Atık yakan firmalara teşvik mi verilecek?
İlimizin de aralarında olduğu lastik yakma tesisi sayısının 8’e çıkarılacağını ifade eden TMMOB İKK Sekreteri Kürekçi, atık yakan firmalara teşvik verileceğini iddia etti

İlimizle beraber 3 ilde yapılması planlanan lastik yakma tesisi bugün mecliste görüşülüyor. Birçok STK, çevreci kuruluşun karşı çıktığı bu teklife rağmen tesislerin sayısı artırılacak. Yasa çerçevesinde atık yakan firmalara ise teşvik verilecek. Yasalaşması beklenen teklifle alakalı yazılı bir açıklama yayınlayan TMMOB İKK Sekreteri Murat Kürekçi şu ifadeleri kullandı: “Bugün Mecliste görüşülecek yasa kabul edilirse şimdiden, fahiş fiyatla elektrik satan Erzincan, Kocaeli ve Düzce santrallerine; Kayseri, Çorum, Konya’da birer, Ankara’da iki santral daha eklenecek. 2
“ORMAN ATIKLARI VE BELEDİYE ÇÖPLERİ DE EKLENİYOR”
2016 yılında yapılan değişiklik ile ömrünü tamamlamış lastikler, (ÖTL) ve sanayi arıtma çamurları, biokütle sayılarak yenilenebilir oldu. Bugün TBMM'de görüşülecek teklif ile biokütle tanımına orman atıkları ve belediye çöpleri de ekleniyor. Böylece plastik çöpleri yakacak ve ormanlarımıza da göz koyan imtiyazlar tanınacak. Bakalım kimler, hangi firmalar daha çıkacak. Teklif yasalaşırsa geri dönüştürme, yak denmiş olacak.
“YENİ TESİSLER İÇİN SÜRECİ BAŞLATTILAR”
Bu son değişiklik teklifi ile artık çöpü de havamıza gömecekler! Geri dönüşüm yerine bütün plastik çöpler, lastikler ya doğrudan toprağa ya da yakılarak havaya gömülecek, buna da biokütle denilerek fahiş fiyatlar ödenecek. Yeni teklifte yenilenebilir destekler, devam edeceği için bundan haberdar olan şirketler, yeni tesisler için süreci başlattılar bile. Lastiği yakıt olarak kullanarak elektrik üretmek için Çorum, Kayseri, Konya ve Ankara’da da (Gölbaşı ve Mamak) iki tesis başvuruda bulunmuş. Haziran ayında Gölbaşı’ndaki tesis ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı aldırırken bu hafta Çorum’daki tesis ‘Nihai Kararı’nı almış.
“TEŞVİK ALMAK İÇİN MÜRACAAT EDEN FİRMALAR KONUŞULMAKTADIR”
Duyumlara göre sadece Kocaeli ilinde teklifin yasalaşacağı ön görüşüyle teşviki almak için müracaat eden firmaların olduğu bile konuşulmaktadır. Çok ileri görüşlüler demek ki… Lastikten, orman atıklarından ve çöpten elektrik üreterek yenilenebilir olduğunu söyleyip şirin göstermeye çalışıyorlar. Bir süre sonra havamız da iyice kirlenecek. Bu yasa teklifinin kimin yararına olduğu buradan dahi oldukça açıktır. Öncelikli çözüm, atık yönetim politikaları uygulansın. Bugün milletvekillerinin insan sağlığına çevreye sahip çıkma günüdür, vekilleri göreve davet ediyoruz.”