Kocaeli ve İstanbul plajları tehlikede mi? Karadeniz’in altında neden yaşam yok?
Karadeniz, İstanbul ve Kocaeli’nin kıyılarında, güçlü dalgaları ve hırçın yapısı olan bir deniz olarak biliniyor. Karadeniz’in derinliklerinde ise yaşam yok. Peki Karadeniz’de yüzmek sağlıklı mı? Ne kadar tehlikeli? Karadeniz’in altında nelerin olduğu merak edilen sorular arasında. İşte detaylı cevaplar...

Kocaeli ve İstanbul’un bir kıyısı Karadeniz’e bakıyor. Karadeniz, hırçınlığı ve dalgalarıyla bilinen bir deniz. Karadeniz yaz sezonlarında birçok ölüme sebep olan dalgalarıyla gündeme geliyor. Aynı zamanda Karadeniz dünyanın en büyük hidrojen sülfür rezervi. Karadeniz’in 150-200 metre arasında değişen derinliklerin altında ise yaşam yok. Karadeniz’deki bir başka tehlike ise Rip, diğer adıyla çeken akıntı olarak bilinir. Rip akıntısı Karadeniz’i daha tehlikeli hala getiriyor. Rip akıntısı boğulmalara ve tekne kazalarına sebep oluyor.
Hidrojen sülfür’ün zararları nelerdir?
1.Solunum yolunu tahriş eder
2.Maruz kalma sonucu titreme, kasılmalar ve cilt ve göz tahrişine sebep olur.
3.Hızlı bilinç kaybı ve ölüme neden olur.

Rip akıntısı nedir?
Rip akıntısı, denizde kıyıya ulaşan dalgaların kıyıya doğru hareket etmesinin ardından geriye doğru, deniz yönünde hızlı bir akıntı oluşmasına neden olur. Bu akıntı, dalgaların kıyıya vurduğu yerlerde, kırılan dalgaların suyu geri çekmesi sonucu meydana gelir. Kısacası, dalgalar kıyıya vurduğunda, su geri çekilirken, bazen güçlü ve dar bir akıntı oluşur; bu da rip akıntısı olarak bilinir.

Karadeniz’in altında neden yaşam yok?
Araştırmacı Yazar Mustafa Orhan makalesine göre; Karadeniz’de yüzeye en yakın 60, en derin ise 200 metrede Hidrojen Sülfüre rastlanmaktadır. Bu sıvı yüksek oranda toksik madde içerir ve ağır bir kokusu vardır. Genellikle Karadeniz’in dip bölümünde toplanmış olup bu bölgenin oksijen fakiri oluşu ve balık/canlı yaşamına uygun olmayışının en büyük sebebidir.

Karadeniz’e kıyısı olan plajları ne bekliyor?
Peki ilerleyen yıllarda İstanbul ve Kocaeli’nin Karadeniz’deki kıyılarında bulunan plajlarını bekleyen bir tehlike var mı? En yakın 60, en derin ise 200 metrede Hidrojen Sülfürün daha sığ yerlere yükselmesi durumunda canlı popülasyonunun azalma riski var. Ancak uzmanlar, henüz bunun olacağını öngören bir açıklama yapmadı.
Kocaeli’nin Karadeniz’e bakan plajları
1.Kerpe
2.Kefeke
3. Kovanağzı
4. Cebeci
5. Bağırganlı
6. Sarısu

İstanbul’un Karadeniz’e bakan plajları
1.Kilyos Plajı
2.Florya Menekşe Plajı
3.Poyrazköy Plajı
4.Şile Kızılcaköy Sahili
5.Demirciköy Uzunya Plajı