Mecliste yerli oto kavgası!
CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan yerli otomobil konusundaki usulsüzlüklerin peşini bırakmıyor. Tarhan 47 milyon Euro ödeme yapılan yerli otomobilin hesabını sorarken Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Tarhan’ı konuyu kişisel mesele haline getirmekle suçluyor…

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) dün gerçekleştirilen genel kuruluna Kocaeli milletvekilleri damga vurdu. “Yerli otomobil üretme konusunda ortaya çıkan mali ve bürokratik sorunların belirlenmesi ve bu sorunların çözümü olabilecek tedbirlerin tespit edilmesi” amacıyla meclis araştırma önergesi veren CHP Grubu adına konuşma yapan Kocaeli milletvekili Tahsin Tarhan ile yerli otomobil projesinde imzası olan isimlerden eski Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, bugünün Başbakan Yardımcısı Fikri Işık tartıştı.
Fikri Işık, Tahsin Tarhan’ın yerli otomobil konusunu şahsi mesele haline getirdiğini söyledi.
O FİRMA İFLAS ETMİŞ
Mecliste ilk konuşan Tahsin Tarhan oldu. Tarhan konuşmasında şu ifadeleri kullandı; “Değerli milletvekilleri, yedi yıldır yerli otomobili konuşuyoruz. Türkiye mühendisiyle, teknolojisiyle, bilgi birikimiyle, pazar fırsatıyla yerli otomobili üretebilir. Biz yerli ve millî otomobile karşı değiliz ancak yapılan yanlışları da eleştirerek hesabını sorarız. Saab İsveç firması, güçlü bir firma. Biz kimle anlaşma yapmışız? İflas etmiş, batmış Çinli NEVS firmasıyla. ‘1947 yılında imal edilmiş Saab'ın 9,3 platformu satın aldık’ Her seçim döneminde ‘yerli ve millî otomobil’ deyip gündeme getirdik.
ADRESLERİ BİLE YOK
Dönemin Bakanı: ‘Türkiye'de her yerde dayanıklı olduğu için Saab'la anlaştık, Saab'ı seçtik’ diyor. Ancak Saab'ın basın sözcüsü: ‘Otomobil projesi konusunda Türkiye'yle herhangi bir çalışmamız veya anlaşmamız olmadığını’ söylüyor. ‘Türk Bakan bizim ismimizi kullanmasın’ diyor. Ayrıca, NEVS firmasının da Saab markasıyla herhangi bir bağlantısının bulunmadığını dile getiriyor. NEVS firmasının, sevgili arkadaşlar, adresinin dahi nerede olduğunu bilmiyoruz, fabrikaları yok, sadece internet siteleri var. Otomobille ilgili basın açıklaması yapan adam kim biliyor musunuz? Basın danışmanı değil, mühendis değil, proje sorumlusu değil, Çinli şirketin muhasebecisi.
BABAYİĞİTLER NE OLACAK?
Sevgili arkadaşlar -anlaşma burada- Gebze Ziraat Bankasından 47 milyon Euro bu firmanın hesabına gönderilmiş. 47 milyon Euro ne demek biliyor musunuz? 200 milyon Türk lirası. Bununla 4 tane fabrika kurulur, bin kişiye istihdam sağlanır. En az 100 tane okul yapılır. Şimdi, bunun savunması yok. Bu firma battı, paralar battı. Şimdi, ne arıyoruz? 5 babayiğit. Bu babayiğitlerle yapılan sözleşmenin içeriğini bilmiyoruz. Hangi şartlar üzerinde anlaşıldı, sözleşmenin içeriğinde neler var, ortaklık hisseleri nelerdir, devlet bu işin neresinde yer alacak, bu projede başarısız olursa 5 babayiğide bir yaptırım uygulanacak mı bilmiyoruz. 9-3 Saab platformu ne olacak? 47 milyon Euro’yu bu 5 babayiğit devlete ödeyecek mi?
BATMIŞ PROJELER…
Sevgili milletvekilleri, otomobil üretmek istiyorsanız batmış projelere, yandaşlarınıza, aracı şirketlere milyonlarca Euro ödemeye gerek yok. Bizi dinleyip Türk mühendislerine ve Türk otomobil sektörüne fırsat vermelisiniz. Gelin, yerli oto yapacaksak bunun adına ‘millî otomobil’ de demeyelim, ‘millî marka’ diyelim. Ülkemizde yerli oto yapılıyor. Amerika'da Karsan yarışmaya katıldı, birinci oldu; devlet yok arkasında, Hükûmet yok arkasında. Şimdi, tekrar yarışmaya katılmış. Sizin derdiniz millî otomobil yapmak değil, inşaatlarda yaptığınız gibi şirketleri bir araya getirip, tehdit edip, seçimlerde onlardan faydalanmak, başka bir derdiniz yok sizin.”
ŞAHSİ MESELE YAPMIŞ
Tahsin Tarhan’ın konuşması sonrasında Başbakan Yardımcısı Fikri Işık söz aldı. Işık konuşmasında şu ifadeleri kullandı; Değerli arkadaşlar, bu konuşmayı yapmayı arzu etmezdim. Doğrusu Sayın Başkanın genel değerlendirmesine de katılmıyorum. Partinin içinden çıkmış bir Hükûmet olduğu için parti, Hükûmet icraatlarını savunur, gerektiği zaman değerlendirir, gerektiği zaman da eleştirir; bu, tabii bir haktır. Yalnız şunu özellikle ifade etmem lazım: Değerli arkadaşlarım, ben bu konuya aslında cevap vermeyi düşünmüyordum. Bir milletvekili arkadaşımız bu konuyu bir şahsi mesele yapmıştı ve ben de ciddiye alıp cevap vermiyordum ama bugün özellikle Cumhuriyet Halk Partisi adına bir grup önergesine dönüşünce cevap verme ihtiyacı oldu.
FİRMA BATIK DEĞİL
Ya, arkadaşlar, Cumhuriyet Halk Partili milletvekili arkadaşlardan şunu rica ediyorum: Ya, bir konuda meclis araştırması önergesi verirken bu konu çalışılmaz mı? Bari bazı en temel gerçekler doğruca ortaya konmaz mı? Diyor ki: ‘İflas etmiş bir Çinli firma: NEVS’ Değerli arkadaşlar, bu doğru değil, bu tamamen yanlış. Nedir? SAAB firması iflas etmiş. SAAB firması iflas ediyor. SAAB firması iflas edince firmanın uçak bölümüyle otomobil bölümü ayrılıyor ve otomobil bölümü NEVS olarak yeni bir yapılanmaya gidiyor ve bu NEVS firması satılıyor ve bunu satın alan da bir Çinli. Yani iflas eden NEVS değil, NEVS şu anda değerli arkadaşlar, Çin'de bu SAAB 9-3'ün fabrikasını kuruyor ve önümüzdeki yılın başında elektrikli otomobili üretecek. Ya, biz neyle uğraşıyoruz? Değerli arkadaşlarım, biz neyle uğraşıyoruz? Ülke kendi elektrikli otomobilini bari üretsin diye uğraşıyoruz, Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına konuşan arkadaşımız daha, hangi firma nedir, kim iflas etmiştir, kim şu anda ayaktadır, NEVS firması kimindir, NEVS firması acaba şu anda ne yapıyor…
İTİBARSIZLAŞTIRMA SÜRECİ
Değerli arkadaşlarım, yani bu kadar hazırlıksız, bu kadar gerçeklerden kopuk, bu kadar… Yani bu işleri çalışmadan bu kürsüye gelinir mi ya? Bu, milletin kürsüsü. Burada siz, en azından, doğruyu söylemek zorundasınız. Bakınız, değerli arkadaşlarım, şu anda NEVS firması Çin'de elektrikli otomobil fabrikasını kuruyor, önümüzdeki yılın başında da üretime geçecek. Biz, bu Çinli firmayla iş birliği yapalım, onlar Çin'de üretim yaparken biz de Türkiye'de üretim yapalım ve dünyaya iş birliğimizi de geliştirerek birlikte elektrikli otomobil satalım gayretindeyken, maalesef, değerli arkadaşlarım, bırakın bu çalışmaların desteklenmesini, bu çalışmaların engellenmesi için bir itibarsızlaştırma süreci maalesef baştan beri takip edildi. Biz, bu itibarsızlaştırma sürecini biliyoruz, bunlara biz daha önceden de şahit olduk.
CHP HER ŞEYİ BATIRMIŞ(!)
Bakınız, ciddi bir iş yapıyoruz. 40 milyon avro bir otomobilin 4 tane farklı tipinin fikrî mülkiyet haklarını almak için çok ama çok uygun bir rakamdır. Bunu otomobille uğraşan kime sorarsanız size sadece ve sadece ‘Helal olsun, bu işi nasıl yaptınız?’ diye sorarlar. Artı, bakınız, şu anda bu firma 9-3'te Çin'de otomobil üretimine geçerken biz niye bugün yapamadığımızı sorgulamak yerine acaba niye böyle bir itibarsızlaşmaya gidiyoruz, onu anlayabilmiş değilim. Ama ben Cumhuriyet Halk Partisi’nin biraz tarihten ders çıkarması gerektiğini düşünüyorum. Ya, Vecihi Hürkuş'u açlığa mahkûm ettiniz, Nuri Demirağ'ı batırdınız, Devrim otomobilini sabote ettiniz; şimdi geldiniz, yerli otomobili itibarsızlaştırmak için elinizden geleni yapıyorsunuz.
47 MİLYON EURO’YU SORDU
Bir de, Genel Başkanınız çıkıyor, yerli ve millîlikten bahsediyor. Cumhuriyet Halk Partisi yerli ve millî politikalara dönene kadar, inanın, bu millet Cumhuriyet Halk Partisi’ne ne güvenir ne destek verir.” Başbakan Yardımcısı Fikri Işık’ın konuşması sonrasında taraflar karşılıklı olarak tartıştı. Tahsin Tarhan 47 milyon Euro’luk ödemenin hesabını sorarken, Işık 40 milyon Euro’ya anlaştıklarını, diğer kısmın masraflar olduğunu ifade etti.
O tartışmalar meclis tutanaklarına şöyle yansıdı;
ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Sayın Başkan…
BAŞKAN - Sayın Özel, buyurun.
ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Sayın Başkan, öncelikle şunu ifade edeyim: Sayın Bakan da bir değerlendirme yaptı, grup adına o değerlendirmeyi yapalım. Buradaki Hükûmet Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetidir, parti hükûmeti değildir; burası da bir parti devleti değildir. Sizin yaptığınız uyarıyı son derece yerinde buluyoruz ve bunun takipçisi olacağımızı Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak ifade ediyoruz.
Sayın Bakan bir konuşma yaptı, sizin de hoşgörünüzle -ki onu da destekliyoruz- dört dakikayı geçen, dört buçuk dakikalık konuşmasında hem milletvekilimizin şahsına, kendisini "Bir konuyu şahsi meselesi yapma, ciddiye alınacak biri olmama…"; Cumhuriyet Halk Partisi Grubunu da "Bir grup önerisi verirken bu konuda hakkında çalışılmaz mı? Hazırlıksız, gerçeklerden kopuk ve millî bir meseleyi engelleme…" Hem Sayın Tarhan'ın şahsına cevap hakkı var hem grubumuzun. Sayın Tarhan hem şahsı adına cevap verecek hem grup adına, süreyi takdirinize bırakıyorum efendim.
BAŞKAN - Sayın Tarhan, buyurun efendim.
TAHSİN TARHAN (Kocaeli) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; o firma ayaktaymış, öbür firma batmış; bu bizi ilgilendirmiyor.
BAŞBAKAN YARDIMCISI FİKRİ IŞIK (Kocaeli) - Yahu, niye doğruyu söylemiyorsun?
TAHSİN TARHAN (Devamla) - Biz sadece bu parayı bu hurdaya niçin verdiniz, bunu soruyoruz. Bugüne kadar sorduğum sorulara neden cevap vermedin? Sayın Bakanım, Cumhuriyet Halk Partisini de en son eleştirecek kişi sizsiniz. (CHP sıralarından alkışlar, AK PARTİ sıralarından gürültüler) Siz öyle bir tarih yazdınız ki Millî Savunma Bakanlığı döneminizde uyudunuz, bu ülkede terör örgütü darbe yapmaya kalktı; siz tarihe böyle geçtiniz. (CHP sıralarından alkışlar) Onun için, sizin, Cumhuriyet Halk Partisini eleştirme hakkınız yok.
SALİH ÇETİNKAYA (Kırşehir) - HÜRKUŞ'u söyle. HÜRKUŞ'a cevap ver, HÜRKUŞ'a.
TAHSİN TARHAN (Devamla) - Biz, burada, o firma batmış, bu firma batmış…
SALİH ÇETİNKAYA (Kırşehir) - Niye yerli otomobil yapamadık şimdiye kadar?
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, lütfen…
TAHSİN TARHAN (Devamla) - Çıkıp diyorsunuz ki: "Çinli firma elektrikli araba üretiyor." Git o zaman Çinli firmayla ortaklık yap sen ya, yazık değil mi bu Türk otomobil firmalarına, yazık değil mi otomobil sanayisine?
CAHİT ÖZKAN (Denizli) - Ya, isteseniz de istemeseniz de yapacağız arabayı, yapacağız.
TAHSİN TARHAN (Devamla) - Yok mu Avrupa'da başka Çinlilerle ortaklık? Açık açık o zaman söyle: "Bu millî marka değil, biz Çinlilerle ortaklık kurduk."
SALİH ÇETİNKAYA (Kırşehir) - Hayır, niye istemiyorsunuz, yerli arabayı niye istemiyorsunuz?
TAHSİN TARHAN (Devamla) - Bunun adı yerli, millî marka değil ki. Onun için, konuyu başka yere saptırmayın, sorularımıza cevap verin. Şu araç -arkadaşlar, gidin, görün, TÜBİTAK'ta- kaportacı Orhan Usta dahi yapar bunu. (CHP sıralarından alkışlar) Boyamışlar, altına da bir tane akü takmışlar. Beş yıldır bu ülkeyi oyalıyorlar ve sonra da "Olmadı." diyorlar; ee, 5 tane babayiğit bir araya gelsin; geçin bunları, gerçeklere bakın. Onun için, bu, Gebze'den…
CAHİT ÖZKAN (Denizli) - Sen inanıyor musun buna?
TAHSİN TARHAN (Devamla) - Gebze de tesadüf değil.
Ziraat Bankasından çıkan 47 milyonun hesabını vereceksiniz ve hangi firmaya gittiğini… Bu firmanın adresine dahi gittim, kapalı, yok, sadece internet sitesi var yahu, anlaşma yaptıkları yerin sadece internet sitesi var. (CHP sıralarından alkışlar)
Onun için bizim sorularımıza cevap verin, konuyu başka yere saptırmayın.
BAŞKAN - Sayın Işık…
BAŞBAKAN YARDIMCISI FİKRİ IŞIK (Kocaeli) - Sayın Başkan, bir dakikalık bir söz…
BAŞKAN - Yerinizden buyurun.
BAŞBAKAN YARDIMCISI FİKRİ IŞIK (Kocaeli) - Sayın Başkan, polemik sürdürme arzusunda değilim ama sanki gizli bir belge açıklıyormuş gibi TÜBİTAK'ın 40 milyon avroyu banka hesabından havalesini yaptığı…
TAHSİN TARHAN (Kocaeli) - Sayın Başkan, 47, neden "40" diyorsunuz?
BAŞBAKAN YARDIMCISI FİKRİ IŞIK (Kocaeli) - 40 milyon artı bu yapılan iş birliğinin daha sonra getirdiği masraflar var, bu kadar.
TAHSİN TARHAN (Kocaeli) - 47.
BAŞBAKAN YARDIMCISI FİKRİ IŞIK (Kocaeli) - Yani bu kadar açık bir şeyi bir yolsuzlukmuş gibi sunmanın ne izanla açıklaması olur ne de başka bir şeyle.
ALİ ŞEKER (İstanbul) - Araba nerede, araba? Arabayı kim yürüttü?
BAŞBAKAN YARDIMCISI FİKRİ IŞIK (Kocaeli) - Arkadaşlar, bakınız, bu bir iş birliğidir. Siz eğer bir platformunuz olmazsa bir araç geliştiremezsiniz.
TAHSİN TARHAN (Kocaeli) - 10 milyon dolara yapalım biz.
BAŞBAKAN YARDIMCISI FİKRİ IŞIK (Kocaeli) - Başkasının platformunda araç geliştirme imkânı yoktur.
TAHSİN TARHAN (Kocaeli) - Biz yapıp veririz.
ALİ ŞEKER (İstanbul) - Arabanın motoru yok, nasıl yürüttüler bunu?
BAŞBAKAN YARDIMCISI FİKRİ IŞIK (Kocaeli) - Ya, bunu, otomobili bilen herkes çok iyi bilir ki bir platforma sahip değilseniz bu aracı geliştirme şansınız olmaz.
ALİ ŞEKER (İstanbul) - Motor meslek lisesini bile kapattınız, bırakın yeni üniversite açmayı.
BAŞBAKAN YARDIMCISI FİKRİ IŞIK (Kocaeli) - Bu kadar basit bir konuyu bile bilemeyen insanların bu konuyu polemik yapması, doğrusu, çok anlaşılabilir değil.
Bu konu, kesinlikle Türkiye'nin çıkarına ve gerçekten Türkiye için çok avantajlı bir iş birliğidir….
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞBAKAN YARDIMCISI FİKRİ IŞIK (Kocaeli) - …çok avantajlı bir fikrî mülkiyet hakkı satın almadır.
Sözlerim bu kadar Sayın Başkanım.