Borsa'da geçtiğimiz haftanın gelişmeleri
Geçen hafta TCMB indirimi, OVP, ABD enflasyonu ve AMB kararı piyasaların odağındaydı

Geçen hafta küresel piyasalarda ABD enflasyon verileri ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) kararı gündem oluştururken, yurt içinde Orta Vadeli Program (OVP), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı ve yeni vergi düzenlemeleri öne çıktı. İşte öne çıkan yedi başlık:
1- TCMB faizi 250 baz puan indirdi
TCMB politika faizini beklentilerle uyumlu olarak 250 baz puan düşürerek %40,50’ye çekti. Son kararda daha önce yer verilen “TL’de reel değerlenme” vurgusu çıkarıldı.
2- JPMorgan ve Citi’den değerlendirme
Citi ekonomistleri TCMB’nin beklenenden fazla indirim yaptığını belirtirken, JPMorgan yıl sonu için %37 politika faizi tahminini korudu.
3- ABD enflasyonu beklentiyi aştı
ABD’de tüketici fiyat endeksi ağustosta %0,4 arttı. Beklenti %0,3 seviyesindeydi.
4- AMB faizleri sabit bıraktı
Avrupa Merkez Bankası eylülde faizlerde değişikliğe gitmedi. Mevduat faizi %2, ana refinansman faizi %2,15, marjinal borç verme faizi ise %2,40 olarak kaldı.
5- Yeni Orta Vadeli Program açıklandı
2026-2028 dönemini kapsayan OVP’ye göre 2026’da büyüme %3,8, 2027’de %4,3, 2028’de %5 olacak. Kişi başına gelir 2026’da 18.621 dolar, 2028’de ise 20.987 dolar öngörüldü.
6- Fitch Türkiye tahminini yükseltti
Fitch, güçlü ikinci çeyrek performansının ardından Türkiye için 2025 büyüme tahminini %2,9’dan %3,5’e çıkardı.
7- Yeni vergi düzenlemesi
Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, nüfusu 30 bini aşan ilçelerdeki mükellefler artık basit usul yerine gerçek usulde vergilendirilecek.