Kedimin kılları (tüyleri) neden dökülür?
Kıllar hayvanlar aleminde memeliler sınıfının büyük çoğunluğunda bulunan ve onları;
dış etkenlerden koruyan, görüntü olarak kimliklendiren, sıcak ve
soğuk dengesini sağlayan keratin yapıda derinin bir parçasıdır. Tüyler ise kuşlara ait derinin bir parçasıdır.
Kıllar, kıl kökünün deride bulunan kıl fölikülü içerisinde gömülü halde durmasıyla deriye tutunurlar. Sorumuzun cevabı tam olarak bu cümle içerisinde saklıdır. Gözümüzde canlandırabilmek amacıyla toprağın içine kökünü salmış bitki gibi düşünebilirsiniz..
Bitkini sağlığı toprağın verimine, dış ektenlere ve genetik yapısına bağlıdır.
Kıl dökülmelerinin nedenini deri ve kıl sağlığı açısından bir bütün olarak değerlendirmek gerekir. Deri sağlıklıysa kıl kökünü iyi bir şekilde kavrayacaktır, kıl kökü sağlıklıysa deri onu kolayca bırakmayacaktır. Biz başka deyişle kıl fölikülü gevşerse veya kıl kökü zayıflarsa kıllar dökülür.
Kıl dökülmelerinin sebeplerini araştırırken ph, deri turgoru, hidrasyon, sebum ve yağ dengesi , fiziksel bulgular birlikte değerlendirilir. Bulgular ışığında ayırıcı tanı için yönlenir ve teşhisi koyabilmek adına bazen daha derinlere yani ileri tetkiklere(kan analizleri) ihtiyaç duyulabilir.
Kıl dökülmelerinin sebepleri ana başlıklar halinde şöyle sıralayabiliriz;
Fiziksel olarak belirli ömre sahiptir. Belirli periyotlarla ölerek dökülür ve yenisi tekrar çıkar.
Hormonların dengesinin değişerek az veya çok olmasından kaynaklı,
Allerjenler tarafından deri sağlığının bozulmasıyla,
Ektoparaziterlerin, mantarların deri ve kıl sağlığına zarar vermesiyle,
Çinko, selenyum,B,E ve A vitamini, biotin, omega 3,omega 6 gibi vitamin, mineral, amino asit eksiklikleri sebebiyle, stres faktörlerinin etkisiyle kıl dökülmeleri şekillenir.
Hasta sahiplerinden gelen soru ve sorunların büyük bir bölümünü kıl dökülmeleri oluşturuyor. Ev içerisinde birlikte yaşadığımız sevimli dostlarımızın bu sorunu bizim refah seviyemizi oldukça azaltıyor ve görüyorum ki ilerleyen dönemlerde işin içinden çıkılmaz bir hal alıyor. İşin sonu ayrılıklara kadar varabiliyor.
Adeta gülü seven dikenine katlanır edasıyla yaklaşan hasta sahipleri de var. Benim için hiç sorun değil diyenlerde. Benim fikrimi soracak olursanız bu bir sorun hem de çok önemli bir sorun.
Evcil dostumuzun ırk özelliklerine ve genetik yapısına bağlı olarak kıl dökülmeleri değişiklik gösteriyor. Yaşta önemli faktörlerden biri.
Örneğin yavruluk döneminden çıkan bir kedinin ince kıllarının dökülerek yenilerinin yerine çıkması tamamen doğaldır.
Sizlere tavsiyem!.
Kıl dökülmeleri Hekim kontrolünde araştırılarak fiziksel mi yoksa patolojik mi olduğu tespit edilmeli. Patolojik bir problemse hekiminiz
sizi en iyi şekilde yönlendirecektir. Ancak fiziksel kıl dökülmeleri yoğunlaşırsa çocukların doğru beslendiğinden emin
olmalıyız. Onlarla ilgilenmeli ve belirli periyotlar halinde
taramalıyız. Taramak kıl dökülmelerini %80 oranında azaltır.
Unutmayın kıl dökülmeleri hiç bir zaman sıfıra indirilemez ancak çok kolay yöntemler ile azaltılabilir ve sorun olmaktan çıkar.