CHP’li meclis üyesi Tanış: “Devlet yurt görevini tarikat ve cemaatlere devredemez”

Kocaeli Büyükşehir CHP’li meclis üyesi Orhan Tanış da ülke gündemine oturan öğrencilerin yurt ve barınma sorunu ile ilgili olarak: “ Kocaeli’de yurt yapmak amacıyla Kredi ve Yurtlar Kurumunun tek bir plan tadilatı talebi gelmez iken, çeşitli tarikat ve cemaatlere bağlı, dernek ve vakıflardan 35-40’a yakın yurt talebi ile ilgili plan tadilatı önümüze gelmiş ve geçmiştir.”dedi

CHP’li meclis üyesi Tanış: “Devlet yurt görevini tarikat ve cemaatlere devredemez”

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi CHP’li meclis üyesi Orhan Tanış, öğrencilerin yurt ve barınma sorunu ile ilgili sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Komisyonda görev yaptığı süre zarfından Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan tek bir plan tadilatı gelmezken çeşitli tarikat ve cemaatlere bağlı, dernek ve vakıflardan 35-40’a yakın yurt talebi ile ilgili plan tadilatı talebinin geldiğini belirten Tanış şunları söyledi:

2014 yılından bu yana Kocaeli Büyükşehir İmar Komisyonunda görev yapmaktayım. Bu süre zarfında Kocaeli’de yurt yapmak amacıyla Kredi ve Yurtlar Kurumunun tek bir plan tadilatı talebi gelmez iken, çeşitli tarikat ve cemaatlere bağlı, dernek ve vakıflardan 35-40’a yakın yurt talebi ile ilgili plan tadilatı önümüze gelmiş ve geçmiştir.

Tarikat ve cemaatlerin her yurt talebinde, eğer ilimizde öğrencilerin bir yurt talebi var ise bunu sağlamak Devletin görevidir. Devlet bu görevini tarikat ve cemaatlere devredemez, bu sorumluluktan kaçınamaz diyerek karşı çıkmış idik. Tüm bu derneklerin hepsinin de caf caflı isimleri vardı. Kimisi ilme hizmet ediyordu, bir diğeri fakir öğrencileri koruma ve kollamayı amaç edinmişti. Neden Kredi ve Yurtlar Kurumu yurt yapmıyor sorumuza, ‘Devlet yurt yapmıyor ama bu yurtları kiralıyor’ denmişti.

Devlet kendisi yurt yapmayıp da bunu derneklerin yurtlarını kiralayarak karşılamak isterse, Bu yurt kiralarına yansır ve maliyeti artırır. Geldiğimiz noktada öğrenciler yüksek yurt kiraları ile karşı karşıya kalmış, bunları ödeme gücü olmayanlar geldikleri illerde barınma sorunu ile karşı karşıya kalmıştır. Son 10 yılda bu siyasi anlayış ile öğrenciler ya cemaat yurtlarına mahkum edilmiş, ya da yüksek ücretli yurt kiralarını kabule zorlanmıştır. Bu bir siyasi tercihtir ve ülkeyi yönetenler tercihini bu yönde kullanmışlardır. Zaten dayanılmaz ekonomik sıkıntılar ile mücadele eden vatandaşlarımız, şimdi de evlatlarının eğitimine devam edebilmesi için yüksek yurt ve ev kiralarını karşılamak zorunda kalmış, belki de pek çok öğrenci bu barınma sorunu nedeni ile eğitim hakkını dondurmak zorunda kalacaktır.

Barınma ve eğitim hakkı Anayasal bir haktır. Devlet vatandaşlarının eğitim ve barınma ihtiyaçlarını karşılayabilecek plan ve yatırımları yapmak zorundadır. Vatandaşlar bunca vergiyi bunun için vermekte ve Devletin bu sorumluluklarını yerine getirmesini beklemektedir.”