İzmit Körfezi’nin su kalitesi izleniyor
Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) tarafından yürütülen proje kapsamında, İzmit Körfezi'ne akan 12 deredeki su kalitesi her ay düzenli olarak takip ediliyor

Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezi’nin su kalitesini artırmak ve ekosistemini eski günlerine döndürmek için kapsamlı çalışmalar yürütmeye devam ediyor. “İzmit Körfezi Su Kalitesinin İzlenmesi Projesi” kapsamında Körfez’e akan 12 dere üzerindeki su kalitesi düzenli olarak izleniyor.
Detaylı su analizleri yapılıyor
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezi’nin su kalitesini izlemek ve kirliliği önlemek amacıyla TÜBİTAK-MAM ile koordineli çalışıyor. Bu kapsamda İzmit Körfezi’ne dökülen Kumla, Ağa, Ambarlı, Saz, Ova, Narca, Kiraz, Halı, Hisar, İhsaniye, Kaytaz ve Karakoç derelerinden alınan su numuneleri, TÜBİTAK MAM laboratuvarlarında titizlikle inceleniyor. Numunelerden debi, sıcaklık, pH, çözünmüş oksijen ve iletkenlik gibi kimyasal/fizikokimyasal parametreler sahada ölçülürken, laboratuvarda organik kirlilikler ve besin elementi analizleri yapılarak su kalitesine dair güncel veriler elde ediliyor. Böylece Körfez’deki su kalitesi anlık olarak takip edilerek gerekli önlemler alınabiliyor.

Deniz suyu dört mevsim takip ediliyor
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezi’ni ileri biyolojik arıtma tesisleriyle donatarak temiz bir deniz ekosistemi oluşturmayı hedefliyor. 2007 yılından bu yana TÜBİTAK MAM ile yürütülen “İzmit Körfezi Su Kalitesinin ve Karasal Girdilerin İzlenmesi ve Kirliliğin Önlenmesine Yönelik Önerilerin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında, Körfez’de bulunan altı farklı deniz istasyonundan dört mevsim boyunca örnekler alınıyor.
Körfez’e akan 12 dere izleniyor
Ayrıca İzmit Körfezi’ne dökülen 12 derenin su kalitesi ‘Yerüstü Su Kalitesi Yönetmeliği’ çerçevesinde belirlenen fiziksel, kimyasal ve biyolojik parametreler dikkate alınarak değerlendiriliyor. TÜBİTAK MAM’a ait araştırma gemisi de Körfez’den düzenli aralıklarla numuneler toplayarak su kalitesinin detaylı analizini gerçekleştiriyor.
Canlı çeşitliliği giderek artıyor
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Körfez’in temizlenmesi için arıtma tesislerinin etkinliğini artırarak, etkin kontrol ve denetimler ile birlikte deniz temizleme çalışmalarıyla su kalitesinin her geçen gün iyileşmesine katkı sağlıyor. Yapılan bu çalışmaların sonucunda İzmit Körfezi tertemiz bir görünüme kavuşurken, ekosistem de yeniden canlanıyor. Deniz canlılarının sayısındaki artış gözlemlenirken, bölgedeki kuş çeşitliliğinde de önemli bir yükseliş yaşanıyor.

Ekolojik denge korunuyor
İzmit Körfezi’ndeki su kalitesinin iyileşmesi ve canlı çeşitliliğinin artması sürdürülebilir çevre yönetimi açısından büyük bir başarı olarak öne çıkıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin çevreye duyarlı projeleri, Marmara Denizi’nin ekolojik dengesini koruma yolunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Çalışmalar yatırımlara yön veriyor
Temiz bir Körfez’e kavuşmak için son derece önemli olan su kalitesi izleme çalışmalarında elde edilen verilerin tümü Körfez su kalitesi ve ekosistem modellerine girdi oluşturuyor. Bu sayede evsel veya endüstriyel girdilerdeki değişimlerin Körfez su kalitesine ve ekosistemine etkileri izlenebiliyor ve alınması gerekli önlemler ve alınan önlemlerin yeterli olup olmadığı belirlenebiliyor.
Kaynak: bülten
Değerli Kocaeli Barış Gazetesi okurları,
Kocaeli Barış Gazetesi ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da Kocaeli Barış Gazetesi sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar Kocaeli Barış Gazetesi yorum alanında paylaşılamaz.
Kocaeli Barış Gazetesi yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, Kocaeli Barış Gazetesi bu sorumluluğu üstlenmez.
Kocaeli Barış Gazetesi'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.