Büyükakın deprem gerçeğine karşı uyardı “Tedbir-i mekanda hayat var”
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, katıldığı canlı yayında: “Biz dedik ki tedbir-i mekanda hayat vardır. İçinde yaşadığınız binada, bina sağlam bile olsa, depremin yaşandığı andaki sallantıda risk oluşturabilir. Tedbir-i mekan içinde bir proje başlattık” dedi.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Ülke TV’de katıldığı canlı yayında deprem gerçeğini konuştu. Kocaeli’de yapılan projelere değinen Büyükakın, ‘Tedbir-i mekan’ projesini başlattıklarını söyleyerek: “Binanın kendisinin riskli olmadığı durumlarda, eşyadan kaynaklı riskleri yönetmek lazım. Tedbir-i mekan projemizi başlattık. İlk etapta 650 tane evde pilot olarak başlatacağız. Bizzat gidip sabitlenmesi gereken mobilyaları yerinde sabitleyeceğiz. Bununla ilgilide vatandaşımıza eğitim çalışması yapacağız.” dedi.
RİSK HARİTASI ÇIKARDIK
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, katıdığı canlı yayında deprem ve Kocaeli’de büyükşehir olarak alınan önlemler ile ilgili olarak şu ifadelere yer verdi: “İnsanları öldüren deprem değildi, binalar insanları öldürüyor, binalarda alınmayan tedbirler öldürüyor. Önemli olan depreme dayanıklı binalar inşa etmek, asıl yapılması gereken buydu. Depremden sonra yapılan binalar aslında depreme oldukça dayanıklı peki depremden önce yapılmış binaları hasar almış binaları ne yapacağız? Bazen ev sahiplerinin vazgeçmeyişi bazen hukuksal süreçlerden dolayı bir şey yapılamayabiliyor. İzmir depreminde ölenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Asıl yapmamız gereken depreme hazırlıklı olmak önlem almak. Risk haritası çıkardık bununla ilgili binanın zemininde mi inşasında mı sorun var bunu ölçmek lazım çünkü ölçmediğiniz bir şeyi önlem alamazsınız. Kocaeli'de belki de bunu yapan ilk belediyeyiz.
HASARLI BİNALAR YIKILIYOR
Hasarlı binalar ilçe belediyelerinin sorumluluğunda olsa bile binaların yıkılması için katkı sağlayacağız. Vatandaşlarımız binada kiracı olacakları zaman binanın depreme karşı durumunu araştırsınlar. Biz böyle hasarlı binada oturan 22 hane tespit ettik. Valiliğimiz ile temasa geçerek binaların yıkılması ile ilgili süreci başlattık. Ben bizzat bir binada süreci kendim başlattım. Bütün ilçelerdeki ağır hasarlı binalar hızlı bir şekilde yıkılacak. Açıkçası vatandaşlardan taşınma süreçlerinde sert bir tepki görmedik. İnsanlar canlarının güvenliği söz konusu olduğunda bunu anlayışla karşılıyorlar. Onların yaşamlarını kolaylaştırmak için gerekli tüm tedbirleri alacağımızı söylüyoruz. Kış ayında taşınmanın zorluğu oluyor ama sonuçta can. Buraları nderhal yıkılması ve beklenmemesi gerekiyor. Bunun şakası yok depremin bizim ne zaman bulacağını bilmiyoruz. Bizi öldüren içinde yaşadığımızı binaların güvensizliği.
650 EVDE ÖRNEK PROJE BAŞLIYOR
Biz dedik ki tedbir-i mekanda hayat vardır. İçinde yaşadığınız binada, bina sağlam bile olsa, depremin yaşandığı andaki sallantıda risk oluşturabilir. Tedbir-i mekan içinde bir proje başlattık. Bir evde yaşayan yaşlılarımız var, koronadan korumak için onları dışarı çıkartmıyoruz evin içindeler ama evin içinde de tedbirleri almak lazım. Evin içinde başka bir yaşam kurmak lazım. Binanın kendisinin riskli olmadığı durumlarda, eşyadan kaynaklı riskleri yönetmek lazım. Tedbir-i mekan projemizi başlattık. İlk etapta 650 tane evde pilot olarak başlatacağız. Bizzat gidip sabitlenmesi gereken mobilyaları yerinde sabitleyeceğiz. Bununla ilgilide vatandaşımıza eğitim çalışması yapacağız.
AFETLERE HAZIRLIK EĞİTİM PROGRAMI
Afetlere hazırlık eğitim projesi var. İlk okul ve okul öncesi çağda, özel hazırlanmış deprem anında ne yapılması gerektiği, depreme hazırlık için yapılması gerekenler ile birlikte depremden sonrası için ne yapılması gerektiğine dair bir eğitim programı. Okullarımızda devam ediyor. Okul aile birliği üzerinden ebeveynlere yönelik programlar var. Deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrası için eğitici programlarımız var. Afet ve afet yönetimi topyekün bir stratejidir. Afet sonrasına dair de bir çalışma başlattık. Marmara Belediyeler Birliği olarak, Marmara bölgesinde yaşanacak depremde illerin birbirne nasıl yardımcı olacağı, depremi şiddetli yaşayan illerle daha az şiddetli yaşayan illerin birbirleri ile nasıl yardımlaşacağı, hangi ilin diğerine ne götüreceği, bunların hepsi var şehirlerin planları var. Battaniye sayısından hijyen malzeme miktarına kadar kağıtlarda yazılı ama kaç kişi bunun farkında kurumların bilgisi var mı? Bu gibi şeylere tek tek bakılması lazım. Marmara bölgesi şehirleri depreme daha açık. Kararlılıkla bu sorunun üzerine eğilmeliyiz. Riskli binaları yıkarak bina içinde yapılması gerekenler yapılmalı, insanlar depreme hazırlanmalı. “
ÜNİVERSİTE OKUMAK HAYAT BİLGİSİNE YETMEYEBİLİR
Büyükakın son olarak deprem anında, depreme dair eğitim almamış kişilerin hata yapabileceğini belirterek: “1999 depreminde ben uyumuyordum. Deprem başladı, ben ve eşim üniversite hocasıyız ama depremde gidip ayakta dikildik, eğitim aldık ama deprem konusunda eğitilmemişiz bunun yapılması lazım. Bir insanın üniversite mezunu olması, hayat bilgisinin iyi olduğu anlamına gelmez. Büyükşehir olarak, öncelikli olarak okullara öncelik veriyoruz. Konuşulduğunda herkes depremde merdivenlere gidilmemesi gerektiğini bilir, ama panik halinde herkes merdivenlere koşuyor, 1999 depreminde bunu bizde yaptık.” dedi.