CHP’de neler oluyor?

Yerel seçimlere yaklaşık 1 yıl kaldı. CHP’de sular her geçen gün ısınıyor. Yıldırım’ın ekibi içerisinde muhalif bir kanat oluştu, olağanüstü ilçe kongresi için imza topluyor. CHP’de neler oluyor, kulis bilgilerini derledik

CHP’de neler oluyor?

Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) kentimiz için “alınabilir” görülen belediyeler arasında başı çeken yer İzmit.

Hal böyle olunca merkez ilçe olması nedeniyle de hesaplar İzmit üzerinden yapılıyor.

CHP’de İzmit sevdası öyle bir duruma geldi ki parti içerisindeki birlik bozuldu.

Tek ekip olarak yola çıkan ve Yalçın Kuşkan döneminden bu yana CHP’de örgütlerinde şekillenmesinde büyük rol sahibi olan ekip dağıldı.

9 Aralık’ta gerçekleştirilen 4. olağan İzmit ilçe kongresinde bu ayrılık tam anlamıyla gün yüzüne çıktı.

Parti içerisinde büyük bir bölüm tepkisini dile getirdi ve ilçe başkanı Mehmet Ümit Küçükkaya 73 boş oy aldı.

Boş oy atanların tamamı o güne kadar Küçükkaya ile birlikte hareket eden ekibe aitti.

Ekibin yola çıkış hikayesi Selman Yıldırım’ın ilçe başkanlığı döneminde başladı.

Yıldırım etrafında toplanan ekibin önceliği Selman Yıldırım’ın belediye başkan adayı olması idi.

Ancak zaman içerisinde milletvekilliği sevdası olan kimi isimlerin de talepleri gündeme geldi.

Bu durum ekip içerisindeki dengeleri değiştirdi.

Selman Yıldırım’ın ardından göreve gelen Mehmet Ümit Küçükkaya’nın yönetim şeklini beğenmeyen ekip arkadaşları kapalı kapılar arkasında tepkilerini dile getirmeye başladı.

Ancak her şeye rağmen Yıldırım Küçükkaya’dan vazgeçmedi.

Son ilçe kongresinde yine Küçükkaya’yı destekledi.

Küçükkaya’nın oluşturduğu il delege listesi ise Selman Yıldırım için hayal kırıklığı oldu.

Kırgınlığını açıkça ifade eden Yıldırım tam anlamıyla yollarını ayırmasa da Küçükkaya ile arasına mesafe koydu.

Kongre sonrasında taraflar belirginleşmeye başladı.

Küçükkaya’nın etrafında yer alan isimler bir bir dağıldı, arkasında sadece Alpaslan Seymen kaldı.

Muhaliflerin parti içerisinde pek bir etkisi yok.

Ancak Küçükkaya’nın eski ekibi yeni bir muhalif kanat oluşturdu.

Son günlerde olağanüstü kongre için “imza toplama” konusu gündeme geldi.

Yeni muhalif ekip içerisinde yer alan meclis üyesi Ercan Umutlu geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaptı ve imza toplamaya başladıklarını, kısa süre içerisinde bu imzaları noter tasdikiyle birlikte partiye sunacaklarını söyledi.

Umutlu, “Adayımız Engin Özcan olacak” dedi.

Umutlu’nun bu çıkışı CHP içerisinde kapalı kapılar ardında uzun süredir devam eden büyük bir tartışmayı da gün yüzüne çıkardı.

Şimdi herkes elinde kağıt kalem hesap yapıyor.

Olağanüstü kongrenin toplanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Küçükkaya ve beraberindekiler 2019 seçimlerinin öne çekilmesi ve 2018 Kasım’ında yapılması gündemde iken olağanüstü kongre talebinde bulunulmasını “ihanet” olarak nitelendiriyor.

Ancak yeni muhalefet bu söylemleri pek önemsemiyor.

Selman Yıldırım ise bu süreçte son bir haftaya kadar izleyici rolündeydi.

Süreci yakından takip eden ancak ne yeni muhaliflere “dur” ne de “devam” diyen Yıldırım sonunda önemli bir ayrım noktasına geldi.

Kongre sürecindeki kırgınlıklarını unutmayan Selman Yıldırım ekibinin büyük bir bölümünün “yeni muhalif” kanatta yer alması üzerine nasıl bir adım atacak merakla bekleniyor.

“İhanet” söylemlerine katılmayan Yıldırım kendi ekibi arasındaki çekişmeden zarar almadan çıkabilmek için tarafların tamamen belirginleşmesini bekliyor.

*

Öte yandan CHP içerisinde söz sahibi olan ekip içerisindeki bu çekişmeler İzmit konusunda pek çok kesimin iştihanı kabartıyor.

İzmit için adı geçen adaylar arasında her gün yazılı olmayan bir anket kulislerde konuşuluyor.

Ekibi dağılana kadar listenin başında açık ara farkla oturan Selman Yıldırım’ın adı son günlerde gerilemiş durumda.

Parti kulislerinde son günlerde milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet’in ismi İzmit için öne çıkıyor.

Hürriyet’i, Biz İzmit’iz grubunun kurucularından Hüseyin Erol izliyor.

Tartışmalar nedeniyle kendini geri plana çeken Selman Yıldırım’ın ismi her geçen gün zayıflıyor.

Fatma Hürriyet Kaplan’ın ise Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı istediğini yakın çevresiyle paylaştığı, kolay ve alınabilir görülen bir belediye için aday olmak yerine mücadeleyi tercih ettiği konuşuluyor.

Hüseyin Erol ise şimdilik sadece kent sorunlarıyla ilgileniyor, adaylık için herhangi bir ekip kurmuş ve çalışma başlatmış değil.

*

Aslında denklem çok basit.

Parti içerisinde sürekli ön planda ve sahada olan, genel merkezle ilişkilerini iyi tutan ve parti içerisinde birlik ve beraberliği sağlayabilecek isim aday gösterilecek.

Daha sonra bütün partinin o isim etrafında kenetlenmesi beklenecek.

Selman Yıldırım için şimdilik ön planda olma ve birlik beraberlik sağlama kısmı biraz uzak…

Yıldırım bu duruma bir an önce müdahale etmeli ve yeniden ipleri eline almalı…