Hülagü 8 Mart’ta Diyarbakır Anneleri’ni hatırlattı

Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sadettin Hülagü, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Kadın ve Aile Şurası’nda yaptığı konuşmada Diyarbakır Anneleri’ni hatırlatması dikkat çekti

Hülagü 8 Mart’ta Diyarbakır Anneleri’ni hatırlattı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kadın ve Aile Şurası’nı bugün Uluslararası Kongre Merkezi’nde gerçekleştirdi. Ünlü sunucu Ece Üner’in katıldığı programa Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Tahir Büyükakın, Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman, Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, KOÜ Rektörü Sadettin Hülagü, İl Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, KOTO Başkanı Necmi Bulut, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz da yer aldı.

EN YÜKSEK İSTİHDAM KARADENİZ’DE

Programda KOÜ Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Elif Karagün, kadın konulu yaptığı sunumda şu ifadeleri kullandı: “Dünyada okuryazar olmayan nüfusun üçte ikisini oluşturuyor. 10 kadından dördü şiddet görüyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksine göre 156 ülke arasında 133. sıradayız. İstihdam konusunda eşit işe eşit ücrette ne yazık ki 250 yıl geçmesi gerekiyormuş. Kadın erkek eşitliği için 100 yıl geçmesi gerekirsen pandemi sonrası bu rakam 130 yıla çıkmıştır. Kadınların en yüksek istihdam yüzde 28,7 ile Karadeniz illeri yer alıyor. Toplumsal cinsiyet rollerini yönlendirmede en ön sırada aile geliyor. Bir diğeri oyun ve oyuncaklar. Kız çocuğuna daha yumuşak pasif olan erkeğe gücünü gösterebilen oyuncaklar alıyoruz.”

“ZİHNİYET DEĞİŞİMİNİN GEREKLİ OLDUĞUNU GÖRMEKTEYİZ”

Ardından konuşan KOÜ Rektörü Sadettin Hülagü şu sözleri kaydetti: “8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle bugün düzenlenen programda sizinle olmaktan gurur duyuyorum. Dünyanın her ülkesinde gitmediğim yer kalmadı, birçok kültürle tanıştım. Bu kültür değerlendirmeleri yaparken, kendi doğrularımızı, yanlışlarımızla veri oluşturmak lazım. Toplumsal alanın her yerinde kadının varlığı sorgulanmayacak bir gerçektir. Kadınların toplum içindeki konumu düşünüldüğünde açıkça bir zihniyet değişiminin gerekli olduğunu görmekteyiz. Kadın erkek arası eşitsizliğin ana nedeninin ekonomik bir durum olduğu, tarihin eski dönemlerinde güçlü olan kadınların gittikçe görünmez hale getirildiğini görmekteyiz.

“DİYARBAKIR ANNELERİ UNUTULMAMALIDIR”

Kadim Anadolu kültürümüzde binlerce yıllık devam eden kültürümüzde kadına verilen değer ortadadır. Kadının anne, eş, evlat, akraba olduğu bir gerçek ve önemlidir ama kadının kadın olduğu için gördüğü değer önemlidir. Kadın bizim öğretmenimizdir, başöğretmenimizdir. Günümüzde teröre ve hainlere boyun eğmeden doğuda görev yapan kadınlarımız vardır ama öte yandan çocuklarını hain terör örgütünün elinden alan Diyarbakır Anneleri de unutulmamalıdır.

“TEMELİ SAĞLAM OLACAK”

Kültürümüz ve inancımızın bakış açısıyla 8 Mart kadın haklarının vurgulandığı bir gün olarak değil, bu sorunu çözmeye başlangıç noktası olarak görülmelidir. İstihdam ve eğitimde kadın erkek eşitliğini sağlayarak toplumsal alanda bu eşitliği sağlamakla başarılı olabiliriz. Ekonomik üretime özgürce katıldığı, eğitimden yeterli derecede faydalanmasıyla kalkınmış bir ülkenin temeli de sağlam olacaktır.”

Hülagü 8 Mart’ta Diyarbakır Anneleri’ni hatırlattı
Hülagü 8 Mart’ta Diyarbakır Anneleri’ni hatırlattı
Hülagü 8 Mart’ta Diyarbakır Anneleri’ni hatırlattı
Hülagü 8 Mart’ta Diyarbakır Anneleri’ni hatırlattı
Kadın ve Aile Şurası