Yeni vergiler Meclis’e geldi... İşte Hazine’ye girecek para!

Gelir Vergisi, Değerli Konut Vergisi ve Dijital Hizmet Vergisi gibi yeni vergileri kapsayan torba yasa Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. Muhalefet komisyonda konuşulanların televizyondan canlı yayınlanmasını talep etti. AKP İstanbul Milletvekili Vedat Demiröz devletin yeni vergi düzenlemesinden 6 milyar TL beklediğini söyledi. 2018 yılında bütçe açığı 72.6 milyar TL idi

Yeni vergiler Meclis’e geldi... İşte Hazine’ye girecek para!

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Dijital Hizmet Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin görüşmeleri başladı.

Plan ve Bütçe Komisyonu, AKP Mersin Milletvekili Lütfi Elvan başkanlığında toplandı.

Toplantıda, Dijital Hizmet Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin görüşmelerine başlandı.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, usul üzerine yaptığı konuşmada, kanun teklifinin yürütme tarafından hazırlandığının açık olduğunu öne sürerek, bu haliyle teklifin Anayasa’ya aykırı olduğunu savundu.

‘ETKİ ANALİZİ YAPILMAMIŞ’

Vergilerle ilgili düzenleme yapıldığını anımsatan Kuşoğlu, teklifin etki analizinin olmamasını eleştirdi. Kuşoğlu, “Ne getirip götürdüğünü bilmemiz lazım. Bu tür rakamların çalışma öncesi bize verilmesi gerekiyor. Yeni bir vergi ihdas ediliyorsa ilgili bakanlıkların, kamu kuruluşlarının, meslek kuruluşlarının görüşleri de yazılı olarak alınmalıydı.” ifadesini kullandı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan ise yıllardır gelir vergisi ve kurumlar vergisi reformları için çağrı yaptıklarını hatırlatarak, iktidar tarafından komisyona gönderilen tekliflerin ise palyatif ve torba teklifler olduğunu söyledi.

30 büyükşehirde Değerli Konut Vergisi ödeyecek kaç konut var?

İYİ Parti Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu da komisyon çalışmalarının canlı olarak yayınlanmasını talep etti.

AKP Giresun Milletvekili Cemal Öztürk ise yeni vergi ihdasının teklifte söz konusu olduğunu ancak usul açısından bir eksiklik bulunmadığını belirtti.

Komisyon Başkanı Lütfi Elvan, teklife ve maddelere bakıldığı zaman anayasaya aykırılık gibi bir durumun söz konusu olmadığını kaydetti. Elvan, komisyon çalışmalarının canlı yayınlanmasına ilişkin komisyon üyelerinin talebini Meclis Başkanı Mustafa Şentop’a ilettiğini ifade etti.

‘YENİ İHDAS EDİLEN ÜÇ MÜESSESE VAR’

Teklif sahibi olarak düzenleme hakkında komisyona bilgi veren AKP Parti İstanbul Milletvekili Vedat Demiröz, teklifi hazırlarken bakanlıklarla da istişarelerde bulunduklarını belirterek, “Teklif içerisinde Dijital Hizmet Vergisi’nin yanında Konaklama Vergisi ve Değerli Konut Vergisi gibi yeni ihdas edilen üç müessese var.” diye konuştu.

Demiröz, teklifte, bunun dışında bazı kanunlarda düzenleyici ve piyasanın önünü açan maddelerin bulunduğunu kaydetti.

Teklifin amaçlarını anlatan Demiröz, “Türkiye’de dijital ortamda sunulan her türlü reklam hizmetleri, içerik satışları, sosyal medya sitelerinde verilen ücretli hizmetler, mal ve hizmet satışında aracılık yapan web sitelerinde sunulan aracılık hizmetlerinde elde edilen hasılat üzerinden vergi alınmasını temin etmek amacıyla Dijital Hizmet Vergisi adı altında yeni bir vergi ihdas edilmektedir.” dedi.

KAYNAK: SÖZCÜ