Aşkla doğan şiddet: Othello sendromu
Adını Shakespeare’in ‘Othello’sundan alan “othello sendromu”nun, kıskançlığın aşırı boyutlara ulaşmasıyla patolojik kıskançlık olarak ortaya çıktığını belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Burçin Nuri Akal, “Othello sendromunda kişi durumun kısmen farkında olsa bile dürtülerini kontrol edemez, gündelik hayatını yaşarken bile bu düşüncelerden kendini alamaz. Genellikle altta yatan, özgüven eksikliği ve benlik saygısında azalmadır. Sevgili ya da eşten ayrılmaktan korkma, herkesten saplantılı olacak şekil

Adını Shakespeare’in ‘Othello’sundan alan “othello sendromu”nun, kıskançlığın aşırı boyutlara ulaşmasıyla patolojik kıskançlık olarak ortaya çıktığını belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Burçin Nuri Akal, “Othello sendromunda kişi durumun kısmen farkında olsa bile dürtülerini kontrol edemez, gündelik hayatını yaşarken bile bu düşüncelerden kendini alamaz. Genellikle altta yatan, özgüven eksikliği ve benlik saygısında azalmadır. Sevgili ya da eşten ayrılmaktan korkma, herkesten saplantılı olacak şekilde kıskanma ne yazık ki saldırganlık ve şiddete dönüşebilir” dedi.
Uzm. Dr. Burçin Nuri Akal, Othello sendromu hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Othello sendromunun çevre tarafından fark edilmeyebileceğini dile getiren Uzm. Dr. Akal, “Adını Shakespeare’in Othello’sundan alan bu sendrom, kıskançlığın aşırı boyutlara ulaşmasıyla patolojik kıskançlık olarak karşımıza çıkar. Çevre tarafından fark edilmeyebilir. Ama eş ya da sevgilinin hayatını çekilmez hale getiren bir süreçtir. Kişi inanacak kadar bir kuruntu yaratarak kendince bir senaryo üretir. Bu senaryoda ya aldatılacaktır ya da terkedilecektir. Elinde olan şeyi kaybetme korkusu ile birlikte partnerini her şeyden ve herkesten kıskanır. Sürekli deliller arama, sık sık sorgulamalar başlar. Basit bir olaya aşırı tepki gösterebilir. Eş ya da sevgilinin gittiği her yeri kontrol ve öğrenme çabası, sosyal medya mesajlarını takip etme, görüştüğü arkadaşlarını bile kendi belirleme gibi davranış sorunları olabilir, çünkü herkes potansiyel tehdittir. Eş ya da sevgilinin bireysel özgürlüğü kalmamıştır” şeklinde konuştu.
Dürtülerini kontrol edemeyebilir
Othello sendromunda kişinin durumun kısmen farkında olsa bile dürtülerini kontrol edemeyeceğine ve gündelik hayatını yaşarken bile bu düşüncelerden kendini alamayacağına dikkat çeken Uzm. Dr. Akal, “Genellikle altta yatan, özgüven eksikliği ve benlik saygısında azalmadır. Sevgili ya da eşten ayrılmaktan korkma, herkesten saplantılı olacak şekilde kıskanma, ne yazık ki saldırganlık ve şiddete dönüşebilir. Birçok kadın cinayetlerinin ya da cinnet geçirdi gibi üçüncü sayfa haberlerinin arkasında çoğunlukla gizlenmiş bir Othello sendromu yatmaktadır. Bu haberlerde ‘Çok iyi bir insandı nasıl yaptı’ cümlelerini duyarız bazen çünkü sorun dışarıdan sadece ‘evdeki kıskançlık’ olarak görülür” ifadelerini kullandı.
Tedavi edilmezse şiddete başvurabilir
Uzm. Dr. Akal, “Othello sendromu şiddete varan sonuçları olabilen ciddi bir rahatsızlıktır ve mutlaka tedavi edilmelidir. Bir uzman desteği almadan hastayı tedavi etmek mümkün değildir. Kişi, dolayısıyla partneri tedavi sürecinde sağlıklı bir ilişki kurabilecek, alternatif çözümler üretilebilecektir. Tedavi sonrası kendini daha rahat ve mutlu hissedecektir. Othello’yu sadece kitaplarda okumak ya da tiyatroda izlemek dileğiyle” diyerek sözlerini noktaladı.
Değerli Kocaeli Barış Gazetesi okurları,
Kocaeli Barış Gazetesi ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da Kocaeli Barış Gazetesi sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar Kocaeli Barış Gazetesi yorum alanında paylaşılamaz.
Kocaeli Barış Gazetesi yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, Kocaeli Barış Gazetesi bu sorumluluğu üstlenmez.
Kocaeli Barış Gazetesi'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.