Muhabbet kuşu bakımı muhabbetle olmaz!

Muhabbet kuşu evcil hayvan dükkanlarından çok kolay ve ekonomik alabildiğimiz bir kuş türü. Küçük bir papağan. Neredeyse bir çok aile evcil hayvan kavramı ile...

Muhabbet kuşu evcil hayvan dükkanlarından çok kolay ve ekonomik alabildiğimiz bir kuş türü. Küçük bir papağan. Neredeyse bir çok aile evcil hayvan kavramı ile bu kuş türü ile birlikte tanışıyor. Kolay temin edilebilen bu kuş türünün de bir canlı olduğu ve doğada bir çok ihtiyacının olduğunu unutmayın. Peki kafesinde neler bulunmalı? İhtiyaçları neler?

Yerinize ve imkanlarınıza göre olabildiğince büyük bir kafes temin edin. Her ne kadar ev ortamını paylaşıp uçursanız da genel yaşam alanı kafes olacaktır. Ahşap kafes kullanmak isteriz ama kemireceğini unutmayın. Metal kafeslerden boyalı ve küflenebilir durumda olanlar sağlık açısından uygun olamyabilir. Kafes içinde yiyebileceği kum ve yemler için en az 2 ayrı yemlik olmalıdır. 1 suluk ve ilaç uygulamamız durumunda yedek bri suluk da iyi olacaktır. Ahşap ve plastik tünekler, oyuncaklar kafes büyüklüğüne göre ayarlanabilir. Kuşumuzun kendine zarar verebileceği sivri kısımlar, ayaklarına zarar verebileceği ksıımla olmadığı ile ilgili kafes için ara ara kontol edilmeli.

Banyo için özel kafes aparatı bulundurulabilir özelikle havanın sıcak zamanlarında kendi kendine yıkanması sağlanabilir. Kuşumuzu el ile tutup sabun sürüp çitilercesine yıkamak doğru olmayacaktır. Banyo suyuna hipokloröz asit dezenfektanlar ekleyebilrisiniz.

Kuş kumu taşlıklı hayvanlarda önemlidir eksik olmamalı. Seçeceğiniz kum steril elenmiş hazır paket kum olmasında fayda var. Pelet haline getirilmiş asılabilir kum taşları da kulllanılabilir. Kalsyum taşları ve mürekkep balığı taşları doğadaki mineral ihtiyaçları için bulundurmakta fayda var.

Kumlu tünek olarak adlandırılan zımparalı tünek kılıfları ve gaga taşları uzayan tırnakların gaganın törpülenmesi için gereklidir. Ara sıra gaga ve tırnak kontrolü yapılıp yeterli törpülenme yok ise kesilmesi için hekiminize başvurabilirsiniz.

Beslenmede genelde darı kullanılır. Muhabbet kuşları için üretilmiş hazır mamalar oldukça çeşitli olarak piyasada bulunmaktadır. Bilindik markaları seçmekte fayda var. Seçtiğiniz karışık yemin kuşunuz tarafından da seçime uğrayacağını unutmayın. Doğal dal darılar kurutulmuş meyveler, yumurtalı yemler beslenmede kullanılabilr. Taze meyveler kullanılırken ishale neden olmayack oranda verilmesinde fayda var.

Beslenmede probiyotik kullanımı da önemlidir. Yem değişiklikleri ve asit baz dengesi değişim her zaman olabilir. Bu değişimler sırasında ishale neden olmamak için probiyotik ayda 1 kez en az 1 hafta boyunca kullanılmalı ve yararlı bakteri sayısı arttırılmalı.

Tüm hayvanlarda olduğu gibi kuşlarda da virüslere karşı aşılama çok önemldir. Aşılama olarak bölgede en yaygın hastalıkların virüslerinin koruyucuları kullanılır. New castle (veba), bronshit aşısı yaygun olarak uygulanmakta ve suya katılan bu aşılara veteriner kliniklerinden ulaşabilmektesiniz.

Doğada bulup ev ortamında ulaşamadığı tüm vitamin mineral ve aminoasitler hazır bir şekilde verilebilir. Özellikle stres dönemlerinde, tüy döküm dönemlerinde vitamin mineral takviyesi yapabiliriz. Veteriner klinikleri ve petshoplardan güvenilir markalara ulaşabilirsiniz.

Kuşumuzun ara ara mantar yönünden konrollerini yapmalı deri döküntülerini hekimimize bildirmeliyiz. Rüzgardan korumalı burun akıntılarına ve dışkısına dikkat etmeli, kaloriferin çok yakınında kuru havaya maruz bırakmamalıyız. Onunla bol bol muhabbet edeceğiz sevgi vereceğiz fakat ihtiyaçlarını unutmamalıyız.

SON DAKİKA HABERLERİ

Ender Er Diğer Yazıları