Verem tedavi edilebilir mi?

Verem Eğitim ve Farkındalık Haftası dolayısıyla Seka Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz hekimi Uz.Dr.Serpil Şahin Tüberküloz (Verem ) hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi.

Verem tedavi edilebilir mi?

Seka Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz hekimi Uz.Dr.Serpil Şahin, 06-12 Ocak Verem Eğitim ve Farkındalık Haftası dolayısıyla verem hakkında hayati bilgiler paylaştı. Veremin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten Şahin, beslenme ve ilaç tedavisi tedavinin temel prensiplerinden olduğunu vurguladı.

“AYLAR BOYUNCA ANLAŞILMAYABİLİR”

Seka Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz hekimi Uz.Dr.Serpil Şahin, verem hakkında konuştu. Verem, Hala Dünya’da En Çok Ölüme Sebep Olan Hastalıklardan olduğunu belirten Şahin devamında şu ifadeleri kullandı; Tüberküloz; halk arasında bilinen adıyla verem, hala Dünya’da en çok ölüme sebep olan hastalıklardan biridir. Solunum yoluyla yani hasta olan kişi konuştuğunda, öksürdüğünde ve hapşırdığında ortama yayılan tüberküloz mikrobu ile bulaşmaktadır. Toplumda çoğu insan bu mikroba maruz kalmakta ancak hepsinde hastalık oluşmamaktadır. Bu bakteri kişinin zayıf anını kollamakta, vücut direnci düştüğünde hastalık oluşturmaktadır. Aylar boyunca anlaşılmayabilir... Uzun süren öksürük, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi, ateş, öksürmekle ağızdan kan gelmesi, çok ilerlemiş hastalarda nefes darlığı hastalığın en önemli semptomlarındandır.

SAĞLIKLI BESLENME VE İLAÇ TEDAVİSİ

Hastalığın tanısında; hastanın hikayesi çok önemli olmakla birlikte, çekilen akciğer grafisi ve kan tetkiklerinin yanında balgamda mikrobun görülmesi hastalık için tanı koydurucudur. Sonrasında ise sağlıkla beslenme ve ilaç tedavisi tedavinin temel prensiplerindendir. Verem, bulaşıcı ama tedavi edilebilir bir hastalıktır.