Gebze’nin çarşısında, Kervansaray gün yüzüne çıktı
Kocaeli’nin Gebze ilçesinde Gebze Mustafa Paşa Camii ve Külliyesinin devamı olan Tarihi Kervansaray, gazeteci Cengiz Yucak tarafından görüntülendi

Kocaeli Haberi adlı internet gazetesinin imtiyaz sahibi Cengiz Yucak, yıllardır işgal edilmiş olan Gebze Mustafa Paşa Camii ve Külliyesinin devamı olan Tarihi Kervansaray’ı ilk defa bu denli gün yüzüne çıkardı. Daha önce Kocaeli eski Valisi Ercan Topaca, tarihi yapıyı kurtarmak için çabalamıştı ancak sonrasında gelen valiler, konuyu unutmuştu. Tarihi Kervansaray’ı görüntüleyen Cengiz Yucak, haberini şöyle aktardı:
“Gebze’nin merkezinde tarih yatıyor ve ne Gebzeliler bunun farkında ne de tarihsel hazinelerimizden sorumlu Devlet kurumlarımız kıymetini biliyor.
Gebze merkezdeki Eski Çarşı’nın hemen başında Çoban Mustafa Paşa Külliyesi, çarşının ortasında Tarihi Çarşı Hamam’ı ve hemen yanındaki Tarihi Bizans Sarnıcından sonra Tarihi Çarşı Çeşmesi’nin karşısındaki dükkanların arkasında gizlendirilmeye çalışılmış Tarihi Kervansaray yıllardır akıbetini bekliyor.
Çoban Mustafa Paşa Külliyesi’nden sonra Gebze'de merkezdeki en büyük tarihi yapı olan Kervansaray, önüne yapılmış dükkanlar teker teker yıkıldıkça gün ışığına çıkmaya başladı. Uzun yıllardan beri eski çarşıdaki dükkanların arka kısmında kalan Tarihi Kervansaray’ın bir kısmı dükkan sahiplerince depo niyetine kullanılıyordu ve de dükkanların arkasında kaldığı için de vatandaşların bu yapıyı görmeleri ve fikir sahibi olmaları hemen hemen imkansızdı..
Eski Çarşı’daki Altın Kasap dükkânının yerine yeni yapı yapılmak amacıyla yıkılmasından sonra Gebze Belediyesinin yeni yapı yapılmasına izin vermemesi üzerine o yıkıntıların arkasından Kervansaray da görünür oldu.
Ve biz de 40 yıllık bir Gebzeli olarak bu fırsatı kaçırmayarak 40 yıldan beri gün ışığıyla görmeyi arzu ettiğimiz Tarihi Kervansaray’a yıkıntının arasından geçerek ulaştık ve de muhteşem bir tarihi eser ile karşılaştık. Şimdi buradan Kültür Bakanlığına, Kocaeli Valiliğine, Kocaeli Büyükşehir ve Gebze Belediye Başkanlığına
kurumsal olarak sesleniyorum; bir an önce gereği yapılıp koruma altına alınmazsa
yakında binlerce yıllık bu tarihi değerimiz hem definecilerin hem de tinercilerin işgaline uğrar.. Ne olur bu tarihi hazinemize sahip çıkalım ve tüm güzelliğiyle milletimizin gösterimine sunalım.
KERVANSARAY İÇİN NELER YAPILMIŞTI?
Dönemin DYP Kocaeli milletvekili Merhum milletvekili Alaettin Kurt tarafından 1993 yılında Meclis’te soru önergesi ile Tarihi Gebze Kervansaray'ı gündeme alınmıştı.. 2011 yılında Kocaeli Valiliğinin girişimleri ile Gebze’de Kervansaray için onarım kararı çıkmıştı. Kocaeli İl Daimi Encümeni Metin Yahşi’nin başkanlığında toplanmış ve gündemindeki tek madde olan Gebze Hacı Halil Mahallesi Hükümet Caddesi’nde (Eskiçarşı) bulunan Kervansaray’ın restore edilmesini karar altına almıştı. Karara göre Gebze'deki Kervansaray’ın restore edilerek, tarihi dokusunun ortaya çıkartılacaktı Bunun için, mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait kervansarayın
çevresinde yer alan ve özel şahıslara ait 26 parselin kamulaştırılması da kararlaştırılmıştı. 2014 yılında ise ikinci kez AK Parti Gebze Belediye Başkan Adayı olan Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, seçim beyannamesinde Eski Çarşı’da bulunan tarihi Kervansaray’ın restore edilerek Dijital Kent Kütüphanesi’nin kurulacağını beyan etmişti.”