Pandemiyi gelişmiş ülkelerden başarılı geçirdik
Ülke TV’de Gözde Özyürek’in canlı yayınında konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın pandemi dönemini gelişmiş ülkelerden daha başarılı geçirdiğimizi söyledi

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın bugün Ülke TV’e Gözde Özyürek’in canlı yayınına konuk oldu. Yayında gönül belediyeciliği hakkında konuşan Başkan Büyükakın şu ifadeleri kullandı: “Gönül belediyeciliği belediyeciliğin merkezinde olması gerekir. Belediyeler halk için var. Varlık sebebimizi unutmamız lazım. Yaptığımız tüm çalışmaların merkezine bu yardımları oturtarak hareket ediyoruz. Sokakta kimse kalmasın, aç kimse kalmasın dediğimiz için önceliğimizde bu hizmetler var.
“ÖNCELİKLERİMİZİ DEĞİŞTİRDİK”
Zorlu koşullar ortaya çıktı gerekire bir köprü eksik yaparız ama mutlaka vatandaşımızın yardımına koşarız dedik. Büyük bütçeler ayırdık. 300 milyonu buldu yardım bütçemiz bu doğrultuda tüm kaynaklarımızın önceliklerini değiştirdik. Varlık sebebimiz bu olunca insanlarımızdan da dua almaya başladık. Onlar bize dua ettiklerinde varlık sebebimiz yerine gelmiş oldu.
“YAŞLI TEYZELERİN TALEBİNE HAYIR DİYEMİYORUZ”
Ziyaretleri biraz azalttık mesafe temizlik kurallarına uymak lazım. Zorunlu ziyaretlerimiz oluyor tabii. Yaşlı teyzelerimiz illa başkan gelsin diyor hatırlarını kırmıyoruz maske ve mesafeye uyarak ziyaret ediyoruz kendilerini. Pandemi içerisinde yaşarken ardından gelecek bir sosyal sıkıntılar olacak. İnsanlar kapalı kalmaktan sıkıldılar. Yaşlılarda da bu çok fazla. Onları risk etmeden ziyaret ediyoruz. İki yaşlı teyzemizi ziyaret ettik biri ‘Sana sarılmak istiyorum’ dedi ‘Ben seni riske atmayayım’ dedim ama bizi dinlemedi sarıldı, ağlamaya başladı. Bunlar duygusal anlar. Bizler de o talebe hayır diyemiyoruz. Giderken biz de bütün tedbirlerimizi alarak gittik. Kalabalık ortamlarda da tedbirlerimizi alıyoruz. Gönül yapmaya devam ediyoruz.
“İNSANLAR EVDE DİKKAT ETMİYOR”
Bulaşın önemli bir kısmı evde pandeminin nasıl yayıldığını istatistik çalışmalarla izledik. Otobüslerde daha fazla bulaş olacağını düşünürsünüz ama sayılara bakınca evde olduğunu görürüz. Yüzde 50’si evde otobüslerde yüzde 10. İnsanlar tedbirli oldukları ortamda daha güvende oluyorlar çünkü dikkat ediyorlar ama evde dikkat etmiyorlar kurala uyulmuyor. Sanki ev izole ama değil. Dışarıdan eve virüs getirmiş oluyorsunuz. Belli de ona dikkat edilmesi lazım evlerde dikkat edilmesi lazım.
“PANDEMİ SÜRECİNİ GELİŞMİŞ ÜLKELERDEN DAHA BAŞARILI GEÇİRDİK”
Sosyal yardım için gittiğimiz aileler bu doğrultuda isteklerde bulunuyor. Vatandaşlarımız aslında sükunetle bu süreci atlattığını gözlemliyorum. Sabırların taştığı anlar oluyor. Bu izolasyon nedeniyle hepimiz sıkıldık ama kimse bunu keyfinden yapmıyor. Bu salgının kontrol edilemez bir yere gitmek istemediğinin farkında. Bir süre sonra bu aşılacak ve bu süreç de iyi gidiyor. Yurtdışıyla ve gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında pandemi dönemini oldukça başarılı geçirdik.”