Satışı yasak, tüketimi yasak ama vergisi var, kafeciler isyanda!
Pandemi tedbirleri kapsamında aylarca kapalı kalan, normalleşme sürecinde ise nargile satışına izin verilmeyen nargile müdavimi olan kafelerden istenilen yıllık 5 bin liralık TAPDK belgesi ücreti isyan ettirdi
.jpg)
Pandemi sürecinde yaşananlar malumunuz. Bu süreçten en çok etkilenenler hiç kuşkusuz ki esnaflar oldu. Özellikle kafe, restoran, lokanta, kıraathane ve eğlence kulüpleri, aylarca kapalı kaldı, kendilerini ayakta tutacak desteği devletten göremedi ve iflasın eşiğine sürüklendi. Normalleşme sürecinde toparlanma sürecine girenler olsa da hala kimi sektörlerde yasaklar sürüyor, bu yasaklar da o işletmelerin toparlanmasını engelliyor. Bahsettiğimiz işletmeler, nargile kafe olarak bilinen, müdavimlerini buna göre oluşturmuş olan işletmeler. Normalleşme sürecine girilse de nargile servisi yapılması, virüsün yayılmasına sebep olabileceği gerekçesiyle yasak. Toplu taşıma araçları tıka basa dolarken, insanlar kapalı mekanlarda maskesiz, sosyal mesafesiz yer alırken bulaşmayan virüsün, nargileden bulaşacağına kanaat getiren hükümet, bu konuda tedbir almayı uygun gördü.
Tamam işletmeciler bu duruma ne kadar isyan etse de bu yasağı sürdürmekten vazgeçilmiyor ancak çok daha garip bir durum var ki akla ziyan! Nargilenin kafelerde satışı yasak ancak Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK) 2017 yılında kapatılmasında sonra tütün ve alkollü içecek satışı yapılabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığına TAPDK satış belgesi ücreti ödenmesine devam! Bar esnafı yıllık 2 bin 40 lira ödüyor, nargile kafelerden alınan ücret ise yıllık 5 bin lira!
Yani devlet, aylarca kapalı tuttuğu, tek sefere mahsus 3-5 bin lira destek vererek tepkisini aldığı esnaftan yasakladığı nargilenin TAPDK satış belgesi ücretini istemeye devam ediyor. Esnaf, bu ücreti ödemezse nargile ruhsatı iptal oluyor. Vergiler; kazançlar ya da tüketimler üzerinden alınır. Kafelerde nargileden kazanç yok, nargileyi tüketen yok ama vergisi var! Bu saçmalık defalarca dillendirilmesine rağmen neden bu konuda bir geri adım atılmadı, esnafların bu ödemeleri yasağın devam ettiği süreçlerde iptal edilmiyor merak konusu!