Corona tedavi rehberinden dün çıkarılan sıtma ilacını Koca böyle övmüş!

Yan etkileri tartışma konusu olan ve corona tedavisine bir katkısı olmadığı ortaya 1 yıl önce çıkan hidroksiklorokin ilacı, dün itibariyle Türkiye’de de corona tedavi rehberinden çıkarılınca Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 1 yıl önce bu ilaçla ilgili övündüğü konuşması gündeme geldi

Corona tedavi rehberinden dün çıkarılan sıtma ilacını Koca böyle övmüş!

Yan etkileri tartışma yaratan, corona tedavisine hiçbir katkısı olmadığı geçtiğimiz yıl mayıs ayında kanıtlanınca Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından kullanımı durdurulan sıtma ilacı olarak bilinen Plaquenil adı altında satılan hidroksiklorokin (HCQ), düne kadar Türkiye tarafından ısrarla corona tedavisinde kullanılıyordu. Bu ilaç diğer ülkelerde ancak ciddi durumdaki hastalara uygulanırken Türkiye’de erken aşamada kullanılmakta idi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz yıl 15 Nisan tarihinde bu ilacı erken aşamada kullanan ülke olmamızdan dolayı övünen bir açıklama yapmıştı. 1 ay kadar sonra da DSÖ, bu ilacın kullanımını durdurmuştu. Türk Tabipler Birliği de bu ilacın tedavi rehberinden çıkarılması gerektiğini savunuyordu. Ancak Çin’den 1 milyon kutu ilaç alıp, depolayan Sağlık Bakanlığı, bu ilacı düne kadar ısrarla kullanmaya devam etti. Bakanlığın dün nihayet bu ilacı corona tedavi rehberinden çıkarması sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 1 yıl önce yaptığı açıklama gündeme geldi.

BAKAN KOCA, BÖYLE ÖVMÜŞ

15 Nisan 2020 tarihindeki basın toplantısında hidroksiklorokini dünyada en yaygın kullanan ülkenin Türkiye olduğunu belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bütün vakalara ve şüpheli vakalara hidroksiklorokin başladıklarını, bu ilacın diğer ülkelerde ancak ciddi durumdaki hastalara verilmesine karşılık kendilerinin en erken aşamada kullandıklarını övünerek açıklamış ve tedavideki başarılarını da buna bağlamıştı. Koca, “Türkiye tedavide farklı bir yaklaşıma sahip. Hiçbir ülke pozitif, şüpheli tüm vakalarda Hidroksiklorokin ilacını erken dönemde kullanmadı. Biz bu ilaçtan daha vaka görülmeden 1 milyon kutu alıp depoladık. Çin’den getirilen Favipiravir’ini de bizdeki yaklaşımla kullanan ülke yok” demişti.

DSÖ İLACIN KULLANIMINI 1 YIL ÖNCE DURDURDU

Oysa DSÖ, 22 Mayıs 2020 tarihinde Lancet’te yayımlanan bir araştırmayla hem hidroksiklorokinin yan etkilerine hem de Covid-19 tedavisinde herhangi bir etkinliğinin olmadığına ilişkin sonuçlar duyurmuştu. Araştırma kesitsel nitelikli olsa bu nedenle de sonuçlarının güvenilirliği sorgulanmayı hak etse bile, yaklaşık 100 bin hastayı içeriyor olması dikkate alınmasını gerektirirdi. Zaten bu nedenle DSÖ de 26 Mayıs 2020 tarihinde, yürüttüğü ilaç araştırmalarında hidroksiklorokin kullanımını durdurma kararı almıştı.