Kocaeli’de denize dalan vatandaş yaklaşan tehlikeyi böyle görüntüledi
Marmara Denizi için tehlike çanları çalıyor. Birkaç yıl önce Marmara’yı esir alan, denizdeki canlıları tehlikeye sokan, balıkçıların canını sıkan müsilaj, geri döndü. İzmit körfezine dalan Volkan Topçu, karşılaştığı müsilaj tehlikesini kayda aldı. İşte o görüntüler…
İstanbul’un yanı sıra Marmara Denizi’ne kıyı kentlerden biri olan Kocaeli, bundan birkaç sene önce tüm Marmara’da görülen müsilaj tehdidiyle baş etmek zorunda kalmıştı. Balıkçıların ağ atmakta zorlandığı, kıyılarak kadar yayılan müsilaj, deniz canlılarını da tehdit eder duruma gelmişti. Marmara Denizi’nin farklı noktalarında tekrar ortaya çıkmaya başlayan müsilaj tehdidi, dün İzmit körfezinde de görüldü.

Su altı kamerasına yansıdı
Daha önce sadece okyanusta görülen mavi yüzgeçli dev orkinosu Kocaeli’de avlaması ile gündeme gelen dalgıç Volkan Topçu, 22 Ocak 2025 Çarşamba günü (dün), Darıca’dan İzmit körfezine daldı. Topçu, suyun altında yaklaşan tehlikeyi görüntüledi. Birkaç yıl önce İzmit körfezini kaplayan müsilajın, denizin altında tekrar oluşmaya başladığı Topçu’nun su altı kamerasına yansıdı. Görüntülerde müsilajın denizi sarmaya başladığı göründü.
Büyükakın, 22 maddeyi hatırlatmıştı
Kısa bir süre önce Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, TV100’de Osman Kenan Çapoğlu’nun canlı yayın konuğu olmuş ve müsilaj tehdidini gündeme getirmişti. Marmara Denizi’ni tehdit eden müsilajın nasıl ortaya çıktığını anlatan Büyükakın, “Biz asıl felaketi bundan birkaç sene önce yaşadık. Ben o dönem Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanlığının yanında Marmara Belediyeler Birliği Başkanlığı da yapıyordum. Çevre Bakanlığı’nın yetkilileri, bölgedeki tüm belediye başkanları, valiler, ilgili tüm müdürlükler yani tüm paydaşların davet edildiği organizasyonlar yapıldı. Marmara Belediyeler Birliği ve bakanlığın birlikte yürüttüğü organizasyonlardı. O zaman 22 maddelik bir eylem planı açıklandı. Yapılması gerekenlerin listesi herkese söylendi” demişti.

İzmit Körfezi'nde yıllar önce müsilaj ile böyle mücadele edildi.
“Yüzde 97’si İstanbul’dan kaynaklanıyor”
Büyükakın, asıl meselenin müsilajın neden oluştuğu olduğunu söyleyen Büyükakın, “Müsilaja neden olan mikroorganizmalar var. Bunu bilim adamları söylüyor. Ne olduğunu biliyoruz, nasıl olduğunu da biliyoruz. Nasıl oluyor? Azot ve fosforla besleniyor bu canlı. Azot ve fosforun kaynaklarını Marmara Denizi’ne veren kaynak sebepler var. Bunlardan bir tanesi evsel atıklar. Yani kanalizasyon. Siz Marmara Denizi’ni kanalizasyon olarak, fosseptik çukur olarak kullanırsanız bu kanalizasyonun içindeki azot ve fosfor bu canlının beslenme kaynağı olur. Uygun sıcaklık ortamında da bu canlının popülasyonu çok artar ve bütün denizi kaplar. Siz Marmara Denizi’ne günde 4,5 milyon metreküp evsel atıksuyu, yani kanalizasyonu deşarj ediyorsunuz. Bunun yüzde 53’ü ön arıtma ile gidiyor. Ön arıtma nedir, kaba pisliği tutarsınız geri kalan pisliği denize bırakırsınız. Görüntüde bir pislik olmaz ama aslında azot ve fosfor o ortama verilir. 4,5 milyon metreküplük evsel atığın, kanalizasyonun yüzde 53’ü hiç arıtma yapılmadan, yani ön arıtma yapılarak Marmara Denizi’ne deşarj ediliyor. Bu yüzde 53’ün, yani yaklaşık 2 milyon metreküpün yüzde 97’si İstanbul’dan kaynaklanıyor” ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Haber Merkezi