Uğur Mumcu, katledilişinin 32. yılında İzmit’te anıldı

Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu, katledilişinin 32. yılında, Kocaeli İzmit’te bulunan Uğur Mumcu Parkı’nda anıldı

Uğur Mumcu, katledilişinin 32. yılında İzmit’te anıldı

Karanlık güçler tarafından 32 yıl önce Ankara’daki evi önünde bombalı saldırı sonucu katledilen Gazeteci Uğur Mumcu, bugün yurt genelinde düzenlenen programlarla anıldı. Kocaeli İzmit Uğur Mumcu Parkı’nda Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti, Kocaeli Barosu, Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği (KYÖD), Atatürkçü Düşünce Derneği Kocaeli Şubeleri, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ortaklığında anma töreni gerçekleştirildi.

Ortak açıklama yapıldı

Önceki yıllara nazaran daha az sayıda katılımcının olduğu anma programında Mumcu’nun anıtına karanfil sunuldu. Programda, kurumların ortak açıklaması okundu. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Uğur MUMCU, gazeteciliğinin yanı sıra aynı zamanda hukukçu kimliğiyle de hukukun üstünlüğüne ve bağımsız yargıya olan inancıyla hayatı boyunca mücadele etmiş bir aydındı. O, hukuk devletinin temel direklerinden biri olan ifade özgürlüğünü, demokrasinin en önemli unsuru olarak görmüştür. Bizler Uğur MUMCU’NUN hayattan koparılmasının ardından bugün, ne yazık ki ifade özgürlüğünün sosyal ve siyasal alanda adeta yok sayıldığı, yargının bağımsızlığının ağır bir biçimde zedelendiği bir süreçten geçmeye devam etmekteyiz.

Uğur Mumcu, katledilişinin 32. yılında İzmit’te anıldı

Sessiz kalmak adaletsizliğe ortak olmaktır

MUMCU’NUN 18 Haziran 1965’te kaleme aldığı ‘Biz Anayasa’yı Savunuyoruz. Ya Siz?’ başlıklı yazısında dile getirdiği şu sözler, günümüzde de büyük anlam taşımaktadır: “İnsanlar sadece konuştuklarından değil, sustuklarından da sorumludurlar.’ Bu söz, biz hukukçulara ve tüm yurttaşlara bir çağrıdır. Bugün, hukukun ve adaletin temel ilkelerinin görmezden gelindiği, düşünce ve ifade özgürlüğünün baskı altına alındığı bu dönemde, sessiz kalmak adaletsizliğe ortak olmak anlamına gelmektedir. Gazetecilerin, akademisyenlerin, hukukçuların ve bireylerin özgürce düşüncelerini ifade etme hakkı, demokratik bir toplumun vazgeçilmez unsurudur.

Uğur Mumcu, katledilişinin 32. yılında İzmit’te anıldı

İfade özgürlüğü olmadan demokrasi yaşayamaz

Onun ‘Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz’ sözünden hareketle, düşünce özgürlüğünü kısıtlamaya çalışan her türlü girişime karşı durmayı ve halkın doğru bilgiye ulaşmasını sağlamayı bir görev bilmekteyiz. Bu koşullar altında, biz hukukçular olarak adalet, özgürlük ve bağımsız yargının savunulması adına sorumluluklarımızın bilincinde olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Unutulmamalıdır ki, özgür bir yargı olmadan, adalet sağlanamaz; ifade özgürlüğü olmadan, demokrasi yaşayamaz.

Uğur Mumcu, katledilişinin 32. yılında İzmit’te anıldı

Korkaklar her gün cesurlar bir kez ölür

Bir hukukçu , gazeteci ve Aydın olan Uğur MUMCU’NUN cesaretini ve ilkelerini kendimize rehber edinerek, hukukun üstünlüğüne ve demokrasinin savunulmasına yönelik kararlılığımızı sürdüreceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz, Çünkü biliyoruz ki, ‘Korkaklar her gün, cesurlar bir kez ölür.’ ‘Bir gün mezarlarımızda güller açacak ey halkım, unutma bizi... Bir gün sesimiz, hepinizin kulaklarında yankılanacak ey halkım, unutma bizi” diyerek bizlere seslenen Uğur Mumcu’yu unutmadık, unutmayacağız. MUMCU’YU ve adalet mücadelesinde yitirdiğimiz tüm değerlerimizi saygı ve minnetle anarken; onların ışığında, hukukun üstünlüğü mücadelesine devam edeceğimizi bu vesileyle bir kez daha dile getiriyoruz.”

Kaynak: HABER MERKEZİ