Kocaeli’den bakanlığa tepki “Okullar önlem alınmadan açıldı”
Okul öncesi ve birinci sınıfların okullarına dönmesiyle aylar süren online eğitim sonrası yüz yüze eğitim de başlamış oldu. Veli-Der Kocaeli Şube Başkanı Göksal Yılmaz, mart ayından bu yana devam eden online eğitimin yüz yüze eğitimin yerini tutmadığını belirterek okulların hiçbir önlem alınmadan açıldığını savundu.

Yeterli önlemlerin alınmadda okulların açıldığını yaptığı açıklamada dile getiren Veli-Der Şube Başkanı Göksal Yılmaz, “Bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını, geçtiğimiz Mart ayından itibaren ülkemizde de etkisini göstermiştir. Salgının başlamasıyla birlikte yaşamın her alanı gibi eğitim de sekteye uğramıştır. 16 Mart’tan itibaren gerekli önlemler alınıncaya kadar okullar tatil edilmiş, ancak aradan 6 aya yakın bir süre geçmesine karşın hiçbir önlemin alınmadığı Veli-Der olarak tarafımızdan tespit edilmiştir. Bu konuda hiçbir somut önlem al(a)mayan Bakanlık, çareyi uzaktan eğitimde bulmuştur” dedi.
‘ONLİNE EĞİTİM HÜSRANLA SONUÇLANMIŞTIR’
Online eğitimle ilgili de çekincelerini dile getiren Yılmaz, “Altyapı eksiklikleri ve 6 milyon öğrencinin yeterli teknik donanımdan mahrum olması, eğitimde var olan eşitsizliğin daha da derinleşmesine yol açtığı gibi; uzaktan eğitim olanağına erişebilenlerde de verimli olmamıştır. Yani bu tecrübe göstermiştir ki uzaktan eğitim yüz yüze eğitimin alternatifi olamaz. Ancak destekleyici ve tamamlayıcı olarak uygulanabilir. Aslolan yüz yüze eğitimdir. Diğer taraftan pandeminin ne zaman sona ereceği konusunda herhangi bir öngörüde bulunulamadığından buna bağlı olarak çocuklarımızın eğitim hakkından mahrum kalması da kabul edilemez” dedi.
Yılmaz, “Anayasanın 56. Maddesi ‘Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.’ demektedir. Okul ortamı da yaşadığımız çevrenin bir parçası olması nedeniyle çocuklarımızın sağlıklı ve temiz bir okul ortamında eğitim almasını sağlamak, belirtilen Anayasa maddesi gereği Milli Eğitim Bakanlığı’nın anayasal görevidir. Bakanlık, öğrencilerin okula devamını velilerin tercihine bırakarak ve taahhütname imzalatarak bütün sorumluluğu velilere yüklemek yerine anayasanın kendisine yüklediği sorumluluğu yerine getirmelidir” dedi.
‘BAKANLIK YAKINMA YERİ DEĞİL’
Sözlerini sürdüren Veli Öğrenci Derneği (Veli-Der) Kocaeli Şube Başkanı Göksal Yılmaz, “Ayrıca belirtmek isteriz ki böyle bir taahhütnamenin yasal dayanağı yoktur ve veliler bu taahhütnameyi imzalamak zorunda değildir. Milli Eğitim Bakanlığı, ‘Öğretmenler bütçeye yük oluyor, eğitim yatırımlarına para ayıramıyoruz’ gibi bahaneler üretmeden sorunları çözmelidir. Zira Bakanlık yakınma yeri değil, sorunları çözme, yani icra makamıdır” ifadelerini kullandı.
‘ÖNCE SAĞLIK SONRA EĞİTİM’
Yılmaz son olarak “21 Eylülde, kademeli olarak yüz yüze eğitime geçileceğini açıklayan Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk’a, okullarda pandemi koşullarında, bilim kurullarının önerileri doğrultusunda, çocuklarımızın sağlıklı ve temiz bir okul ortamında eğitim alabilmeleri için Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) olarak; Milli Eğitim Müdürlükleri aracılığıyla taleplerimizi iletiyoruz. Ve diyoruz ki Sayın Bakan, hiçbir şey çocuklarımızın sağlığından daha önemli değildir; çocuklarımız için sağlıktan sonraki önceliğimiz eğitim hakkıdır. Çocuklarımızın temiz ve sağlıklı bir eğitim ortamında eğitim hakkını kullanabilmesi için, sizi, anayasal sorumluluğunuzu terine getirmeye davet ediyoruz” diye konuştu.