İlk duruşma 4 saat sürdü… İntihar mı, cinayet mi?
Filistin uyruklu 21 yaşındaki Siwar Keblawi’yi öldürdüğü suçlamasıyla babası Zekherya ve ağabeyi Yahya Keblawi’nin yargılanmasına başlandı. Baba oğul Siwar Keblawi’nin psikolojik sorunları olduğunu ve intihar ettiğini söyledi. 3 tanık dinlenilen ilk duruşma tam 4 saat sürdü

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde Filistin uyruklu İsrail vatandaşı olan 21 yaşındaki Siwar Keblawi 5 Şubat tarihinde 3.katta bulunan odasının balkonundan düşerek hayatını kaybetmişti. Genç kızın 3. kattan aşağı atıldığı ya da kendi isteğiyle mi atladığının belirlenemediği olayla ilgili ilk olarak baba Zekherya ve ağabey Yahya Keblawi tutuklanmıştı. Baba ve oğlu bugün ilk defa hakim karşısına çıktı. Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen, ‘altsoydan akrabayı tasarlayarak öldürme’ duruşmasına Keblawi ailesinin İsrail’de yaşayan diğer fertleri de katıldı. Davanın ilk duruşması tam 4 saat sürdü.
BABASI ÇAĞIRDI
Duruşmada ilk dinlenen isim Yahya Keblawi oldu. Yeminli tercüman eşliğinde ifadesi alınan Keblawi yaşananları şöyle anlattı; “Kardeşim Siwar’ı psikolojik rahatsızlığı vardı. 6 ay önce Siwar Türkiye’yi çok sevdiği için, Türkiye daha demokratik bir ülke olduğu için işlerimizi, ticaretimizi buraya yönlendirme kararı aldık. Babamla birlikte Siwar Türkiye’ye geldi e buraya yerleştiler. Siwar Türkçe öğrenmek için dil okuluna gidiyordu. Olay günü babam beni aradı. Siwar’ın psikolojisinin iyice bozulduğunu, İsrail’e götürerek orada tedavi ettirmemiz gerektiğini söyledi. Ben Türkiye’ye geldim ve daha önce satın aldığım ancak hiç görmediğim evime babamın attığı konum ile gittim. Akşam babamla buluştuk ve babamların evine gittik.
“İSRAİL’E DÖNMEYECEĞİM!”
Siwar kapıyı açtıktan sonra selamlaştık. Bizim deli olduğumuzu, İsrail’e dönmeyeceğini söyleyerek odasına koştu. Arkasından koştuk ancak kapıyı kilitledi. Babam kapıyı kırmamı söyledi. Ben de kapıyı kırdım. İçeri girdiğimizde kardeşim odada yoktu. Balkona çıktım ve bahçede gördüm. Babamla aşağı indik. Buradaki acil numaraları bilmediğimiz için ambulansı arayamadık. Babam Türkiye’deki bir arkadaşı olan Halit’i aradı ve yardım istedi Halit geldikten sonra ambulansı aradı, komşumuz yolu tarif etti. Yarım saat içinde ambulans geldi. Biz o sırada kardeşimi eve çıkarmıştık. Babam bana ‘İsrail’e git, annenleri getir hemen’ dedi. Ben kalmak istedim ama babam ısrar etti.
1 DEFA NİŞANLANDI
Taksiye binerek İstanbul’a doğru yola çıktım. Erkek kardeşimi arayarak durumu anlattım. İstanbul’da otele yerleştim. Bu sırada polisler geldi ve beni aldı. Ben kardeşimi öldürmedim. Karakolda alınan ifadelerimin ne olduğunu bile bilmiyordum. Cezaevindeyken avukatımız geldi ve o bize ifadelerimizi tercümanla okuttu. Hiçbiri doğru değil. Orada görev yapan tercümanın hatasıyla ifadelerimiz tamamen yanlış alınmıştır. Doğru olan ifadeler şu an söylediklerimdir. Siwar daha önce 1 defa nişanlanmıştı. Ancak anlaşamadılar. Herhangi biriyle bir ilişki yoktu. Gönül ilişkisi olduğunu da bilmiyorum.”
6 AYDIR TÜRKİYE’DEYDİ
Yahya Keblawi’nin ardından baba Zekharya’nın ifadesine geçildi. Gözyaşları içerisinde ifadesini veren Keblawi şöyle konuştu; “6 aydır Türkiye’de yaşıyorum. Kızımla birlikte kalırdım. Psikolojik rahatsızlıkları vardı. Kızımla bazen kendisinin tedavisi için tartışırdık. Kızım ilk geldiğimizden 5 ay sonra İsrail'e tedavi için gitti. 6 gün kaldıktan sonra tekrar geldi. Olay günü Yahya eve geldiğinde selamlaştılar. Siwar ‘İsrail’e geri dönmek istemiyorum. Ben kendimi öldüreceğim’ dedi. Kapıyı kilitledi. Kapıyı çaldık açmadı. Sonra oğlum kapıyı kırdı. Biz girdik içeriye yoktu. Aşağıya baktık aşağıdaydı. Yukarı çıkardığımızda yaşıyordu. Ne yaptın kızım diye sordum. ‘Baba beni affet’ dedi. Ben karakola ifademi verdikten sonra hastaneye kızımın yanına gittim ancak hayatını kaybetmişti. Daha öne 1 defa nişanlanmıştı ancak olay tarihinde herhangi bir gönül ilişkisi yoktu.”
TUTUKLULUĞA DEVAM
Baba ve oğulun ardından ambulans çağrılması için yardım eden Halit isimli Suriyeli bir vatandaş ile Siwar’ın İsrail’den gelen annesi ve erkek kardeşi dinlendi. Tercüman eşliğinde dinlenen şahitlerin ardından Mahkeme heyeti dosyadaki eksiklerin giderilmesi için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi. Yahya ve Zekharya Keblawi’nin tutukluluk hallerinin ise devamına karar verildi.