinin bu projeden haberi olmadığını söyledi
İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizleme Projesi’ndeki son gelişmelerin paylaşılacağı “Hedef: Sağlıklı Bir Deniz Ekosistemi” paneli bugün Kocaeli Kongre Merkezinde gerçekleşti. Panele Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın moderatörlüğünü üstlendiği panele;Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın,İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Kağan Özdemir, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) Yönetim Kurulu Üyesi Devrim Cenk Ulusoy konuşmacı olarak katıldı.
“Tahir Başkandan başkası dinlemedi”
Prof. Dr. Mustafa Sarı panelin açılışında yaptığı konuşmada şu sözleri kaydetti: “Marmara’da ne oluyorsa sorumlusu biziz. Marmara Denizi’nin tüm sınırları bizim sınırlarımız içinde. İyi olsa da biziz kötü olsa da biziz. Şimdiye kadar da kötü gitti. Müsilaj sorunu ile karşı karşıya kaldık. Müsilaj oluştuğu zaman bunu uzun bir süre gündeme getirelim diye dile getirdim kimse dinlemedi. Ta ki Tahir Başkanımıza ulaşana kadar. Ona ulaştıktan sonra o da Çevre ve Şehircilik Bakanımıza konuyu taşıdı. Önce kirletmeyelim. Mevcut kirliliği ortadan kaldıralım. Kocaeli’de çok harika bir proje yürüyor.”
1 milyon 900 bin insanın haberi yoktur
Ardından sözü alan Başkan Büyükakın şunları söyledi: “Bu projenin bir tarafında Cumhurbaşkanlığı Strateji Ofisinin 3’te birlikte projesi, bir tarafta Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 3’te birlik ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin 3’te birlikte üstlenmesi var. Proje 150 milyon dolar büyüklüğünde bir proje. Üstümüze düşen pay 2 milyar TL. O para ile 150 bin öğrenciye burs versek bu seçmenin yüzde 10’u eder. Popülizm böyle bir şey. Kısa vadeli işler yapmakla şehir gerçekten yararına olan işler yapmak. Denizde yaptığımız işi, işin uzmanları biliyor. Bu projede Kocaeli’de yaşayan 1 milyon 900 bin insanın haberi yoktur.
100 insanın 53’ü
Kocaeli’de bir damla su arıtmadan geçmeden denize geçmez. Arıtmayı yapmazsak o çamur denizde birikir. Marmara’yı çevreleyen şehirlerin arıtmalarının tamamı çalışmıyor. Biz bunu yapmazsak çamur birikir. Biz Marmara denizi ölmesin diye bir şeyler yapmak zorundayız. Göz boyamak enteresan bir şey. Zamanımız algı çağı. Gerçeklik farklı olabiliyor. Evsel atıkların yarısından biraz fazlası arıtılmadan gönderiliyor. Marmara’yı çevreleyen 100 insanın 53’ü Marmara’ya pislediğini düşünün. Bunu yapmaya hakkımız yok. Yaptığımız işe Avrupa’nın en büyük temizleme projesi diyoruz. Ama dünyada böylesi yok. Benzer Körfezlerde benzer uygulamalara yönelik eğilimler başladı. Bu rehabilitasyon çalışması çok sayıda akademik çalışmaya öncülük edecek. Dünyaya çok sayıda yayın örneği yapılmış olacak.”