“Sanayi tesislerine içme suyu değil arıtılmış su verelim”

İSU Genel Kurulu’nda konuşan CHP’li Engin Taşdemir, İSU’nun sanayi tesislerine içme suyu değil arıtılmış su vermesini gerektiğini söyledi

“Sanayi tesislerine içme suyu değil arıtılmış su verelim”

İSU Genel Kurulu’nda konuşan Engin Taşdemir şu ifadeleri kullandı: “ Diğer bir konuda kayıp kaçak sorunu. Her yıl altyapı için milyonlarca lira harcanmasına rağmen hala 2022 yılı hedefiniz %27.5 larda. Kayıp kaçak oranının %20 lerin altına düşürmemiz gerekiyor. Bu konuda mutlaka önlem alınmalıdır. Sahada yaşanan yüzlerce sorun var.

GRİ SU ORANINDA HEDEF TUTMADI

Abarttığımı düşünüyorsunuz belki de ? O zaman size vatandaş şikayetlerinden bahsedeyim. Sadece sikayetvar.com sitesine İSU ile ilgili vatandaşlarımızın yazmış olduğu onlarca şikayet var. İnanın geçen akşam oturup 3-4 saatimi ayırıp bir çoğuna baktım. Sık sık yaşanan su kesintileri, Su kesintisi sonrası yüksek basınçla su verildiği için kombisi bozulan vatandaşlar, abonelik fiyatlarının yüksek olması, Alt yapı çalışmalarında önlem alınmadığı için ve çalışma alanına duba v.b uyarıcı levhalar konulmadığı için kaza yapan vatandaşlar, Bir çok yerdeki menfezlerin tıkanması, Körfezde atık su deposundan gelen kötü kokular, Rögar kapağı ile ilgili kaza yapan insanlar v.b Yani saymakla bitiremeyeceğim onlarca sıkıntıyı biz değil halkımız söylüyor. Değerli arkadaşlar en önemli konulardan biriside sanayi sektörüne verilen su ile ilgili. Bu konuya da dikkatinizi çekmek istiyorum. Sanayi sektörüne yüksek nitelikli içme suyunu vereceğimize arıtılmış suyu niçin vermiyoruz ? Gri su oranı ile ilgili hedef %40 ama hala %11 oranında veriyoruz.

SUYA DEĞER VERMELİYİZ

Mesela gri suyun veya ileri derecede arıtılmış suyun tarımda kullanılması için hala bir çalışma yok. 2013 yılında dönemin İSU Genel müdürü bu konuda çalışma yaptıklarını ve şuan bizim dile getirdiğimiz konunun hassasiyetini dile getirmiş. Ama 8 yıl geçmesine rağmen hala olumlu bir gelişme yok. İleri Biyolojik arıtma tesislerinin mutlaka kurulması gerekiyor. Arıtılmış suların deşarjının %90 ı denize veriliyor. Bu konuda acil önlem alınmalıdır. 21 yüzyılın en önemli sorunlarından biri olan küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle su kaynakları her geçen yıl daha da azalmaktadır.Bu nedenle su kaynaklarının korunması ve israfın önlenmesi gelecek açısından çok önem arz etmektedir.Yer küre üzerinde tatlı su miktarının toplam dünya da ki suya oranı %1 den bile az.Bu veri bile suya ne kadar değer vermemiz gerektiğini gösteriyor.

13 MİLYON METREKÜP SANAYİYE GİDİYOR

Konuyu Kocaeli yerelinde değerlendirmiş olursak, İSU’nun Faaliyet Raporunda, yer alan verilere göre 121 milyon metreküp su tahakkukunun 13 milyon metreküpü sanayi tarafından kullanılmaktadır. Bu rakamlar bize şunu gösteriyor. İçme suyu yerine arıtılmış gri suyu fabrikalara vermeliyiz. Yani diğer bir deyimle, sanayinin içme suyu üzerinde ki tüketimini azaltmalıyız. 120 milyon metreküp şebeke suyunu sanayiye, konuta veya işyerlerine veriyoruz.

Elde ki verilere baktığımızda 159 milyon metreküp suyu da arıtıyoruz. Bunun 6 milyon metreküp kısmını Tüpraş’a veriyoruz. Arada ki 40 milyon metreküp su nereye gidiyor? Geriye kalan kısmı denize gidiyor. Oysa bu suyu sanayiye verebiliriz. Tarım alanlarında ve bahçe sulamalarında kullanabiliriz. Bunun için şimdiden alt yapıda önlemler alabiliriz. Mesela her ilçeye Millet Bahçesi yapıyoruz. Bunların alt yapılarını şimdiden ayarlamış olsak. bu bahçelerin sulamasını buradan karşılayabiliriz. Bu konuda İSU’nun hızlıca çözüm bulması gerekiyor.”