Kocaeli İYİ Parti İl Başkanı Şanbaz Yıldız, İYİ Parti İl Binasında basın mensuplarıyla bir araya gelerek basın açıklaması düzenledi. Düzenlediği açıklamada konuşan Yıldız şu sözleri kaydetti: “Dün Van Bahçesaray'da çığ felaketi meydana geldi. Bu felaket sonucu içlerinde askerlerimizin de olduğu birçok vatandaşımız hayatını kaybetti. Kocaeli’ye birkaç saat ara ile yangın düştü. Kartepe ve Çayırova da şehitlerimizin haberi ile yüreklerimiz yandı. Ne yazıktır ki dün yalnızca çığ felaketi ile yanmadı yüreklerimiz. Hakkâri Çukurca'da bir şehidimiz var, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki uçak kazasında üç vatandaşımız hayatını kaybetti. Uçak kazasına yardıma giden polis aracımız devrildi polislerimiz yaralandı, İstanbul Pendik Yayalar’daki metro inşaatında meydana gelen göçükte yaralılarımız var. Bir güne birçok acı sığdırdık dün, çok üzgünüz.
OLASI DEPREMDE BİNALARIN AYAKTA KALMASI MUCİZE OLUR
Deprem ülkemizin yadsınamayacak, göz ardı edilemeyecek gerçeği. Kocaeli halkı olarak bunu en iyi bilen bizleriz. Bu sebeple tüm Türkiye’de gerekli önlemlerin acilen alınmasını, uzmanlara kulak verilmesini ve yasalar düzenlemelerin yapılmasını beklemekteyiz. Bu kentte 29 adet ağır hasarlı 1.250 adet orta hasarlı bina mevcut ama binalar yasal süreleri içerisinde güçlendirilmesi yapılmadığı için kanunen ağır hasarlı olarak kabul edilmektedir. 2012 yılında çıkan kentsel dönüşüm yasasına 5.000 adet bina başvurmuş, bu binalardan 4.500 tanesi yıkılmış, 500 tanesi yıkılmamıştır. Olası depremde bu binaların sağlam kalması mucize olacaktır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yapı stokuna kayıtlı 291.000 yapı bulunmakta, bu yapıların 140.000 tanesinin depremden önce yapıldığı bilinmekte ve riskli oldukları öngörülmektedir. Ağır hasarlı binalardan bazılarının yana doğru yaklaşık 1 metre yatık olması ve hala bu binalarda insanlarımızın yaşıyor olması korkutucu bir tablodur. Bu binalar neden hala yıkılmamıştır. Kentimizin en riskli bölgelerinden biri olan İzmit Merkez daha riskli, zemin taşıma gücü daha düşük olduğundan; yüksek katlı binaların çokluğu ve bu binalardaki nüfus yoğunluğu sebebiyle daha çok dikkat edilmelidir. Tüm bunlara rağmen, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin hala bir deprem master planı bulunmamaktadır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin acilen ‘Deprem Master Planı’ hazırlaması zaruridir. Bu master planın hazırlanmasında TBMM’nin 99 depreminden sonra hazırlamış olduğu 10/66, 67, 68, 69, 70 Esas Numaralı Meclis Araştırması Komisyonu Raporunda belirtilen iyileştirme önerilerinin de göz önüne alınmasını gerekmektedir.
GEBZE’YE ÜVEY EVLAT MUAMELESİ YAPILIYOR
Kocaeli AFAD verilerinde İzmit’te 66, Gebze’de 38 toplanma alanı bulunmaktadır. Gebze ve İzmit’in nüfus oranları göz önüne alındığında bu durumun neden bu şekilde olduğu kafaları karıştırmaktadır. Gebze’nin nüfusu daha fazla iken neden daha az toplanma alanı vardır. Çadır/Konteyner sayısında İzmit’te 11.600 adet çadır varken, Gebze’de 2.410 adet çadır mevcuttur. Gebze’de yaşayan vatandaşlarımız ile İzmit’te yaşayan vatandaşlarımız arasındaki fark nedir? Gebze’ye neden üvey evlat muamelesi yapılmaktadır?
SANTRAL YOKUŞUNA ARTIK ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ
Eğimi normalden çok fazla olan santral yokuşundaki çift taraflı trafik akışında; yukarı istikametten aşağıya inen ağır tonajlı araçların yasak olmasına rağmen bu yolu kullanmalarının önüne geçilememiştir. Neredeyse bu yolda her ay bir trafik kazası meydana gelmekte ve ölümler gerçekleşmektedir. Bu yolu ağır tonajlı araçların kullanmaması için çeşitli önlemler alınmış, zaman zaman yukarı kısma trafik işaret levhaları konulmuş, fakat yine de problem çözüme kavuşmamıştır. Bu yolda daha fazla kazanın ve can kayıplarının yaşanmaması için artık çözüm üretilmeli ve ulaşım master planına farklı bir proje eklenerek yaşanan sıkıntının önüne geçilmelidir.”
TRAFİK AKIŞI RAHATLATILMALI
Kent içinde özellikle akşam saatlerinde yaşanan trafik problemi hepimizin mağlumudur. Gelişen şehrimizde nüfus artışını göz önünde bulundurursak trafik probleminin daha da artacağı gözlemlenmektedir. Ana arterlerin yakınlarında bulunan geniş sokaklarda park yapılması önlenerek trafik akışının rahatlatılması planlanmalıdır. Özellikle akşam saatlerinde İzmit çarşıda çıkış için sadece üç nokta olmasından dolayı ve bu yolların bağlantı yolları ile kesişmesinden dolayı trafik sıkışıklıkları meydana gelmektedir. Kentimizin bu problemlerin üstünden gelmesi için alternatif güzergahlar belirlenmeli trafik akışının rahatlanması sağlanmalıdır. Bu konu ile ilgili ulaşım master planı tekrar gözden geçirilerek yenilenmeli, bu gözden geçirme işlemi esnasında kentimizdeki siyasi partiler ve STK’larında görüşlerine başvurulmalıdır. Başiskele’de ulaşım ilçenin en önemli sorunlarından birisidir. Başiskele’den diğer ilçeler ve ilçedeki mahalleler arasında ulaşımda ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından bazı mahallelere araç verilmemesi birtakım aksaklıklara neden olmaktadır. Bu nedenle Başiskele’de Taşıyıcılar Kooperatifleri vasıtasıyla sağlanan ulaşım hizmetlerinde vatandaşların karşı karşıya kaldığı bazı problemler de çözüm beklemektedir.