İçerisinde öyle bir şey bulundu ki! Yemeklerimize tuz değil plastik katıyoruz

Türkiye’de satılan 16 farklı marka tuzun örnekleri incelendi ve içeriğinde mikroplastik (5 mm’den küçük plastik parçacığı) bulundu. Bu demek oluyor ki yemeklerimizi bir yandan lezzetlendirirken bir yandan da kendimizi zehirliyoruz.

İçerisinde öyle bir şey bulundu ki! Yemeklerimize tuz değil plastik katıyoruz

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü’nden Dr. Sedat Gündoğdu tarafından Mart 2018’de Food Additives and Contaminants’ta yayımlanan araştırmaya göre, Türkiye’de satılan 16 farklı markanın sofra tuzu örnekleri incelendi. Örneklerin tamamında mikroplastik (5 mm’den küçük plastik parçacığı) bulundu. Türkiye’de satılan sofra tuzlarındaki mikroplastik kirliliğinin boyutunu ortaya koyan bu çalışma hem vücudumuzun ihtiyacını almak hem de yemeklerimizi daha lezzetli hale getirmek için kullandığımız tuz ile birlikte plastik parçacıkları yediğimizi gösterdi.

EN FAZLA KAYA TUZUNDA VAR

Raporda, Türkiye’nin başlıca tuz üretim merkezlerinde üretilen ve Şubat ve Mart 2017 tarihleri arasında piyasadan satın alınıp incelenen 16 sofra tuzunun çeşitleri ve üretim yerleri hakkındaki bilgiler şöyle: 5 deniz tuzu, 6 göl tuzu ve 5 kaya tuzu olmak üzere toplam 16 sofra tuzu incelendi. İncelemeler sonucunda en yüksek mikroplastik partikül sayısına deniz tuzunda rastlandı. Rapor sonuçlarına göre, mikroplastik partikül sayısı deniz tuzunda 16-84/kg, göl tuzunda 8-102/kg ve kaya tuzunda 16-84/kg olarak tespit edildi.

AVRUPA’DA 8 GR TÜRKİYE’DE 14 GR TÜKETİLİYOR

Raporda, Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlıklı bir yetişkin için günlük tuz kullanım miktarını 5 gram olarak önerdiği belirtiliyor. Ancak bu miktar, Avrupa’da 8-11 gram ve dünya genelinde 10 gram. Türkiye’deyse 14,8 ile 18,01 gram arasında olduğu açıklanıyor. Bu verilere dayanarak, Türkiye’de bir yetişkin bir yılda sadece deniz tuzu tüketiyorsa 248,5–302,4 adet, göl tuzu tüketiyorsa 202,5– 246,5 adet ve kaya tuzu tüketiyorsa 63,7–77,5 adet mikroplastik parçacığı yutmuş oluyor.

PEKİ NEDİR BU MİKROPLASTİK?

Mikroplastikler, çevrede bulunan küçük plastik parçalarıdır. Çapı 5 mm’den küçük plastik parçacıkları olarak tanımlanırlar. 5 mm’den küçük olan mikroplastikler lavabo deliklerinden kolayca geçecek kadar küçüktürler. Mikroplastikler çok küçük oldukları için zararsız görünebilirler ancak bazı ürünleri tek bir defa kullandığımızda bile 100,000 mikroplastik lavabodan geçerek, denizlere ve besin zincirine etki ediyor.

ZARARLARINA GELİRSEK…

Bu madde bağışıklık sistemi, sini sistemi, hormonal ve üreme sisteminin bozulmasına yol açar. Bu plastikler yağ hücrelerinin oluşmasına ve genişlemesine, obeziteye, sperm sayısının azalmasına, prostat tümörlerinin oluşmasına, göğüs dokusunun büyümesine, astıma, nörolojik hastalıklara ve diğer kanserlere yol açabilmektedirler. Uzmanlar bu konuda tüketicileri dikkatli olmaya, yetkilileri ise önlem almaya çağırıyor.