CHP Sayıştay raporunu değerlendirdi Kayda geçmeyen yerler tarikatlara gidiyor!
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, CHP meclis Başkanvekili Engin Taşdemir 2017 Sayıştay raporlarına göre Büyükşehir’in usulsüzlük yaptığını söyleyerek Büyükşehir’in kamuya ait yerleri cemaat ve tarikatlara verdiğini söyledi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kocaeli Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri Engin Taşdemir ve Orhan Tanış, İl Başkanı Cengiz Sarıbay ile birlikte İl Binası’nda 2017 yılı Sayıştay Denetim raporu, MİA projesi ve kentin imar konularına ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen toplantıya ayrıca Büyükşehir Başkan aday adayı Fahri Örengül ve İl Yöneticileri de katıldı. CHP grupbaşkan vekili Engin Taşdemir 2017 Sayıştay raporlarında büyükşehir2in cemaat ve tarikatlara verdiği yerlerin kayırlarının olmadığını söylerken, CHP meclis üyesi Orhan Tanış MİA projesi ve Katı Atık Yakma Tesisi ile ilgili açıklamalarda bulundu
KAYITLI TAŞINMAZLAR DURUMU YANSITMIYOR
Toplantıda ilk olarak Sayıştay raporu ile ilgili konuşan meclis başkanvekili Engin Taşdemir, “Bildiğiniz üzere belirli aralıklarla, büyükşehir yönetimiyle alakalı basın toplantıları düzenliyoruz. 2017 yılında birçok Büyükşehir ve ilçe belediyeleri ile ilgili Sayıştay raporları hazırlandı. Bununla ilgili KBB ile ilgili çeşitli olumsuzluklara rastlandı. 2017 Sayıştay raporunda belediye birçok konuda sınıfta kaldı. En borçlu belediye harcamalarda kanuna uygun davranmadı. Sayıştay raporlarına göre taşınmaz hesaplarının mevcut durumu yansıtmadığı açıktır. Kayıtlı taşınmaz durumu gerçeği yansıtmamaktadır. Büyükşehir Sayıştay denetçilerine bilgisayar yazılımları ile ilgili yaşanan sıkıntılardan kaynaklı olduğunu söyledi. Arazi ve arsalar, yer altı ve yerüstü düzenler, binalar hesabı ve kiraya verilen, duran binaların hesabının gerçeği yansıtmadığı Sayıştay raporlarında açıktır.
GELİŞİGÜZEL PİYASAYI ARAŞTIRMADAN İHALE YAPMIŞLAR
Kurumun mülkiyetinde bulunan eşyaların muhasebesinin tutulmadığı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi cemaat ve tarikatlara olmak üzere birçok şey tahsisi ediyor. Sayıştay bunların kayıtlarda hesabının tutulmadığını açıkça söylüyor. 50 adet taşınmazın çeşitli kamu kurumlarına tahsis edildiğini belirtip bunların kaydının tutulmadığın belirtiyor. Hizmet alım ihalelerinde yaklaşık maliyelerinin gerçek piyasa durumuna göre oluşturulmaması. Burada fiyatların piyasa fiyatlarını yansıtmadığı belirtilmiş. ‘Hoş geldin Bebek’ projesi, Turistik geziler, kitap fuarı ile ilgili organizasyon işi gibi 3-4 Milyonluk işler yapılan denetimler sonucunda piyasa fiyatlarının araştırılmadığını ve gelişi güzel ihaleler yapıldığını Sayıştay raporunda yazıyor.
BÜYÜKEŞHİR MEVZUATA AYKIRI HAREKET ETMİŞ
Pazarlık usulü ile ilgili hizmet alımlarında limiti aşan iş alımları yaşanmış. Parasal limiti yapılacak işlerin yapıldığı, artış sağlayan işlerin gösterilmediği, Sayıştay raporunda yazıyor. 15 Temmuz Şehitlerini anma ihalesinde usulsüz işlemi, Hacı Beştaş-i Veli anma için yapılan ihalede usulsüzlük Sayıştay raporlarında mevcut. Toplu Taşıma hizmetlerini mevduata aykırı olması var. Büyükşehir gerekli açıklamayı yapsa bile Sayıştay raporunda düzenlenmelerin yürürlükteki mevduata uygun olmadığı görülüyor. Mal alım işlemelerinde hükme uygun olmayan işler raporda gözüküyor. Ana sonuç olarak Kocaeli Büyükşehir Belediyesi gelişi güzel ve mevzuata uygun olmayan harcama yapmaktadır.
BU BELEDİYEYE OY VERMEYİN
Yapılan ihaleler şeffaf değildir, gerekli özen gösterilmemiş, yaklaşık maliyet yanlış hesaplanmış, taşınmazların birçoğu kayıtlarda yoktur. Yaklaşık 2 Milyar üzeri bir bütçesi olan belediyenin muhasebe kayıtları nasıl olur. Bunlar kayıtlarda yoksa bu taşınmazlara kim kullanıyor. Yapılan bu usulsüzlük ile kamu zarara uğratılmıştır. Karaosmanoğlu’nun vicdanı rahat mıdır? Artık bu yanlışlar Kocaeli halkı tarafında görülmeli ve bu belediye oy verilmemeli.
KAYDA GEÇMEYEN YERLER TARİKATLARA GİDİYOR
Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri yıllardır bu kararlarında devam ediyorlar. Plan bütçe veya imarda değişiklik yaparak kamuya ait yerleri çeşitli cemaat ve tarikatlara veriyorlar. Başiskele’de büyük bir araziyi imar değişikliği ile utanç duyulacak şekilde cemaatlere teslim ediyor. Bu rapor bizim değil Sayıştay’ın incelemelerinde ve bu tahsislerin kayıtları yok. Büyükşehir kendi demirbaşları ile ilgili birçok belgeyi kayda geçirmemiş. Aylık gelen imar planlarında muhalefet şerhlerini koyuyoruz. Devletin kurumu tarafında inceleyen Sayıştay bunu ortaya koymuş. “
KEYFİ İŞ YAPIYORLAR
Daha sonrasında söz alan Orhan Tanış MİA ve projesi ve Katı Atık Yakma Tesisi ile ilgili olarak, “ Finansal ve mali konularda keyfi bir yönetim anlayışını benimseyen Büyükşehir teknik konularda yönetmeliklerde de keyfi iş yapıyor. 10 ay önce kamuoyunun tartıştığı MİA projesi vardı. MİA projesi konusunda mevzuat olarak nazım imar plan yetkisi büyükşehirde. İmar yetkisi de ilçe belediyelerinde. Büyükşehir belediyesi ilçe belediyelerinden gelen imar planlarını nazım imar planlarını inceler onaylar veya düzeltir. Bunun süresi de 3 aylıktır ve sonuca bağlaması gerekir.
BİZE VATAN HAİNİ DEDİLER
İçişleri Bakanlığı’nın gönderdiği genelge bunu açıkça söylüyor. Temmuz 2017 tarihinde Büyükşehir’e nazım imar planına uygun olacak şekilde uygulama imar plan talimatı gönderiliyor. Bu gündeme girdiği anda ilave 1/5000 planı koyup beraber değerlendiriyor. Real arazisi özelinde tartışılan ilave emsal kararları, bazı bölgelerin MİA’ya ilavesi Ocak ve Şubat aylarında komisyona geri gönderildi. Ocak ve Şubat 2018 yıllarında tüm köşe yazılarında MİA’yı savunanlar emsale karşı çıkanlara vatan haini diyenler MİA neden uyutuldu diye bir şey dememektedirler.
İL DIŞINDAN ÇÖP GELECEK Mİ?
İlçeden gelen 1/1000 imar değişikliği büyükşehir tarafından 10 ay önce gelen planı onaylamayıp elinde tutmaktadır. Bu planın askıya çıkarılması gerekmekteydi. Yetkisini aşarak elinde tutan Büyükşehir suç işlemektedir. MİA ile ilgili plan değişiklikleri neden uygulanmıyor. Katı Atık Bertaraf tesisi ile ilgili alınan karara göre İzmit’in tepesinde orman alanında Büyükşehir meclisinden geçirdi. 26 Kasım2a kadar bu plan askıda . Yerin uygun olmadığını düşünen vatandaşlar büyükşehir çözüm masalarına dilekçe verebilirler. Cevabını alamadığımız 3 soru, bu tesis için anlaşma yapılacak şirkete bir çöp garantisi var mıdır?, bu tesise il dışında katı atık gelecek mi, çöpler bu ormanlık alanda düzenli depolanacak mı?