Sonunda çipi taktılar
Ne zaman takılacak kime takılacak derken kedi, köpekler ve Gelinciklerin (artık evlerde beslemeye başlayacağız galiba) çiplendirilme çalışmaları hızla...
Ne zaman takılacak kime takılacak derken kedi, köpekler ve Gelinciklerin (artık evlerde beslemeye başlayacağız galiba) çiplendirilme çalışmaları hızla başladı. Biz insanların çiplendirilmesini istemiyorduk, her yerde bizi takip edecekler kötü amaçlara kullanacaklar diye ama bu hayvanlarda neden yapmaya başladık? Hemde hızlı bir şekilde ivedilik ile tüm ilgili yerlere yönetmelik dağıtıldı.
NEDEN ÇİP TAKIYORLAR?
Aslında bu çalışmalar uzun zamandır yapılıyor. Ama bizim bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz gibi değil olay. Amaç tamamen hayvanları kimliklendirilmesi ile ilgili. Peki neden çip kullanılıyor derseniz, en insancıl ve kulllanıllı yöntem olarak olarak görüldüğü için çip uygulaması seçiliyor.
HEDEF HAYVAN HAKLARI YASASI
Kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi ile ilgili yönetmelik 26.02.2018 tarihinde resmi gazetede yayınlandı. Bu zamana kadar ana hedef doğa ve hayvanları koruma yasasının çıkması ve caydırıcı cezaların hayvan ve doğa hakları ihlallerinde uygulanmasıydı. Sonunda bu tarihte atılan adım ile yayınlanan yönetmelikte 1 Ocak 2021tarihinden itibaren sahipli köpeklerin, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren kedi ve gelinciklerin kimliklendirilerek kayıt altına alınması çalışmaları başladı.
Çip nasıl bir şey diye sorarsak, deri altına yerleştirilen (genelde iki omuz arasıdır) pirinç tanesi kadar küçük radyo dalgalarının frekansı tamamlaması sistemi ile çalışan bir cihazdır. Bu cihaz vucut tarafından yabancı madde olarak algılanmaz, ve bir aşı uygulaması gibi deri altına yerleştirilir. Bu cihaz sadece bir 15 haneli bir numara sinyali içerir. Başka bir görevi yoktur. Hayvanların kulakları delinerek yapılan numaralandırma işleminden çok daha zararsın ve görüntü kirliliği de yoktur.
PetVet SİSTEMİ DE NEDİR?
Veteriner hekimler bu cihazı yıllardır uyguluyor. Tarım ve Orman Bakanlığımız, Türk Veteriner Hekimler Birliği (TVHB) ile yaptığı protol ile kimliklendirme çalışmalarına TVHB aracılığı ile serbest klinisyenlere vermiştir. Bakanlık ve TVHB çalışması ile düzenlencek olan Pasaport ve temin edilecek Chip'ler ile kimliklendirme çalışmaları yapılacak, bakanlık tarafından kurulan PETVET isimli kayıt sistemine kaydedilecektir.
Veteriner hekiminiz daha önceden bir chip uygulaması yapmış ise tek yapması gereken yasal olan PETVET sistemine aktarması olacaktır. Bu şekilde tıpkı araç ruhsatlandırması gibi kedi ve köpeğimizin bir ruhsatı (pasaport) ve aracın şase numarası gibi chip numarası olacaktır.
KAYBOLDUĞUNDA GÖREBİLECEK MİYİM?
Chip dediğimiz sistem aynı araçlardaki şase numarası gibi elinizdeki karnenin o hayvana ait olduğunu gösterecek. Kaybolduğunda kedi veya köpeğinizin üzerindeki numaradan size ait olduğu anlaşılacaktır. Çok kes sorulan soru olan chip sistemi ile kedimin nerede olduğunu görebilecek miyim? Derseniz cevabımız hayır olacaktır. Chip bir GPS sistemi değildir.
Chip ve Pasaportlar ile hayvanların kimliklendirilmesi sayesinde hayvanlarımız resmiyet kazanacak ve bir sonraki adım olarak onaylanacak yasa ile hayvanlar mal olmaktan çıkıp canlı kapsamında değerlendirlecektir. İç işleri bakanlığının emri ile kurulmuş olan Emniyet müdürlüğü Doğa ve Hayvanları koruma amirliği, Tarım bakanlığı, TVHB ve sivil toplum kuruluşlarının ortak çalışmaları ile hayvanlar hedeflenen kaliteli yaşam ve haklarına kavuşacaktır. Örnek olmaya ve çalışmaya devam.