AKP’li Haldız ailesi Real AVM’nin 35 dönümlük arazisini satın almış ve hemen ardından İzmit Belediyesi’ne başvurarak kat ve emsal artışı istemişti.
Belediye pek çok gerekçeyle birlikte temelde bölge yollarının trafik yoğunluğunu kaldıramayacağını belirterek başvuruyu reddetti.
Haldızlar daha sonra Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne koştu ancak Büyükşehir’den de olumsuz yanıtla karşılaştı.
Aceleci davranmayan, sebat eden Haldızlar tam 1 yıl sonra Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ni ikna etmeyi başardı.
1 yıl önce kat ve emsal artış iznini trafik sıkıntısı dolayısıyla vermeyen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi AKP’li İmar Komisyonu üyeleri bugün kolları sıvadı ve söz konusu imar kıyağının meclisten geçmesi için yoğun bir çaba sarf etti.
ERDOĞAN İSTEDİ, ERTELENDİ
AKP’li meclis üyesi Zekeriya Özak günlerce basın toplantısı düzenledi, AKP’li Haldız ailesine yapılmak istenen kıyağı MİA’ya onay verilmesi gibi göstermek istedi.
Başarılı olamadı.
İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan ve AKP Kocaeli Milletvekili Mehmet Akif Yılmaz’ın da karşı çıkmasıyla konu büyüdü.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a kadar uzadı.
Kent kamuoyunda gündeme oturan Haldız kıyağı tartışmalar dolayısıyla ocak ayı meclisinde gündeme alınmadı, ertelendi.
Bir erteleme de Erdoğan’ın talebi üzerine geldi.
15 Şubat’ta gerçekleşen meclis toplantısında konu görüşülmedi.
Şimdi gözler Ankara’da…
Haldızlar son günlerde Ankara’da kulis yapmak, Erdoğan’ı etkilemek için çabalıyor.
Kocaeli’de de bir gündem yaratma çabası var.
Haldız ailesine ait olan gazeteler her gün MİA’nın ne kadar gerekli olduğunu yazıyor.
MUHALEFET SESİNİ YÜKSELTİYOR
Kent muhalefeti de boş durmuyor.
Projeye neden karşı çıktıklarını sürekli olarak dile getiren muhalefet kanadında sesini sürekli yükselten isim Orhan Tanış.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nde imar komisyonu üyesi olan CHP’li Orhan Tanış dün yeni bir açıklama yayınladı.
Tanış 12 madde ile Haldız kıyağına neden karşı çıktıklarını anlattı.
Orhan Tanış’ın açıklamasında şu ifadeler yer aldı;
“MİA SONUÇ:
1-Mevcut bir MİA planı vardır.
2- Tartışma MİA ya evet ya da hayır tartışması değildir.
3-Planlama bölgesinde uygulama bittiğinde ruhsatlar verilerek yapılaşma başlayacaktır.
4-Gündemdeki değişiklik büyük parsel sahiplerine tanınan ilave hakları içermektedir.
5-Büyükşehir Belediyesi İlçe Belediyesinin alması gereken kararları alıp yetki aşımı yapmaktadır.
6- Planlamanın eşitlik ve hakkaniyet ilkesi zedelenmekte, büyük parsel sahiplerine rant yaratılmaktadır.
7- Yakın zamanda el değiştiren bir parsele olağanüstü rant sağlanmaktadır.
8- Yapı yoğunluğu artırılırken ulaşıma etkileri ve çözüm önerileri sunulmamaktadır.
9- Planlama aşamasında hazırlanması gereken Trafik Etki Değerlendirme Raporu, yönetmeliklere aykırı bir şekilde parsel bazında talep edilmektedir.
10- Plan doğal sınırlarının dışına çıkmakta ve D-100 doğal eşiği aşılmaktadır.
11- MİA proje alanı içinde çözüme kavuşturulmamış karantina bölgeleri oluşmaktadır ( KSA-42 EVLER-SANAYİ MAH.)
12- MİA projesinin tarihi kent merkezine sosyo-ekonomik etkilerine çözüm önerileri sunulmamıştır”