Kandıra’nın başkanı artık Kandıra’da yaşıyor!

Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan’la makamında keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Belediye yatırımları ve ilçe sorunlarıyla ilgili konuşan Adnan Turan bir önceki başkan Ünal Köken’in aksine İzmit’te değil Kandıra’da oturuyor. Adnan Turan’ın oğlu Kandıra’da okuyor, evden makamına, makamından evine yürüyerek seyahat ediyor…

Kandıra’nın başkanı artık Kandıra’da yaşıyor!

İlçe röportajlarımızın dördüncüsü için önceki gün Kandıra’daydık. Alışılmışın aksine Kandıra’ya ilçe pazarının kurulduğu çarşamba günü değil, bir sonraki gün olan perşembe günü gittik. İlçe merkezi oldukça sakin, sokaklar tenha ve boştu. Bir ilçeden çok belde görünümünde olan Kandıra’nın eksilerini, artılarını bugün gün boyu Gazete Barış’ta okudunuz. Şimdi de Adnan Turan’la gerçekleştirdiğimiz röportajın tam metnini okuyacaksınız. Adnan Turan’ın en önemli özelliği Kandıra’da yaşamaya başlamış olması.

Bildiğiniz üzere bir önceki başkan Ünal Köken İzmit’te yaşıyor, makamına İzmit’ten gidip geliyor, çocukları İzmit’te eğitim görüyordu. Kandıra’nın sonunda Kandıra’da ikamet eden bir başkanı oldu. Doğma büyüme İzmitli olan Adnan Turan, başkan seçildikten sonra Kandıra’ya taşındı, oğlunun okul kaydını ilçeye aldırdı. Kandıra’da yaşayan, Kandıra’nın sorunlarına hakim olan Adnan Turan Gazete Barış’ aönümüzdeki dönem neler yapacaklarını anlattı.

12 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Uzun zamandır devam eden bir proje var; Kandıra Gıda İhtisas OSB… Sizin açınızdan proje ne aşamada, önemi nedir?

Biz Kandıra Belediyesi olarak projenin omurgasındayız. Yönetim kurulu üyesiyim ben. Şu an yeni yapılan 400 bin metreküplük alan düzeltme işi devam ediyor. Bununla birlikte 8-10 ihale daha olacak. Oranın bir eğim kotu var. Orayı düzlemek için yüzde 7’lik bir eğim oluşturacağız. Ondan sonra fabrikalar kurulabilir olacak. Şu anda orada İSU’nun içme suyu hattı var. Onun deplasesini yapacaklar. Bedelini OSB karşılamak kaydıyla İSU bu işi üstlenecek. Bir de oradan yüksek gerilim hattı geçiyor. Onu TEİAŞ deplase edecek. Yılbaşına kadar bu işler yapılmış olsaydı daha iyi olurdu. Hızlı ilerlerdik. Ancak yazışmalar dolayısıyla bir sarkma oldu. Orada güzel bir alan oluşuyor. Umarım kısa sürede tamamlanır.

Kandıra Gıda İhtisas OSB’de on binin üzerinde bir istihdam olacağı konuşuluyor. Buradaki gerçek rakam nedir?

Kolay kolay bir şey söyleyemeyiz ama bir firma düşünün. Bu firmanın kurulu bir tesisi var. Şimdi Bu adam Kandıra Gıda İhtisas OSB’de yeni bir yer kurduğunda haliyle mevcut işletmeden buraya bir işçi kayması olacak. 100 işçi varsa 70’i, 80’i buraya gelebilir. Bir kemik ekip vardır, onun gelmesi gerekir. Tabi burada istihdam olacak ama bütün fabrikalar sıfırdan kurulmayacak. Bütün fabrikalar sıfırdan kurulsa 12 bin personel istihdam edilir. Fakat mevcut tesislerini genişleterek buraya gelecek olanlar var. Bu sebeple ben 7 ile 12 bin arasında bir istihdam ön görüyorum. Direkt 12 bindir diyemiyorum. Kandıra’da 7 bin tane işsiz var mı diye sorarsanız o da yok gerçi. Kayıtlı işsiz sayımız 2-3 bin civarında. Bizim köyde oturup İzmit’e çalışmaya giden insanlarımız var. Belki onlar İzmit’teki işlerini bırakıp köylerine yakın olan OSB’deki işlere girecekler. Akşam 5’ten sonra işten çıkıp kendi bağında bahçesinde iş yapıp, hayvanlarla ilgilenebilecekler diye düşünüyoruz.

Kandıra Gıda İhtisas OSB çok büyük bir taleple gelecek. Kandıra’da şu an bu talebi karşılayacak kadar tarımsal üretim var mı?

Maalesef yok. Bizim Kandıra Gıda İhtisas OSB’ye ürün tedarik etmemiz gerekiyor. Bunun için de bilinçli tarım yapmamız lazım. Belki buraya bir salça fabrikası gelecek. Bizim Kandıra’da ürettiğimiz domates bu fabrikanın temel ihtiyacının yalnızca 4’te 1’ini karşılayacak durumda. Oradaki firmalar şekillendiğinde biz de onların hacim ve taleplerine göre çiftçimizi yönlendireceğiz. Bunun ana yönlendirici Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kandıra Belediyesi olacak. Bunun için, sebze üreten Kocaeli, Sakarya ve İstanbul hallerine mal yapan çiftçilerimiz için tek elden bir yönetim fikrimiz var. Bu şekilde fiyatlandırmaları daha iyi yapar ve çiftçimizin daha fazla kazanmasını sağlarız diye umuyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın’la konuştuk. Bir kooperatiften ziyade şirket kurmayı düşünüyoruz. Ya Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ya da Kandıra Belediyesi iştiraki olacak bir Tarım A.Ş. oluşturacağız. Çalışmalarımız sürüyor. Şu anda Kandıra’daki üretimin OSB ile birlikte en az 2 katına ulaşması gerekiyor.

Namazgah Barajı’nın İzmit’e cephe olan bölümünde İSU’nun su havzası var. Bu havza nedeniyle çevre köylerde inşa izni verilmiyor. Pek çok arazi sahibi sıkıntı yaşıyor. Bu konuda bir çalışma yapacak mısınız?

Tam detayını bilmiyorum ama şöyle bir durum var. Gerek İSU gerek İSKİ su havzalarında kısa ve uzun mesafe koruma havzası içinde olan ve köy mücavir alanları dışında kalan arazilere yapı izni verilmiyor şu anda. Biz herhangi bir çalışma yapmıyoruz bununla ilgili. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile birlikte köy mücavir alanlarının genişletilmesi için çalışma yapıyoruz. Bu çalışma 2020 yılı içerisinde tamamlanacak. Pek çok arsa köy mücavir alanlarına katılmış olacak.

KANDIRA-İZMİT YOLU VE AĞVA-KAYNARCA YOLU

Kaza haberlerinde bütün kentin aşina olduğu mevki Kandıra-İzmit yolu. Bu yol ile ilgili çalışmalarda pek çok sıkıntı yaşandı. Kandıra-İzmit Duble Yol inşaatı şu anda ne aşamada?

Biz gerek son dönemki başbakan yardımcımız, MKYK üyelerimiz, milletvekillerimiz, valiliğimiz gerek Ankara’daki bürokratlarımızla sürekli çalışma içerisindeyiz. En son Valilik koordinasyon toplantısında bilgi aldık. Otogar Kavşağı işi teslim edildikten sonra Karayolları Genel Müdürlüğü yeni bir ihaleye çıkacak. Otogar Kavşağı şu an bitmek üzere. 2020’ye sarkmadan ihaleyi yapabilirsek çalışmalar 2020’de hızlı bir şekilde başlar diye bekliyoruz. Şu anda her şey Otogar Kavşağı’nın teslim tarihine bağlı. Kazalarda kusur kimdeymiş o bizi ilgilendirmiyor. En iyi yolu yapmak biz yöneticilerin işi. Ağva ile Kaynarca arasında, Karadeniz sahil yolunun son etabı inşa edilecek. 62 kilometrelik bir yol bu. Bu yolun üst yapı plan çalışmaları bu yıl bitecek. 2020’de maliyet çalışmaları yapılacak ve ihaleye çıkılacak. Kandıra-İzmit yolu ve Ağva-Kaynarca yolu inşa edilince bölgemize ulaşım daha da kolaylaşacak.

Cumhurbaşkanlığımızın öncülüğünde bir Millet Bahçesi ile ilgili bir projeniz vardı. O bölgeyle ilgili çalışmalar ne zaman başlayacak?

Şu anda önceliklerimiz arasında yok. 2019 yılını ve 2020 yılının ilk 6 ayını biz ekonomik değerlendirme yılları olarak görüyoruz. Tabiri caizse önce kendimize çeki düzen vereceğiz, sonra projelerimize bakacağız.

Başkanlığınız sonra geçirdiğiniz 6 ayda hayatınızda ne değişti?

Aslında saat 5’ten sonra çok fazla bir şey değişmedi. Ben mesai bittikten sonra yine sahadayım ama normal hayatımı yaşar gibiyim. Tabi insanlar başkan olarak ilgi alaka gösteriyor. Biz de sohbetimizi ona göre yapıyoruz. Eve gidiş saatim en erken 12. Benim İzmit’te de evim var, burada da evim var. Haftanın bir günü İzmit’te kalıyorum diğer günler Kandıra’da kalıyorum. Küçük oğlum burada okula gidiyor. Elinden tutuyoruz, okula götürüyoruz. Ben işim bitince eve yürüyerek gidiyorum. Evle belediye arası 8 dakika. Akşamları bazen bekçilere denk geliyorum. ‘Eşlik edelim başkanım’ diyorlar. ‘Hayırdır, korkuyor musunuz’ diyorum. Gülüyorlar. Korumasız geziyorum. Kandıra’nın içinde, Kandıralı bir vatandaş olarak yaşıyorum. Doğma büyüme İzmitliyim ancak Kandıra’nın da bir evladıyım.

GECE, “ÇIK GEL BAŞKANIM” DİYORLAR

Kandıralı vatandaşlarla diyaloglarınız nasıl? Cep telefonunuza vatandaşlar ulaşabiliyor mu?

250 personel var. Kandıra, 933 kilometre alan. Bizim her noktayı görme şansımız yok. İlçemizin nüfusu 52 bin. Herkes bizim yerimize de baksın. Bize ulaşan vatandaşlarımız da var. Bazen esprili şeyler de çıkıyor. Arayanlar oluyor. ‘Başkanla görüşeceğim’ diyor. ‘Buyurun benim’ diyorum. ‘Nasıl emin olacağım?’ diyor. Birisi arıyor, ‘Başkanım çık gel’ diyor. ‘Gelemem yarın konuşalım’ diyorum; üst üste arıyor. En son ‘Seni engelleyeceğim’ diyorum. Bu tip şeylerle de karşılaşıyoruz.

KANDIRA GELECEKTE O YÖNDE BÜYÜYECEK

6 ayda Kandıra’da tespit ettiğiniz en önemli ihtiyaç nedir?

İzmit-Kandıra yolu. İkincisi benim ve Kandıra’nın önceliği turizm imar planının yapılması. Bize bakanlık yetkiyi verdi. Aybaşında iki ve beş günlüğüne gelecekler. Ondan sonra planlamaya döneceğiz. Turizm imar planı bizim için çok önemli. Kandıra’nın merkezini güçlendirmemiz. Gıda OSB’nin hareketini merkeze yönlendirmeliyiz. Kandıra bence Sarısu ve Seyrek’e doğru büyümeli. O zaman daha güzel bir yer olur Kandıra.

TARIM ARAZİLERİ NEDEN SATILIYOR?

İcra yoluyla tarım alanlarının satılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kandıra’da elimizdeki araziye göre kredi çekip ona göre destek alsak bu oran azalır. Yönetimsel sıkıntı var. Kandıra’da 50 dönüm arazisi olan vatandaşın arazileri komple parçalı arazi. 2020 yılında DSİ bir proje oluşturacak. Tarım arazilerine yeni yollar açılacak. Toplulaştırma olduğunda ulaşımı kolaylaşacak. Bununla yakıt kaybının zaman kaybının önüne geçeceğiz.

KANDIRA’YA YENİ OTELLER YAPILACAK

Turizm bölgesi olan ilçenizde tesis yetersizliği var. Turizm alanlarıyla ilgili neler yapacaksınız?

Yaz sezonuyla alakalı bir değerlendirme yaparsak sezon pek sağlıklı geçmedi. Hava şartları esnafımızı etkiledi. Trafik yoğunluğu nedeniyle sorunlar yaşandı. Herkes Kerpe’nin içerisine girmeye çalıştı. 1998’den bu yana Kandıra’nın sosyal hayatıyla ilgileniyorum. Sahilde derli toplu bir alan oluşturmak için çalışıyoruz. Mavi bayraklı plajlarda çadır kurmak yasak bu yıl bununla mücadele ettik. İnsanlarımız burada daha rahat bir ortama kavuşması için önlemler alacağız. Otoparklardan plaja KOBİS koyabiliriz. Biz araçlarla çöp toplamakta zorlanıyoruz. Araç yoğunluğu nedeniyle çalışmakta zorlanıyoruz. Turizm planları yapıldıktan sonra tesise ihtiyaç var. İzmit Kandıra ve Ağva Kaynarca yolu 3 yıl içinde biterse tesis yapmamız lazım. Avrupa yakası 45 dakikada Kandıra’ya gelecek. Turizm imar planı bizim için çok önemli. Bu plan sonrası yeni tesisler yapılacak.