İzmit Belediyesi’nin borcu 80 milyon arttı
İzmit Belediyesi AKP Grup Başkanvekili Muharrem Tutuş, belediyenin 2020 yolu faaliyet raporu hakkında yaptığı açıklamada belediyeyi eleştirdi. Tutuş, İzmit’in borcunun 80 milyon arttığını söyledi

İzmit Belediyesi Meclis Toplantısı 2. Oturumu’nda AKP Grup Başkan Vekili Muharrem Tutuş 2020 yılı faaliyet raporunu değerlendirerek şu ifadeleri kullandı:“İzmit’te toprak yok 26 plaka ile 300 tane dut fidanı geliyor. Hiç faaliyet konuşmadık. Proje toplantısına döndü. Burası yapacağız değil yaptık demenin yeri. Faaliyet yok, maliyet çok. İzmit birçok maliyete katlandı faaliyet olmamasına rağmen.
SONUÇ HÜSRAN
Cedit meselesi maalesef, sizin yürüyüşünüz ayak sesleri oldu. Komisyonlarda çalışıldı, kredi talebiniz oldu, gereksiz zaman kayıpları oldu, en nihayetinde ben bırakıyorum bu işi dediniz. Artık çok da konuşmaya gerek yok, orada yeni bir süreç başladı. İmzalar atıldı. Hem kentimize hem de mahalle halkına hayırlı uğurlu olsun. Halk Süt Cedit gibi defalarca gündem oldu, haftada bir haber oldu, komisyonları uzun süre meşgul etti, kredi talebiniz oldu, sonuç maalesef yine hüsran. Ortada ne et var, ne süt ne de yoğurt.
30 KERE GÜNDEM OLDU
2 yıldır ’Kreşler geliyor’ haberlerine maruz kalmamıza rağmen ortada bir tane bile kreş yok. Yeşilova mahallemizdeki çürümeye terkedilen binayı defalarca kamuoyuna duyurmamızın ardından başlayan çalışma hala devam ediyor. Veterinerlik Müdürlüğü. Tabi bu konuda hatırlamak bile istemeyeceğimiz olaylar yaşadık maalesef. Zaten bu konunun esas çözüm merkezi büyükşehir belediyesi dedik. Sonuç ortada. Mesele müdürlük kurmak değil, mesele her çalışanın başına bir amir koymak da değil, mesele hizmet üretmek hizmet. Halk Market. Yine bu olay basında 30 kez gündem olmuştur. Marketler geldi, geliyor, hazırlanıyor. Daha önce de söyledim ne kedi var ne ciğer.
TANITIM DAHA MALİYETLİ
Dünya’da beklenen kıtlıkla mücadele etmek adına başlandığı duyurulan bir iddialı proje daha. Yine konu ile ilgili önerge verdim. Verilen cevap tam bir fiyasko, şu ana kadar 50 çuval mahsul hasat edilmiş. Adı proje olan işlerin tamamında tanıtımına harcanan para, ortaya çıkan işten daha maliyetli. Makine İkmal Müdürlüğü. Meclise geleli, komisyondan döneli 8 ay oldu. Muhtemelen bu konuyu unuttunuz. Hatırlatmış olalım. Çınar kadın Kooperatifi. Bir hukukçu olarak hukuki altyapısı bile olmayan bir konu daha meclisimizi ve komisyonları meşgul edip idare tarafından geri çekildi.
SÖZÜNÜZ ASKIDA DURUYOR
Makinanın suçu yok tabi fakat ben bu makinanın adını yalan makinası koydum. Yılda 12 milyon TL tasarruf edeceğiz diyerek tanıtımı yapılan, esasen makine değil belediye başkanı idi. Sonuç, bırakın milyonu, sanırım 30 Bin TL’ye alınan makine kendi parasını bile çıkartamadı. Yine konu ile ilgili verdiğimiz önergemize verilen cevapta, dalların hala İZAYDAŞ’a gönderildiği söylenerek makinenin de çalışmadığı tarafımıza iletildi. Amatör Spor Kulüpleri. Seçim gecesi kulüp başkanlarımıza attığınız mesaj hala telefonlarda, ancak tüm kulüplere her yıl için vermeyi taahhüt ettiğiniz maddi yardım sözünüz de askıda duruyor.
HİZMET REKLAMI
Belediyecilikte çığır açacak ancak kitaba eklemeyi unuttuğunuz bir hizmetinizi de ben ekleyeyim. Refakat Hizmeti. Nedir refakat hizmeti bilen var mı? Büyükşehirin hizmet araçlarının peşine, kameralı adam takıp çekim yaparak hizmet reklamı yapmak. İşte sürekli söylediğimiz sosyal medya belediyeciliği tam da bu. Algıları yönetmek başka. İzmit’i yönetmek başka. Bugüne kadar, müdürlüklerden ve komisyonlardan meclise 368 madde gelmiş. Bunların 4 tanesini ilk etapta geri göndermişiz ve sonra onlar da meclisten geçmesine rağmen biri hariç diğerleri maalesef faaliyete geçmemiştir.
BORCUMUZ 80 MİLYON ARTTI
Maliyet raporumuzun ilk ve en önemli maddesi, maalesef tazminat ödemek için kredi çekmekle başlayıp maaş ödeyemeyen bir belediyenin ilk ayak seslerini bugün duyduk. Yine mevcut belediye başkanı, belediyemizin borcunu 2 yılda tam 80 Milyon TL artırmıştır. Yani, mevcut belediye başkanının bu performansla 5 yılda belediyemizin borcuna 200 Milyon daha ekleyeceği de olasıdır. Ancak sosyal medya belediyeciliğinde neler anlatılıyor? Tasarruf, üretim, hak, hukuk, adalet. Toplu iş sözleşmesinde ise yandaşa değil işçiye verdik diyordunuz. Ancak denetim kurulumuzun raporunda ve işçilerin bordrolarında gördük ki işçiye değil yandaşa gitmiş. Özel kalem müdürlüğü yüzde 100 harcama. Basın yayın müdürlüğü yüzde 95 harcama. Park ve bahçeler müdürlüğü yüzde 55 harcama. Etüt ve proje müdürlüğü yüzde 25 harcama yapılmış.
MİLLETİN SIRTINA MALİYET YÜKLEDİNİZ
KİPTAŞ için aşırı bir şekilde reklam yapıldığını belirten Tutuş, “Belediyemize hiçbir menfaati olmamasına rağmen KİPTAŞ’ın reklam, kitapçık ve her türlü harcamalarını ilçe ilçe, kapı kapı tanıtmak ve dağıttırmak için belediyenin kasasını kullanırsanız; özel kaleme de basın yayına da para yetmez tabi ki. Belediyemize ait olan iki şirkete, tamamen siyasi ve hatta İzmit’le ilgisi bile olmayan kişileri atayarak şahsınızın siyasi borçlarını belediye kasasından öderseniz ve bunların maaşlarını da neredeyse iki katına çıkartırsanız; ayda 48000, yılda 576000, 5 yılda ise 2.900.000 TL milletin sırtına maliyet yüklemiş olursunuz.
VADİ İZMİT’İ GÖRMEZDEN GELDİNİZ
Kin ve nefret duygularıyla işten attığınız çalışanların, sadece isim isim bildiğim kişileri hesaplarsak ortalama belediyemize yüklediğiniz maaş ve tazminatlar, onların yerine aldıklarınıza hesaplarsak en az 3 Milyon maliyet de buradan çıkıyor. Artık her gün basında görmeye alıştığımız personel alımı haberlerinin ardından; personel giderlerinin toplam gidere oranı 2018’de yüzde 18, 2019’da yüzde 19, 2020’de ise yüzde 20,15 ulaşmasıyla başka bir maliyet daha yüklenmiş olursunuz. AK Parti eseri diye bu millete ait 60 Milyon TL’lik Vadi İzmit dururken bunu görmezden gelerek KİPTAŞ’ın peşine takılarak bir de giderlerini üstlenmek te komik bir maliyet olsa gerek.”